Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

6.6. Оцінка ефективності виробничих і фінансових інвестицій. Інвестиційні проекти

Існують різноманітні види діяльності, поєднувані загальним поняттям "проекту". У той же час для всіх них характерним є ряд спільних ознак, таких як:

спрямованість на досягнення визначених результатів і конкретних цілей;

обмеженість у часі, з визначеними початком і кінцем;

координація виконання низки взаємозалежних дій.

Проект – однократна нециклічна діяльність, що як система діяльності триває за часом стільки, скільки потрібно для одержання визначеного кінцевого результату.

Системний підхід припускає, що можна розглядати проект як процес переходу з вихідного стану в кінцевий. При цьому результат досягається з урахуванням ряду обмежень і механізмів.

Відповідно до даного підходу прийнято виділяти кілька основних елементів проекту (рис. 6.6).

Кожний із проектів при проходженні ряду своїх фаз вимагає певного управління цими фазами. Так, у країнах Західної Європи останнім часом набула поширення "процесна" концепція управління проектами (УП), зміст якої полягає в тому, що сутність УП описується через його складові і їхні взаємозв'язки.

Принципова модель управління проектами, що дає вичерпне уявлення про сукупність і взаємозв'язки базових понять, приведена на рис. 6.7.

Задум

ПРОЕКТ

Засоби реалізації

Мета реалізації

Рис. 6.6. Основні елементи проекту

На даному етапі в сучасній літературі прийнято виділяти кілька функцій УП: планування, прийняття рішень, складання і супровід бюджету проекту, організація виконання, моніторинг, контроль, аналіз, оцінка, звітність, експертиза, перевірка і приймання, бухгалтерський облік, адміністрування.

Підсистеми УП складаються з управління змістом і обсягами робіт, управління часом, тривалістю, управління вартістю, якістю, управління закупівлями і постачаннями, розподілом ресурсів, людськими ресурсами, управління ризиками, запасами ресурсів, інтеграційного управління, управління інформацією і комунікаціями.

Сам проект, процес його здійснення – це складна система. При цьому проект є керованою підсистемою з такими параметрами, як обсяги і види робіт із проекту; вартість, витрати за проектом; тимчасові параметри; ресурси для здійснення проекту (трудові, фінансові, матеріально-технічні); якість проектних рішень і його компонентів тощо.

Керівна підсистема – процес управління проектом.

Результатом проекту в залежності від його типу або мети може виступати: наукова розробка, інноваційний технологічний процес, засоби програмного забезпечення, новий об'єкт будівництва, реструктурована фірма тощо.

Функціонування проекту здійснюється у певному оточенні, що складається з внутрішніх і зовнішніх компонентів.

Метою проекту завжди є досягнення визначеного результату. При здійсненні проекту розрізняють генеральну мету (місію) проекту, а також цілі першого (наступного) рівнів і підцілей.

Від місії проекту залежить його статус і орієнтири для визначення цілей проміжних рівнів. Стратегія проекту на різних організаційних рівнях також залежить від його генеральної мети.

Стратегія проекту здійснюється умовно за три етапи (рис. 6.7).

Методи управління проектами показано на рис. 6.8. Класифікація класичних типів проектів здійснюється за масштабами, термінами реалізації, якістю виконання, обмеженістю ресурсів, конструктивністю виконання, а також за учасниками проекту (рис. 6.9).

Стратегічний аналіз

Розробка та вибір стратегії

Реалізація стратегії

Стратегія проекту

Рис. 6.7 Етапи здійснення стратегії проекту

Ефективність інвестиційного проекту – це, перш за все, категорія, що відображає відповідність проекту цілям його учасників.

Відповідно до існуючих рекомендацій оцінки ефективності інвестиційних проектів прийнято виділяти кілька видів ефективності інвестиційних проектів (ІП).

Крім того, в окремих випадках передбачається оцінка за допомогою незалежних кваліфікованих експертів.

Комерційна ефективність ІП дає змогу враховувати економічні наслідки його реалізації з погляду безпосереднього учасника проекту, що здійснює всі необхідні проектні витрати і, відповідно, користується результатами проекту.

Перевірка можливості реалізації проекту і забезпечення зацікавленості всіх учасників у його результатах проводиться за допомогою оцінки ефективності участі в проекті, що включає кілька видів розрахунків (рис. 6.10).