Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретична механіка.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Який рух твердого тіла називається складним?

2. Чи можна складанням поступальних рухів твердого тіла отримати обертальний рух тіла?

3. Тіло одночасно приймає участь у двох поступальних рухах, швидкості яких , . Знайти модуль абсолютної швидкості тіла.

4. Тіла 1, 2, 3 здійснюють поступальні рухи, як вказано на рисунку. Знайти в момент часу абсолютну швидкість тіла 3, якщо , , .

5. В прикладі 4 визначити відносну швидкість тіла 3 відносно тіла 1.

6. Який результуючий рух тіла отримується при складанні поступального і обертального рухів у випадку, коли вектор швидкості поступального руху перпендикулярний до осі обертання?

7

. Квадрат зі стороною 60 см рухається поступально з швидкістю м/с і одночасно обертається навколо осі з кутовою швидкістю с–1. Знайдіть положення миттєвої осі абсолютного обертання квадрата, якщо , . Яка кутова швидкість абсолютного обертання?

8. В якому випадку при складанні простих рухів отримується гвинтовий рух?

9. Що називається кроком кінематичного гвинта? Запишіть формулу, за допомогою якої визначається крок кінематичного гвинта.

10. Чи можна складанням обертальних рухів тіла отримати його поступальний рух? Якщо так, то в якому випадку?

11. Тіло одночасно обертається навколо двох паралельних осей з кутовими швидкостями с–1, с–1. Обер-тання напрямлені в один бік. Який результуючий рух тіла? Яка швидкість результуючого руху?

12. Тіло одночасно обертається навколо двох паралельних осей з кутовими швидкостями с–1, с–1. Обер-тання напрямлені в різні боки. Який результуючий рух тіла? Яка швидкість результуючого тіла?

13. Що називається парою обертання? Який результуючий рух дає пара обертань? Яка швидкість результуючого руху?

14. Яким буде абсолютний рух тіла, котре одночасно обертається навколо двох осей, що перетинаються, з кутовою швидкостями і ? Яка швидкість результуючого руху?

15. Тіло одночасно обертається навколо чотирьох осей, які напрямлені вздовж сторін прямокутника , як вказано на рис. А. Яким буде результуючий рух тіла і яка швидкість результуючого руху, якщо с–1, с–1?

16. Тіло одночасно обертається навколо чотирьох осей, які напрямлені вздовж сторін прямокутника , як вказано на рис. Б. Яким буде результуючий рух, якщо с–1, с–1?

Рис. А

Рис. Б

1

7. Тіло обертається навколо осі з кутовою швидкістю с–1 і одночасно навколо осі з кутовою швидкістю с–1, як вказано на рисунку. Осі і паралельні. Вказати положення миттєвої осі обертання тіла, якщо м.

1

8. Тіло одночасно обертається навколо двох паралельних осей і , як вказано на рисунку. Який буде резу-льтуючий рух тіла, якщо с–1, ? Визначити величину і вказати на рисунку вектор швидкості результуючого руху.

1

9. Диск обертається навколо вертикальної осі з кутовою швидкістю с–1 і навколо горизонтальної осі з кутовою швидкістю с–1, як вказано на рисунку. Яким є результуючий рух диска і яка швидкість результуючого руху?

2

0. Тіло одночасно бере участь у двох обертаннях з кутовими швидкостями с–1, вектори яких напрямлені вздовж ребер куба з стороною м, як вказано на рисунку. Яким буде абсолютний рух тіла? Знайти кінематичні характеристики цього руху.