Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
alg_7_pidr_yantsenko.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
12.03 Mб
Скачать

Р івень а

70. У двох мішках є 68 кг картоплі, до того ж, у першому мішку на 12 кг картоплі більше, ніж у другому. Скільки картоплі в кожному мішку?

71. У двох комп’ютерних класах є разом 33 комп’ютери, до того ж, в одному класі їх у 1,2 разу більше, ніж в іншому. Скільки комп’ютерів у кожному класі?

72. Агрофірма відвела під цукровий буряк землі у 3,5 разу більше, або на 560 га більше, ніж під картоплю. Скільки землі відвела агрофірма під цукровий буряк і скільки — під картоплю?

73. Батько утричі старший від сина. Відомо також, що він на 24 роки старший від сина. Скільки років батькові та скільки синові?

74. Два робітники виготовили 36 деталей, до того ж, кількість деталей, які виготовив перший робітник, становить 0,8 кількості деталей, які виготовив другий. Скільки деталей виготовив кожен робітник?

75. Оператор набрав на комп’ютері половину рукопису за 15 год. Другу половину рукопису він набрав на 2,5 год швидше, бо набирав за годину на 2 сторінки більше. Скільки сторінок має рукопис?

76. Перший автомобіль долає шлях між двома містами за 1,5 год, а другий за 1,2 год. Швидкість другого автомобіля більша від швидкості першого на 15 км/год. Знайдіть відстань між містами.

77. Периметр трикутника дорівнює 25 см. Знайдіть довжину кожної сторони трикутника, якщо:

а) перша сторона в 1,5 разу довша від другої, а друга  на 4 см коротша від третьої;

б) довжина першої сторони на 5 см більша від довжини другої, а довжина третьої  на 7 см менша від суми довжин перших двох.

78. Олег, Сергій та Віталій купили футбольний м’яч, ціна якого дорівнює 12 грн., до того ж, Олег витратив грошей на 2 грн. менше, а Сергій  в 1,5 разу більше, ніж Віталій. Скільки грошей витратив на купівлю м’яча кожен хлопець?

79. Магазин продав за 3 дні 460 кг овочів. За другий день було продано овочів на 20 кг більше, ніж за перший, а за третій  в 1,2 разу більше, ніж за другий. Скільки овочів продав магазин за кожний день окремо?

80. У трьох мішках є 135 кг цукру, до того ж, у першому на 15 кг більше, ніж у третьому, а в третьому в 1,2 разу менше, ніж у другому. Скільки цукру в кожному мішку?

Р івень б

81. Перший велосипедист долає шлях між двома селами за 36 хв, а другий  за 45 хв. Швидкість першого велосипедиста більша від швидкості другого на 4 км/год. Знайдіть швидкість кожного велосипедиста і відстань між селами.

82. У першій корзині було на 12 яблук більше, ніж у другій. Після того як мама взяла з першої корзини 18 яблук, а з другої  14, у першій корзині яблук стало в 1,2 разу більше, ніж у другій. Скільки яблук було в кожній корзині спочатку?

83. З Чернівців одночасно виїхали два автомобілі й одночасно приїхали до Житомира. Перший автомобіль їхав зі сталою швидкістю. Другий же автомобіль перші 2 год їхав зі швидкістю на 12 км/год меншою, а решту 3 год  зі швидкістю, в 1,1 разу більшою від швидкості першого автомобіля. Знайдіть відстань між містами.

84. З міста А до міста В одночасно виїхали автомобіль і мотоцикліст. Коли через 2,5 год автомобіль прибув до міста В, мотоциклісту до цього міста залишалося проїхати ще 75 км. Знайдіть відстань між містами, якщо швидкість автомобіля в 1,6 разу більша від швидкості мотоцикліста.

85. Човен проплив шлях між двома пристанями за течією річки за 1,2 год, а на зворотний шлях затратив 1,5 год. Знайдіть відстань між пристанями, якщо швидкість човна у стоячій воді дорівнює 22,5 км/год.

8 6. Від пристані А до пристані В за течією річки катер плив 3 год, а від В до А  4 год. Знайдіть швидкість катера у стоячій воді, якщо швидкість течії дорівнює 3 км/год.

87. Автомобіль мав подолати шлях завдовжки 140 км за 2 год. Деяку частину шляху він проїхав зі швидкістю 60 км/год, а решту шляху  зі швидкістю 75 км/год. Скільки кілометрів проїхав автомобіль зі швидкістю 60 км/год, якщо відомо, що до місця призначення він прибув вчасно?

88. Зі Львова до Києва, відстань між якими 520 км, вийшов поїзд, а через годину назустріч йому з Києва вийшов другий поїзд, який проходить за годину на 4 км більше, ніж перший. Поїзди зустрілися через 4 год після відходу другого поїзда з Києва. Знайдіть швидкість кожного поїзда.

Вказівка. Розв’язуючи задачу, використайте схему:

89. Дідусь старший від свого внука в 4 рази. Якби дідусь був на рік молодший, то був би старшим від своєї внучки у 5 разів. Скільки років дідусеві, внукові й онучці, якщо внучка на 3 роки молодша від онука?

90. На двох полицях стояло 95 книжок. Коли четверту частину книжок, що були на першій полиці, переставили на другу, то на другій полиці книжок стало на 5 більше, ніж на першій. Скільки книжок стояло на кожній полиці спочатку?

91. У школі є три сьомих класи. Кількість учнів 7-А класу становить 35% від кількості всіх семикласників, а у 7-Б класі на 2 учні менше, ніж у 7-А. Скільки семикласників є у школі, якщо у 7-В класі навчається 26 учнів?

92. За зміну 3 робітники виготовили партію деталей. Перший робітник виготовив 30% усіх деталей, другий  на 5 деталей менше, ніж третій, і на 2 деталі більше, ніж перший. Скільки всього деталей виготовили робітники?

93. Вранці вкладник зняв з рахунку в банку усіх грошей, а після обіду — 30% залишку. Після цього на його рахунку залишилося 175 грн. Який був початковий вклад?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]