Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні питання.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
878.82 Кб
Скачать

5. Опишіть можливості і призначення (з наведенням прикладів) пунктів головного меню середовища Mathcad

 

Головне меню

надає можливості доступу до математичних, графічних, символьних команд і до команд редагування та управління вашими робочими аркушами.

Через меню «Help» можна дістатися до всіх електронних книг Mathcad'а, встановлених вами. Дві електронні книги — «Desktop Reference» та «Book Sampler» — встановлюються разом із Mathcad'ом. Книга «Desktop Reference» містить сотні корисних формул та фізичних констант, у той час як у книзі «Book Sampler» наводяться численні приклади розв'язання задач із математики, механіки, фізики, статистики тощо.

6. Операції з масивами - Оператори та функції панелі інструментів Matrix: пояснення, приклади.

Matrix

Підменю містить три команди роботи з матрицями Transpose – отримати транспо-новану матрицю; Invert – створити обернену матрицю; Determinant – обчислити детермі-нант матриці.



Операції з масивами

В уже створену матрицю можна додати рядки або стовпці. Для цього потрібно лініями введення виділити елемент матриці, правіше і нижче якого буде здійснена вставка стовпців і (чи) рядків. Вставте в нього матрицю, як було описано вище. При цьому допускається задати число стовпців чи рядків рівним нулю (мал. 3.4, 3.5 ). Заповніть покажчики відсутніх елементів матриці.

Мал. 3.4 Додавання одного стовпця до матриці

Мал. 3.5 Додавання одного рядка до матриці

Над елементами масиву можна виконувати дії, як над звичайними числами зі збереженням загально прийнятих умов математики. Так, для того, щоб додати два масиви, наприклад, А і В вони повинні мати однакову розмірність. Коли число стовпців масиву А дорівнює числу рядків масиву В можно вирахувати їх добуток С з допомогою звичайного оператора множення С=А*В. Елементи масиву розраховуються за формулою , а сума береться за всіма індексами k. Нижче наведено приклад 3.15 простих операцій з масивами.

У Mathcad є оператори, і вбудовані функції, що діють на вектори і матриці цілком, наприклад, транспонування, матричне множення і т.i. Крім цього, є можливість виокремлювати з матриці вектори-стовпці, що утворюють матрицю (кнопка М<>), і виконувати дії над ними.

Приклад 3.15 Елементарні операції з масивами

Найбільш розповсюджені оператори та функції приведені на панелі інструментів Matrix (приклад 3.16).

Крім наведених, для обробки масивів Mathcad може використовувати вбудовані функції, призначені для обробки чисельних аргументів, а також значну кількість функцій, що застосовуються для роботи саме з векторами та матрицями. Застосування деяких з них наведено в прикладі 3.17.

Приклад 3.16 Оператори та функції панелі інструментів Matrix

Матриці, вектори і ранжовані змінні відображались в різних прикладах по-різному. Це пов’язано з автоматичними установками відображення матриць, прийнятими в Mathcad за замовчуванням. Існують два стилі відображення массиву - у формі матриці й у формі таблиці (приклад. 3.18).

Зміна стилю відображення будь - якого масиву виконується командою Format / Result (Формат / Результат), що викликає діалогове вікно Result Format (Формат результату). У цьому діалозі варто перейти на вкладку Display Options (Опції відображення) і в списку Matrix display style (Стиль відображення матриць) вибрати один із стилів:

- Automatic (Авто) - стиль вибирає Mathcad;

- Matrix (Матрица);

- Table - (Таблица).