Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня_політика_країн_Азії.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

1. Паназійзькі концепції та їх роль у розвитку системи мв в Азії.

Паназійські концепції будуються на національних засадах та принципах лідерства азійських дер-в.

В кінці 19 ст. Японський мислитель Юкіті Фукудзава написав працю «залишаючи азію», де пропонувалося розбудова ЗП на національних засадах і між азійськими дер-ми. Необхідність побудови відносин на принципх лідерства Японії.

В 1924р. Сунь Ятсен (китаєць) у своєму виступи висунув ідеологію паназійства, яка передбачала необхідність поставити в центрі примат азіських дер-в у різних сферах на основі власних азійських традицій, а не європейськоцентриських. Але висувалися ідеї можернізації за європейським зразком для укріплення позицій в світі. Основою політичних традицій мали стати визвольні рухи.

Але після 2 св. Війни перемогла концепція Китаю, тому що Яп. почали сприймати як загрозу для азійських країн, також для Заходу. Межі Азії визначалися без Японії.

Можна зазначити ще 2 паназійські концепції – індійська, запропонована Неру, концепція неприєднання, як основа ЗП азійських країн, включала існування державності та різновекторності в ЗП. Індонезійська концепція – концепція неоколоніалізму, запропонована Сукарно. Ці 2 концепції панували до кінця 60-х рр. В цей час вже можна було говорити про сформований азійський регіон, існувала наявність системних конфліктів між регіональними акторами, країни набували власної субєктності в цих конфліктах.

2.Дип.Діяльність яп.Уряду в період до підпис. Сан-Франциського мирного договору

2.09.1945 в Токійській затоці на борту амер. лінкора «Міссурі» була підписана беззастережна капітуляція Японії. Амер. генерал Д. Макартур був призначений головнокомандуючим союз­ними окуп. військами в Японії, які, незважа­ючи на символічні брит. й австралійські кон­тингенти, фактично складались лише з амер. частин. Амер. окуп. адміністрація розпочала масштабні реформи політ, системи, економіки, с. г-ва, освіти та ін. Прагнучи встановити свій вплив у ЦСЄ, СРСР у грудні 1945 на Мос­ковській нараді міністрів закордонних справ СРСР, США і Великої Британії фактично поступився Вашингтону ініціативою в справі врегулювання з Японією. На цій самій нараді створено 2 міжнар. контрольні органи — Дале­косхідна комісія (ДСК) і Союзна Рада для Японії, які здійснювали формальний контроль над окупованою Японією. Ще в жовтні 1945 у Вашингтоні оголошено про створення Далеко­східної консультативної комісії в складі д-ав, що підписали Акт про капітуляцію Японії: США, СРСР, Китай, Велика Британія, Фран­ція, Австралія, Нова Зеландія, Канада, Нідер­ланди. Функції Комісії обмежувались предс­тавленням рекомендацій головнокомандуючому. Однак через протидію Кремля на Московській нараді була підписана угода про створення замість Далекосхідної консультативної комісії ДСК, яка мала формулювати політ, лінію, принципи й заг. основи щодо Японії. Крім вищезгаданих країн до складу Комісії увійшли Індія та Філіппіни. Було прийнято принцип одноголосності СРСР, США, Великої Британії та Китаю при голосуванні з політ, питань. Місцеперебуванням Комісії визначено Вашинг­тон. Союзна Рада для Японії включала в себе представників США, СРСР, Китаю й Великої Британії та знаходилась у Токіо. Вона відігра­вала роль консультативного органу при головно­командуючому союзними військами в Японії. Т. ч. реальна влада зосередилась у руках ге­нерала Д. Макартура.

Окуп. адміністрація активно проводила лінію на демілітаризацію, демократизацію й декарте­лізацію Японії. 3.05.1947 набрала чинності підготована у штабі Д. Макартура Конституція Японії. У країні ліквідувалась абс. монархія, а імпер. влада збереглась лише як «символ дер­жави і єдності народу». Японія відмовлялась від війни як засобу нац. політики та від утримання регулярної армії. ДСК підготувала документ «Основна політика відносно Японії після капітуляції», який був одноголосно прийнятий 19.06.1947 і формував головну політ, лінію союзних країн щодо Японії. Того самого 1947 США виступили з пропозицією почати підго­товку мирного дог-ру з Японією, але відразу ж виникли серйозні розбіжності щодо процедури підготовки. СРСР пропонував використати механізм Ради міністрів закордонних справ, а США — скликати конференцію країн-членів ДСК. Після проголошення КНР 1.10.1949 і початку Корейської війни 1950-53 США взяли курс на поступове відновлення япон. пром. по­тужності й перетворення Японії у свого союз­ника в регіоні. Відтак у процесі обговорення проектів мирного дог-ру між США й СРСР зберігались істотні розбіжності. У березні 1951 держдепартамент США представив СРСР черго­вий проект мирного дог-ру. Кремль продов­жував наполягати на використанні РМЗС і врахуванні інтересів КНР. США погодили проект дог-ру з Великою Британією і вже спільний амер.-англ. проект знову було пере­дано рад. стороні. У ньому практично не врахо­вувались інтереси СРСР, а КНР повністю ігно­рувалась. Разом із тим, домагаючись прийняття своїх пропозицій, СРСР ухвалив рішення направити делегацію на мирну конференцію в Сан-Франциско, яка відбувалась 4-8.09.1951 за участю представників 52 д-ав. Не брали

участі в конференції КНР, Індія, Бірма, ДРВ, КНДР, МНР. Рад. делегації не тільки не дали можливості представити свій проект мирного дог-ру, але й запропонувати поправки до амер.-брит. проекту. Тому СРСР, а з ним Польща й Чехословаччина відмовились підписати мир­ний договір із Японією.Фактично одразу після завершення Другої сві­тової війни в Японії розпочались виступи політ, та громад, орг-цій за повернення Півд. Курил під япон. суверенітет, внаслідок чого виникла П. К. п., або «проблема Північних територій», як її визначають в Японії. Подальша інтерна­ціоналізація проблеми була спричинена еволю­цією позиції США від заперечення япон. пре­тензій до їх підтримки, що було викликано роз­гортанням глобального протистояння СРСР та США в «Холодній війні». Під час Сан-Фран-циської конференції 1951, скликаної для під­писання мирного дог-ру з Японією, позиція США полягала в тому, що «острови Кунашир, Ітуруп, Шикотан із прилеглими островами та група островів Хабомаї ніколи ані історично, ані географічно не складали частину Курильських островів, відтак СРСР не має права окупувати їх на підставі т. зв. Ялтинської угоди». Підтримка япон. позиції в територ. питанні США, Вели­кою Британією та їхніми союзниками викли­кала незадоволення СРСР, який через незгоду із запропонованими принципами територ. роз­межування відмовився підписати Сан-Францись-кий мирний договір 1951. У ньому зафіксована відмова Японії від усіх прав і претензій на Курильські о-ви, а також на ту частину Саха­ліну та прилеглі до неї острови, суверенітет над якими Японія одержала за Портсмутським миром 1905. Договір, однак, не встановлював, під суверенітет якої д-ви переходять згадані території.