Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретична механіка.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

5. Аксіома паралелограма.

Рівнодійна двох сил, прикладених в одній точці твердого тіла, зображується діагоналлю паралелограма, побудованого на даних силах (рис. 16).

Складання за правилом паралелограма в математиці називається векторною (геометричною) сумою і записується так:

. (1.3)

Рис. 16

Рис. 17

Рівність (1.3) виражає аксіому паралелограма сил, згідно з якою рівнодійна двох сил дорівнює векторній сумі заданих сил. Очевидно, додавання за правилом паралелограма можна замінити додаванням за правилом трикутника (рис. 17).

Величину рівнодійної можна визначити за теоремою косинусів. З (рис. 16) маємо

.

О скільки , , , , отримаємо

. (1.4)

За формулою (1.4) обчислюють модуль рівнодійної двох сил, яка визначається за правилом паралелограма.

П’ята аксіома має широке практичне використання. По-перше, на основі даної аксіоми дію двох сил, прикладених в одній точці, можна замінити однією силою (рівнодійною). По-друге, на основі даної аксіоми вектор кожної сили можна розкласти по двох заданих напрямах, які проходять через точку прикладання сили.

Шостою аксіомою статики є аксіома про звільнення від в’язей, тобто принцип звільнення від в’язей, який був сформульований в § 5.

На основі аксіоми 5 доведемо теорему (лему) про рівно-вагу трьох сил:

три непаралельні сили, які діють на тверде тіло в одній площині, зрівноважуються тільки в тому випадку, коли лінії їх дії перетинаються в одній точці.

Доведення. Нехай на тверде тіло в точках , , діють три непаралельні сили , які розміщені в площині рисунка (рис. 18, а, де вказані тільки сили і і точки їх прикладання).

Рис. 18

Знаходимо точку перетину ліній дій сил і (точку ) і перенесемо дані сили в точку (адже сила – це ковзний вектор). Згідно з аксіомою 5 знаходимо їх рівнодійну (рис. 18, б). Таким чином, на тверде тіло тепер діють тільки дві сили: знайдена рівнодійна і сила , яка ще не вказана на рисунку. Згідно з теоремою, яка доводиться, сили повинні бути зрівноважені, отже (аксіома 1) сили і повинні мати спільну лінію дії, тоді точка прикладання (точка ) знаходиться на лінії дії сили , а саме сила діє на тверде тіло, як вказано на рис. 18, в. Таким чином, лінії дії трьох сил перетинаються в одній точці.

Однак треба відзначити, що теорема про три сили є тільки необхідною умовою зрівноваження трьох сил. Її часто використовують для визначення лінії дії реакції в’язі, напрям якої згідно з класифікацією в’язей невідомий.

Приклад. Визначити лінію дії реакції циліндричного шарніра , навколо якого може обертатись однорідний стрижень вагою , що опирається на ребро (рис. 19, а).

Рис. 19

Стрижень знаходиться в рівновазі. На нього діють тільки три сили: 1) сила ваги , яка прикладена в середині стрижня і напрямлена по вертикалі вниз; 2) реакція ребра – , яка перпендикулярна до поверхні стрижня; 3) реакція шарніра – , яка невідома за напрямом. Напрям залежить від дії прикладених сил, тобто є невідомим. Але лінію дії легко визначити за теоремою про три сили. Для цього знаходимо точку перетину ліній дій сил і – точку . У відповідності до доведеної теореми реакція буде напрямлена по прямій , бо для рівноваги трьох сил необхідно, щоб лінії їх дії перетинались в одній точці. В який бік? Це вже інше питання, на яке поки що відповісти не можемо. Для цього потрібно знати не тільки необхідну, а й достатню умову зрівноваження трьох сил.

Розглянуті аксіоми, а також основні поняття статики дають змогу приступити до розв’язання основних задач статики для найпростішої системи сил – системи збіжних сил.