Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
878.82 Кб
Скачать

1. Опишіть можливості і призначення (з наведенням прикладів) панель інструментів Math(Математика) та її похідні панелі інструментів.

Панель Math (Математика) призначена для виклику на екран ще дев'яти панелей , за допомогою яких, власне, і відбувається вставка математичних операцій у документи. У попередніх версіях Mathcad ці математичні панелі інструментів називалися палітрами (palettes). Щоб показати яку-небудь з них, потрібно натиснути відповідну кнопку на панелі Math . Перелічимо призначення математичних панелей:

- Calculator (Калькулятор) - служить для вставки основних математичних операцій, одержала свою назву через схожість набору кнопок із кнопками типового калькулятора;

- Graph (Графік) - для вставляння графіків;

- Matrix (Матриця) - для вставляння матриць і матричних операторів;

- Evaluation (Вирази) - для вставляння операторів керування обчисленнями;

- Calculus (Обчислення) - для вставляння операторів інтегрування, диференціювання, підсумовування;

- Boolean (Булеві оператори) - для вставляння логічних (булевих) операторів;

- Programming (Програмування) - для програмування засобами Mathcad;

- Greek (Грецькі символи) - для вставляння грецьких символів;

- Symbolic (Символіка) - для вставляння символьних операторів.

2. Програмування в Mathcad - Оператори циклу: способи, призначення, приклади.

Оператори циклу for, while та break і continue

В мові програмування Mathcad є два оператори циклу: for (Для) і while (Поки). Перший з них дає можливість організувати цикл за деякою змінною, примушуючи її пробігати деякий діапазон значень. Другий - створює цикл з виходом з нього при досягненні деякої логічної умови. Щоб вставити в програмний модуль оператор циклу потрібно: 1. Створити в програмному модулі новий рядок. 2. Вставити один з операторів циклу for або while натискуванням однойменної кнопки на панелі Programming . 3. Якщо вибраний оператор for (мал. 7.6), то в рядку автоматично добавиться блок з двома покажчиками і символом приналежності множині. В лівому покажчику вводиться ім’я циклічної змінної, а замість правого покажчика вводиться діапазон її значень у вигляді ранжованої змінної або множина значень у вигляді вектора (приклади 7.10 і 7.11).

4.Якщо вибраний оператор while (мал. 7.12 ), то в покажчику справа вводиться логічний вираз, при порушенні якого повинен здійснюватися вихід з циклу (приклад 7.12).

Мал. 7.6. Вставка оператора циклу

5. В нижній покажчик вводиться тіло циклу, тобто вирази, які повинні виконуватися циклічно. При необхідності в тіло циклу можна додатково додати інші рядки і ввести в них потрібні коди.

Приклад 7.10. Оператор циклу for з ранжованою змінною

Приклад 711. Оператор циклу for з вектором

Іноді необхідно достроково завершити цикл, тобто не за умовою в заголовку циклу, а в деякому рядку тіла циклу. Для цього призначений оператор break (Перервати). Модифікація циклічної програми (приклад 7.10) з перериванням циклу оператором break наведено в прикладі 7.13.

Приклад 7.13 Оператор break в середині циклу for

Щоб чіткіше визначити межу завершення тіла циклу, в його кінці може використовуватись додатковий рядок з оператором continue (Перехід до наступної ітерації). Оператор continue вводиться кнопкою на панелі Programming. Приклад 7.14 наводить удосконалену програму. Як бачимо, наявність оператора continue на результат програми не впливає.

Приклад 7.14. Оператор continue в кінці циклу while