Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня_політика_країн_Азії.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

124. Місце та роль Туреччини в військово політичних союзах під егідою сша.(тезово)

СЕНТО - Починаючи з 1940-х, активне співробітницт­во зі США, Великою Британією та Францією у військ.-політ, сфері розгорнула Туреччина. 29.03.1946 був підписаний тур.-іракський до­говір про дружбу й добросусідські відносини, який обидві сторони, а також США та Велика Британія, розглядали як основу для створення регіонального блоку. Упродовж 1946 тур. уряд намагався схилити арабські країни, перш за все Єгипет, Сирію та Ліван, до вступу в цей союз. У січні 1947 Туреччина уклала з Трансйорда-нією договір про дружбу, а у квітні 1947 угоду про союз. На противагу тиску зах. д-ав і Туреч­чини більшість арабських країн підписали 17.06.1950 Пакт про колективну безпеку. Після вступу в НАТОу вересні 1951 Туреччина активі­зувала зусилля, спрямовані на приєднання арабських д-ав до регіонального військ, блоку. У жовтні 1951 Туреччина, підтримувана США, Великою Британією та Францією, запропо­нувала Єгипту проект військ, союзу під назвою «Середньосхідне командування», за яким пла­нувалось включити арабські країни, Туреччину й Ізраїль. Туреччина також активно підтриму­вала план створення військ, союзу на Бл. Сході, висунутий США й Великою Британією восени 1952 («Середньосхідна оборонна організа­ція»). Позиція Туреччини призвела до загост­рення відносин з арабськими країнами. На поч. 1954 Єгипет фактично припинив дип. зносини з Туреччиною.

2.04.1954 був підписаний тур.-пакистанський договір про дружбу і співробітництво, який передбачав активне співробітництво з питань взаємної оборони, вир-ва зброї та військ, спо­рядження. Туреччина запропонувала арабським д-вам приєднатися до дог-ру з метою створен­ня військ, союзу, але цю пропозицію прийняв лише Ірак. Після тур.-іракських переговорів у ІІ-й пол. 1954 — на поч. 1955 в Багдаді була досягнута домовленість про створення дво­стороннього військ, союзу. Пакт про взаємне співробітництво між Іраком і Туреччиною («Баг­дадський пакт») був підписаний 24.02.1955 в Багдаді. 4.04.1955 до Багдадського пакту приєдналася Велика Британія; у вересні й лис­топаді 1955 — відповідно Пакистан та Іран. На установчих зборах у Багдаді в листопаді 1955 військ, блок офіційно одержав назву «Багдадсь­кий пакт». Туреччина наполягала на приєд­нанні США до Пакту, але амер. представники офіційно брали участь лише в роботі екон. ко­мітету й комітету з б-би з підривною діяль­ністю.

1952 рік вступ Туреччини до НАТО

1954 рік – угода про військове співробітництво, що закріпила:

статус американських баз в Тур.(7 баз)

технічне співробітництво

продаж сучасної зброї для Туреччини

1954 – 1960 закріплення проамериканського курсу в ЗП курсі Туреччини

1970-1972 роки – плани вторгнення до Кіпру( Туреччина мала правову перевагу, бо з 60-тих років вона була одним з гарантів невтручання та могла вводити війська в разі втручання у внутрішні справи Кіпру третіх країн. США намагаються зайняти нейтральну позицію примирення( скоріш за все це і була „егіда” США 8). Великобританія підтримувала можливість вторгнення.

20 липня висадка військ, захоплено 5% території, наслідки для Туреччини:

Криза відносин з Європою

криза в НАТО

криза відносин з США ( грецьке лобіювання США)

припинення поставок зброї від США до Туреччини( посрались тобто )

під загрозою став безпековий союз

Ізоляція на Близькому Сході

1979 – відновлення переговорів із США

1980 рік – угода про оборону та економічну взаємодопомогу,

В цій же угоді була надана до США(НАТО) ще одна база в Ізмірі, було визначено, що використання стратегічної авіації має застосовуватись не тільки в разі війни а й в разі надзвичайного стану в НАТО.

1995 рік. – криза стосовно островів та шельфу( із Грецією). США виступають посередником і встановлюють правило, що хто першим почне той і винен.

1997 рік – Кіпр закупає в Росії комплекси С-300, тому Туреччина каже про загрозу безпеки в регіоні

останнє зближення між США та Туреччиною відбулось після іракської кампанії, проте війська Туреччини не приймали участь в 1 фазі кампанії( заблоковано всередині країни), і співпраця з США закінчилась лише стратегічним співробітництвом .