Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
alg_7_pidr_yantsenko.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
12.03 Mб
Скачать

Р івень в

790. Доведіть, що функція y = х2 + 6x + 10 не може набувати від’ємних значень.

791. Знайдіть найменше значення функції y = х2  4x + 2.

792. Для яких значень аргументу значення функції дорівнюють нулю?

793. Функція задана формулою y = x2 + 2ах, де а — деяке додатне число. Чи набуває ця функція від’ємного значення?

Вправи для повторення

794. З міста A до міста B, відстань між якими дорівнює 40 км, виїхав велосипедист, а через 40 хв назустріч йому з міста B — мотоцикліст. Швидкісь велосипедиста дорівнює 15 км/год, а мотоцикліста — 45 км/год. Через скільки годин після виїзду велосипедиста вони зустрінуться?

795*. Скільки трицифрових чисел можна записати за допомогою цифр 0, 3, 6 і 9, якщо у запису чисел цифри можуть повторюватися?

796. На координатній площині позначте точки A(4; 0), B(0; 1), C(4; 1) та точку D з абсцисою 3 й ординатою 2.

797. Через точку A(3; 0) проведіть пряму, перпендикулярну до осі х, а через точку В(0; 2) — пряму, перпендикулярну до осі у. Знайдіть координати точки перетину проведених прямих.

798. Знайдіть периметр і площу прямокутника ABCD, якщо А(–1; –1), В(3; –1), С(3; 1).

24. Графік функції. Функція як математична модель реальних процесів

1. Графік функції. Розглянемо функцію, задану формулою y  0,5x2, де 3  x  2. Знайдемо значення цієї функції для цілих значень аргументу й занесемо результати в таблицю:

x

3

2

1

0

1

2

y

4,5

2

0,5

0

0,5

2

Значення х ми вибрали так, що кожне наступне на 1 більше від попереднього. Тому кажуть, що таблиця значень функції складена з кроком 1.

Позначимо на координатній площині точки, абсциси яких дорівнюють вибраним значенням аргументу, а ординати  відповідним значенням функції (рис. 4).

        Рис. 4                                                        Рис. 5

Добираючи інші значення x, що задовольняють нерівності 3  x  2, й обчислюючи відповідні значення y, отримаємо інші пари значень х та у. Кожній із цих пар також відповідає певна точка на координатній площині. Усі такі точки утворюють фігуру, яку називають графіком функції, заданої формулою y  0,5x2, де 3  x  2 (рис. 5).

Графік функції утворюють точки координатної площини, абсциси яких дорівнюють усім значенням аргументу, а ординати  відповідним значенням функції.

2. Графічний спосіб задання функції. Маючи графік функції, можна знаходити її значення за відомим значенням аргументу і навпаки: знаходити значення аргументу за відомим значенням функції.

Розглянемо, наприклад, функцію, графік якої зображений на рисунку 6. (Про таку функцію кажуть, що вона задана графічно.)

  Рис. 6       

Знайдемо за допомогою графіка значення функції, якщо x  4. Для цього через точку осі x з абсцисою 4 проведемо пряму, перпендикулярну до осі x. Точка її перетину із графіком функції має координати (4; 8). Отже, якщо x  4, то значення функції дорівнює 8. Знайдемо за допомогою цього ж графіка значення аргументу, для яких значення функції дорівнює 6. Для цього через точку осі у з ординатою 6 проведемо пряму, перпендикулярну до осі у. Одержимо дві точки її перетину із графіком функції: (2; 6) і (8; 6). Отже, функція набуває значення 6, якщо x  2 або x  8.

Дивлячись на графік, зображений на рисунку 6, можна відмітити деякі властивості функції, заданої цим графіком.

1) Область визначення функції утворюють усі значення х, що задовольняють нерівності 5  x  10.

2) Найбільше значення функції дорівнює 9 (цього значення функція набуває, якщо х  6).

3) Найменше значення функції дорівнює 2 (цього значення функція набуває, якщо х  5).

4) Область значень функції утворюють усі значення у, що задовольняють нерівності 2  у  9.

5) Значення функції дорівнює нулю, якщо х  3. Ті значення аргументу, для яких значення функції дорівнюють нулю, називають нулями функції. Отже, значення х  3 є нулем даної функції.

6) Функція набуває додатних значень, якщо 3 < x  10; від’ємних значень — якщо 5  x < –3.

3. Функції як математичні моделі реальних процесів. Розглянемо рисунок 7, на якому зображено графік зміни температури води протягом 20 хв.

Рис. 7

Із графіка видно, що: початкова температура води дорівнювала 20С; протягом перших 8 хв температура води підвищилась до 100С, потім протягом 6 хв (від 8 хв до 14 хв) температура води не змінювалась, а протягом наступних 6 хв температура води знизилась до 80С.

Функція, графік якої зображено на рисунку 7, описує реальний процес зміни температури води. Кажуть, що ця функція моделює даний процес, або що вона є математичною моделлю даного процесу.

Якщо тіло рухається рівномірно зі швидкістю 15 м/с, то шлях м, пройдений ним за час t с, можна обчислити за формулою  15t. У цьому випадку функція, задана формулою  15t, є математичною моделлю рівномірного руху.

У сьомому та наступних класах ми ознайомимося з багатьма функціями, які можна використати для моделювання реальних процесів та залежностей між різними величинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]