Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня_політика_країн_Азії.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

89.Створення саарк та її місце в зп Індії

Вперше ідею про створення пназійського спів роб була проголошена презид Бангладеш Зіауром Рахманом в 1981р. хоча спочатку серед деяких країн пн Азії вона була сприйнята з деяким скептицизмом, але пізніше почала показувати свою життєдіяльність.

Поступово офіц зустрічі представників 7кр-учасн-бангладеш, Інд, мальдівської респ, непалу,пакистану, і шрі-ланки-стали звичайною справою і в серпні 1983 році було прог про стоврення асоціації регіон спів роб пн Азії (СААРК), в рамках якої були створені різні підгрупи, які займалися конкретними сферами срівроб.В грудні 1985 в Дакке відб перша зустріч членів саарк на вищому рівні, а на ступного року в Катманду створений постійний секретаріат цієї орг.країни-уч. Домовились нен обговорювати Пол питання і двосторонніх проблем в рамках саарк і до дійсного часу це виконувалося всіма членами орг.Створення саарк знамену собою багатообіцяючий підхід до району пн Азії і вказує напрямок на якому слід сконцентрувати нам зусилля для рішення реальних проблем, які стоять перед всіма 7країнами. Серед них такі як бідність, неграмотність, хвороби, наркоманія, тероризм, наводнение, засухи. Тільки через співробітництво ми зможемо подолати взаємну ворожнечу минулого.Я маю на увазі скаргу пакистану на індію в зв’язку з заключенням Інд-ланкійської угоди. „Ми могли б вирішити цю проблеми в рамках саарк а не на двосторонньому рівні”. Індія намагається укріпити процес будування СААРК, активізувати діяльність по створенню зони вільної торгівлі в цьому регіоні, створенню економічного союзу з єдиною валютою для цього регіону. Значну увагу повинно приділятися регіональним проектам , пов’язаних з водними ресурсами, енергетикою та екологією.

90.Регіональна політика Індії в Пд..Азії у 1990-2000-і рр.

Індія провідна країна в СААРК (асом рег співр країн пд. Азії).В індії існує тенденція до збільшення уваги до відносин з найближчими сусідами. Офіційним визнанням такої тенденції є відома „доктрина Гуджрала”: 5 принципів цієї доктрини передбачають розвиток взаємовигідних відносин між країнами пд. Азії на основі взаємоповаги, визнання територіальної цілісності та суверенітету, урахування інтересів країн-сусідів, невтручання у внутр справи та вирішення всіх можливих проблем шляхом двосторонніх переговорів. Автор доктрини-гуджрал у 89-90 та 96-97 обіймав посаду мін зак справ респ індія, так висловився з приводу її основної мети: „ дотримання цих принципів... призведе до нової форми регіональних відносин у пд. Азії,і відносини між Інд та пакистаном.Самміт СААРК в січні 2002 в Катманду(непал) було присвячено актуальним проблемам регіону, насамперед- політичним.президент Пакистану мушаррафа і Інд пр0мін ваджпаї потиснули обидва руки. (пропозиція дружби). 12-й самміт в ісламабаді між Інд та пак. Крім обговорення питань співробітництва була підп спільна Інд-пак заява. В нівй сторони висловили задоволення з приводу конструктивності самміту, а також оголосили про обопільне бажання подальшої нормалізації відносин. Обидва лідери дійшли згоди у тому, що спільні кроки мають обов’язково привести двосторонні відносини до повного узгодження всіх питань, хіба що за винятком питання про Джемму та кашмір.Окрім регіонального спів роб у межах СААРК останнім часом Інд приділяє особливу увагу співпраці з країнами Бенгальської зони. Планується подальша координація у межах БІМСТ-ЕК(Бірма, індія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд), організації, створеною з метою об’єднання зусиль країн регіону (Бангладеш, бутан, індія, мьянма, шрі-ланка, Таїланд) для їх розквіту, враховуючи географічне розташування, великі людські та матеріальні ресурси схожість культур та традицій, плюралістичний характер суспільств та спільність поглядів на проблеми сучасного світу.31 липня 2004 самміт у Бангкоці , мова йшла про співпрацю у межах конкретних географічних регіонів. Зокрема про обмін постійними візитами на вищому політ рівні , кооперацію у розвитку с/г, науки та технології, створення зони вільної торгівлі між країнами бенгальської затоки, спів роб у галузі туризму та спорту, культури й освіти.Індія з непалом має дружні відносини колись вони разом будували аеропорт в Катманду, шосейні дороги, торгівля була використовували використання доріг для перевезення .студенти з непалу їждуть вчитися до індії.обидві країни проводять політику непрячєднання.індія допомагала Шрі-ланці в економічній сфері і в політ відносинах