Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

4.7. Ефективність відтворення та використання основних фондів

Розвиток і підвищення ефективності виробництва можливі за умови інтенсифікації відтворення та кращого використання діючих основних фондів підприємств.

Показники, які характеризують ефективність використання основних фондів поділяються на дві групи:

  1. показники ефективності відтворення окремих видів і всієї сукупності основних фондів;

  2. показники рівня використання основних фондів в цілому і окремих їхніх видів.

Так, до першої групи належать такі показники:

  1. коефіцієнт введення основних виробничих фондів (оновлення) (Квв) показує, на яку суму було введено фондів (Фвв) порівняно з їх вартістю на кінець підзвітного періоду (Фкп) і розраховується так:

Квввв/ Фкп (4.4)

  1. коефіцієнт вибуття основних виробничих фондів (Квиб) показує, на яку суму були вилучені фонди (Фвиб) порівняно з їх вартістю на початок підзвітного періоду (Фпп) і розраховується за формулою 4.5:

Квиб= Фвиб/ Фпп (4.5)

  1. коефіцієнт зносу (Кзн) окремих видів та всієї сукупності основних фондів – відношення суми зносу (З) до первісної вартості (ПВ).

Кзн=З/ПВ (4.6)

Показники рівня використання основних фондів поділяються на дві групи показників: узагальнюючі і конкретні.

До узагальнюючих показників ефективності використання основних фондів відносять такі показники:

  1. фондовіддача. Характеризує обсяг виробленої підприємством продукції у грошовому вимірнику (ВП) одиницею основних виробничих фондів (Фсер):

Фв=ВП/Фсер (4.7)

  1. фондомісткість – показник, зворотний показнику фондовіддачі. Показує, на яку суму потрібно придбати основні виробничі фонди підприємству для випуску необхідних обсягів продукції (послуг):

Фмсер/ВП (4.8)

  1. фондоозброєність праці. Розраховується як співвідношення вартості активної частки основних виробничих фондів Ф (II, III, IV) (тобто II, III та IV груп основних виробничих фондів) і чисельності промислово-виробничого персоналу в максимально завантажену робочу зміну підприємства пвп):

Фо=Ф(ІІ, ІІІ, IV)/ Чпвп (4.9)

  1. рентабельність основних фондів. Розраховується як відношення прибутку від основної виробничої та невиробничої діяльності підприємства (П) до середньорічної вартості основних виробничих фондів сер), тобто за формулою (4.10):

Ro=(П)/ (Фсер) (4.10)

До конкретних показників ефективності використання основних виробничих фондів відносять:

  1. коефіцієнт інтенсивного використання обладнання (Кінт) показує, яку кількість продукції було виготовлено за одиницю часу (Рфакт) відповідно до технічної (паспортної) продуктивності (Рпасп) визначеної одиниці обладнання. Обчислюють цей показник за формулою:

Кінт= Рфактпасп (4.11)

  1. коефіцієнт екстенсивного використання обладнання (Кекст) показує, який час було витрачено для здійснення виробничих процесів (Тфакт) в календарному фонді робочого часу (Ткаленд) визначеної одиниці обладнання. Його можна обчислити за формулою 4.12:

Кекст= Тфакт/ Ткаленд (4.12)

  1. коефіцієнт інтегрального використання обладнання (Кінтегр) характеризує ступінь завантаження виробничого обладнання за його продуктивністю і часом роботи. Він розраховується як добуток індексів інтенсивного Кінт та екстенсивного Кекст використання обладнання:

Кінтегр = Кінтекст (4.13)

  1. резерв виробничої потужності (Rn) показує, на скільки можна підвищити ефективність використання виробничого обладнання згідно з умовами його використання за продуктивністю і часом. Його обчислюють за формулою 4.14:

Rn = 1 – Кінтегр (4.14)

  1. коефіцієнт змінності роботи устаткування (Кзм) показує, як використовується наявне на підприємстві обладнання протягом доби. Розраховується як відношення загальної кількості відпрацьованих машино-змін всіма одиницями обладнання (∑Мзм) до кількості працюючих одиниць обладнання в максимально завантажену зміну (∑max):

Кзм = ∑Мзм/ ∑max (4.15)

  1. напруженість використання устаткування (Нву) показує, яку кількість продукції можна виготовити на одиниці виробничого обладнання. Обчислюється як відношення загальної кількості виготовленої за звітний період продукції (Q) в натуральному вираженні до кількості виробничого обладнання на підприємстві (N), тобто за формулою 4.16:

Нву = Q / N (4.16)

  1. напруженість використання виробничих площ (Нввп) показує, яку кількість продукції можна виготовити на одиниці загальної або ви­робничої площі. Обчислюється як відношення загальної кількості виготовленої за звітний період продукції (Q) до виробничої (загальної) площі на підприємстві (S), тобто за формулою 4.17:

Нввп = Q / S (4.17)