Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Список літератури до розділу 3

  1. Гетьман О. О. Економіка підприємства: навч. посібн. – 2-ге вид. / О.О. Гетьман, В.М. Шаповал – К : ЦУЛ, 2010. – 488 с. С.227-264.

  2. Про оплату праці [Електронний ресурс] : закон України від 24 березня 1995 p. №108/95-ВР. - Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  3. Іванілов О. С. Економіка підприємства : підручник [для студ. вищ. навч. закл.] / О. С. Іванілов – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 728 с.

  4. Класифікатор професій ДК 003-2005 із змінами і доповненнями : Національний класифікатор професій [Електронний ресурс] : станом на 01.12.2010. – Режим доступу : www.ukrstat.gov.ua.

  5. Кодекс законів про працю України : Кодекс України [Електронний ресурс] :станом на 01.12.2010. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi–bin/laws/main.cgi.

  6. Конвенція про захист заробітної плати № 95 (укр/рос) Конвенції та рекомендації, ухвалені Міжнародною організацією праці 1919-1964, Том I Міжнародне бюро праці, Женева.

  7. Черниш О.В. Освіта як фактор розвитку трудового потенціалу / О.В.Черниш // Ринок праці та зайнятість населення. – 2010. - № 3. С.24-26 С.24.

Розділ 4. Основні виробничі фонди

4.1. Загальна характеристика матеріальних активів

До матеріальних активів підприємства належить сукупність усіх його ресурсів у речовому вигляді, які можна побачити або доторкнутися до них, вони мають матеріальну форму. До складу матеріальних активів відносяться переважно виробничі фонди і майно соціального призначення.

Виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг здійснюється в процесі взаємодії праці людини та певних засобів виробництва. Останні за своїм матеріально-речовим складом становлять виробничі фонди підприємства, усю сукупність яких поділяють на основні та оборотні.

Основні фонди — це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (виконання робіт, надання послуг) частинами в міру їх зносу.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» № 334/94-ВР від 28.12.1994 р. зі змінами й доповненнями під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

За виробничим призначенням основні фонди поділяють на виробничі (які беруть участь в процесі виробництва) і невиробничі.

Окремі підприємства (в основному великі або державної форми власності) окрім основних виробничих фондів володіють також майном невиробничого (соціального) призначення, зокрема житловими будинками, дитячими садками і яслами, поліклініками, їдальнями, будинками відпочинку, профілакторіями, палацами культури, спортивними спорудами та іншими культурно-побутовими об’єктами (див. розд. 8).