Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня_політика_країн_Азії.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

63. Проблема ядерної безпеки на Корейському півострові

Яд. Прогр. КНДР можна розділити на два етапи. І - із середини 50-х до кінця 70-х, - коли проводились основні дослідж. КНДР у яд.обл., створювалася відповідна інфраструктура, починалася підготовка наук. і технічн. кадрів. Ця діяльність здійснювалася за сприяння СРСР, частково КНР. ІІ етап - з кінця 70-х до сьогодні. Даний період характериз. розвитком науково-виробн. бази в основному з опорою на власні сили, одночасно супроводжується спробами залучення значної іноземної допомоги для створення атомно-енергетич. комплексу в країні. У цей же час КНДР приєднується до ДНЯЗ, виникають кризи 1993-94, 2002-2003 років, пов'язані з викон. зобов'язань КНДР по ДНЯЗ й угоді про здійснення гарантій МАГАТЕ.

Після закінчення корейс. війни КНДР приступає до підготовки науково-техн. кадрів в області яд.дослідж.. В 1956 році зі СРСР підпис. угода про підготовку корейс. фахівців. Після підписання в 1959 році угоди зі СРСР про співроб. в області мирного викор. атомн.енергії в Ненбені починається спорудження центра яд.дослідж. У тому ж році КНДР уклала аналогічні угоди із КНР. В 70-х роках КНДР веде активні дослідження в області ств. власного яд. паливного циклу, тоді ж корейські фахівці із вказівки Кім Чен Іра починають пророблення можливості ств. власної яд.зброї. В 1974 році КНДР вступає в МАГАТЕ, що відкриває їй широкий доступ до відкритих матеріалів по створенню інфраструктури ядерно-енергетич. комплексу. У цьому ж році КНДР звертається до КНР за допомогою в створенні ядерної зброї. В 1977 році Північна Корея підписала угоду про гарантії з МАГАТЕ.

Друга черга великого будівн. в Ненбені починається з 1980 року. КНДР спочатку споруджувати власний реактор типу Магнокс , завод з виробництва паливних зборок.

12 грудня 1985 року КНДР підписала ДНЯЗ. Це було однією з умов СРСР по наданню сприяння Пхеньяну в будівництві 4 блоків АЕС. Дослідницькі роботи проводилися аж до 1991 року, коли співробітництво було припинено через відмову КНДР оплачувати вже виконані роботи.

З 1985 по 1992 рік зі змінним успіхом тривали переговори про уклад. угоди між КНДР і МАГАТЕ про застосування повномасштабних гарантій. Пхеньян обумовлював уклад. Політ.умовами, у т.ч. прогресом у нормалізації відносин Північ - Південь. У підсумку угода була укладена тільки в січні 1992 року. МАГАТЕ, однак, виявило невідповідність між заявленою кількістю й результатами аналізів, проведених у місцях зберігання радіоактивн. відходів у Ненбене, які свідчили про можливості наявності в КНДР недекларованого плутонію.

У травні 1992 року почалася інспекційна діяльність МАГАТЕ в КНДР. Реакцією на наполегливі вимоги допустити інспекції до двох об'єктів, які не були заявлені Пхеньяном як ядерні, а були, по його твердженню, військовими, стала заява уряду КНДР від 12 березня 1993 року про вихід із ДНЯЗ.

У відповідь Росія повністю призупинила співроб. із КНДР у яд.області, у т.ч. будівництво АЕС., і активізувала просування своєї ініціативи про проведення міжнародної конференції по безпеці й без'ядерному статусі Корейського півострова для знаходження в комплексі взаємоприйнятих розв”язання вузла корейс. проблем.

У червні 1993 року КНДР в обмін на зобов'яз. США не втручатися в її внутр.справи й не загрожувати застосуванням сили заявила про "призупинення" вступу в силу рішення про вихід із ДНЯЗ.

13 червня 1994 року КНДР у відповідь на рішення Ради керуючих МАГАТЕ після недопущення інспекторів Агентства на окремі об'єкти про припинення техдопомоги Пхеньяну в здійсненні ряду проектів заявила про вихід з МАГАТЕ й про відмову від інспекцій Агентства.

21 жовтня 1994 року була підписана рамкова угода між КНДР і США по врегулюв. півн.корейс.ядерної проблеми, що передбачало заморожування всієї ядерної діяльності Пхеньяна й поставки мазуту в КНДР.

У березні 1995 року представниками Республіки Корея, США і Японії в розвиток Рамкової угоди було підписане угода про ств. міжн. консорціуму "Організація енергетичного розвитку Корейського півострова" (КЕДО) для будівництва в КНДР АЕС. Потім до діяльності консорціуму приєднався ЄС.

12 грудня 2002 року була обнародувана заява півн.корейс. сторони про поновлення своєї ядерної програми, що була заморожена за Рамковою згодою 1994 року між КНДР і США в обмін на будівництво до 2003 року АЕС і поставку мазуту для ТЕС до завершення будівництва.

10 січня 2003 року КНДР офіційно повідомила голови СБ ООН й учасників ДНЯО про відмову від рішення призупинити процедуру виходу з Договору, що було прийнято нею ще 11 червня 1993 року.

12 січня 2003 Росія запропонувала пакетне рішення корейс. проблеми. Воно передбачає, по-перше, забезпечення без'ядерн. статусу Корейськ.півострова, дотримання ДНЯЗ, виконання всіма сторонами зобов'язань по інших міжнарод. домовленостях, включаючи Рамкову угоду 1994 року; по-друге, двосторонній і багатобічний діалог між всіма зацікавленими сторонами, одним з результатів якого повинні стати гарантії безпеки КНДР; по-третє, поновлення гуманіт. й економ. програм, що діяли на Корейському півострові.

Республіка Корея (Південна Корея)

Із часів Корейської війни (1950-1953) Півд. Корея підтримує зі США двосторонній союз для забезпечення безпеки. Проте, Півд. Корея має активну програму по створенню балістичних ракет і визнає, що має хімічну зброю. Яд.програма була зупинена в 1970-і рр., однак Сеул усе ще має достатні техн. можливості для створення як ядерного, так і біологічної зброї. Півд. Корея підписала ряд договорів про нерозповсюдження й проводить політику, спрямовану на перетворення Корейс. півострова в зону вільну від яд. зброї.

Перший інтерес до яд. технологій Південна Корея виявила в 1950-і рр., однак будівництво першого енергет. реактора почалося лише в 1970 р. Рішення про початок програми по ств. ядерної зброї на початку 1970-х було обумовлено змінами в міжнародній ситуації. Проте, під сильним тиском з боку США Сеул припинив розробку цієї програми й, у квітні 1975 р., підписав Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. У листопаді 1991 р. президент Ро Де У заявив, що Південна Корея не буде "робити, володіти, зберігати, розміщати або застос. яд.зброю". Два місяці після Північна й Південна Кореї підписали Спільну декларацію про проголош. Корейс. півострова зоною, вільної від ядерної зброї. Однак сторони не змогли виконати її положення в частині двостороннього режиму інспекцій. Півд. Корея є членом виконавчого комітету Корейської організації по розвитку енергетики й за умовами Рамкової угоди надає більшу частину засобів для будівництва двох легководних ядерних реакторів у Північній Кореї. У Півд. Кореї працюють 18 ядерних енергетичних реакторів, ще два перебувають у стадії будівництва. Ядерна діяльність країни поставлена під гарантії МАГАТЕ. Інспекції проводяться один раз у квартал з метою контролю над безпекою використання ядерної енергії, кількістю імпортованого в країну урану й зберіганням відпрацьованого палива для атомних реакторів.