Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні з інформатики.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
417.45 Кб
Скачать

Формування математичних виразів, формул і тексту: способи, можливості, приклади.

Найпростіші обчислення в Matcad – це розрахунки за математичними виразами. Для виконання додавання, віднімання, множення та ділення використовуються оператори додавання <+>, віднімання <->, множення <*> та ділення </>. Ці оператори можна вводити як безпосередньо з клавіатури, так і з математичної панелі Calculator.

Визначити змінну можна ввівши її ім’я і присвоїти їй деяке значення . Для цього служить оператор присвоювання < := > . Оператор присвоювання можна ввести клавішею < : > з клавіатури або натискуванням відповідної кнопки Definition (Присвоювання) на панелі інструментів Calculator (Калькулятор) або Evaluation (Вирази). Змінній можна присвоїти як числове значення, так і обчислене значення виразу (приклад 1.3).

Розрізняють функції двох типів - вбудовані (стандартні) функції та функції користувача. В Mathcad є арсенал спеціальних функцій, повний список яких наведено в діалоговому вікні Insert Function (Вставити функцію), де можна спочатку вибрати категорію функції (Function Category), а потім ім’я функції (Function Name) Якщо ім’я функції відомо, її можна просто набрати з клавіатури або деякі з них, найбільш розповсюджені, ввести з панелі інструментів Calculator. Записуючи математичні вирази найбільш часто використовуються математичні функції, список яких наведено в таблиці 1.13 додатку Д. На мал. 1.4 приведено вікно вставлення функції.

Наведемо приклад найпростіших розрахунків:

Поряд с формульним редактором Mathcad має розвинуті засоби оформлення тексту. Текстову ділянку (або, по іншому, регіон з текстом - text region) можна розмістити в любому незайнятому місці документу. Для цього потрібно створити не формульний, а текстовий регіон. Достатньо, перед тим як ввести перший символ, натиснути клавішу <"> або з меню Insert вибрати команду Text region. В результаті на місці курсору введення з’явиться нова текстова ділянка, яка має характерне виділення (мал. 1.6). Курсор приймає при цьому вид вертикальної лінії червоного кольору, яка називається лінією введення тексту.

Організація циклів з допомогою ранжованих змінних: принципи, пояснення, приклади

Для створення циклів чи ітераційних обчислень в Mathcad використовуються ранжовані змінні

Організація циклу за допомогою ранжованої змінної

Корисно освоїти техніку, пов'язану з ранжованими змінними, векторами і матрицями, оскільки на ній засновані головні принципи розрахунків в Mathcad , зокрема підготовка графіків. Побудова графіків є важливим елементом візуалізації отриманих результатів в циклічних та ітераційних обчисленнях. Для вставки в документ двохвимірного графіку потрібно встановити візир у порожньому місці робочого документа, вибрати команду Insert Graph Х-У Plot, чи натиснути комбінацію клавіш Shift +.В покажчики по осях х і у. вводяться імена змінних або функцій, які повинні бути зображені на графіку.

Організація циклів для розв’язку одного рівняння з одним невідомим

Розглянемо одне алгебраїчне рівняння з одним невідомим х

f(x}=0, наприклад, sin(x)=0. . Для розв’язку одного рівняння з одним невідомим служить функція root (), що реалізує один з чисельних ітераційних методів – метод січних. Функція root () в залежності від типу задачі, може включати два або чотири аргументи і, відповідно, працює трохи по-різному:

- root(f(х),х,а,b);

- root(f(х),х);

де f(х) - скалярна функція, що визначає рівняння ; х - скалярна змінна, щодо якої розв’язується рівняння; а, b - границі інтервалу, всередині якого відбувається пошук кореня.

Приведемо приклад розв’язку рівняння sin(x)=0.