Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретична механіка.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Наведіть приклади простих рухів твердого тіла.

2. Який рух твердого тіла називається поступальним?

3. Сформулюйте теорему про траєкторії, швидкості і пришвидшення точок тіла, котре здійснює поступальний рух.

4. Запишіть кінематичні рівняння поступального руху твердого тіла.

5. Який рух твердого тіла називається обертальним нав-коло нерухомої осі?

6. Запишіть рівняння обертання твердого тіла навколо нерухомої осі.

7. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначте його кутову швидкість і кутове пришвидшення в момент с.

8. При рівномірному обертанні маховик робить 2 оберти за хвилину. За який час маховик повертається на кут рад?

9. Ротор електродвигуна робить 900 об/хв. З якою кутовою швидкістю в рад/с обертається ротор?

10. Кутове пришвидшення тіла, яке обертається навколо нерухомої осі, змінюється за законом с–2. Визначіть кутову швидкість тіла в момент с, якщо в початковий момент часу воно мало кутову швидкість с–1.

11. Тіло обертається навколо нерухомої осі з кутовим пришвидшенням с–2. Яку кутову швидкість матиме тіло в момент часу с, якщо в початковий момент часу воно мало кутову швидкість с–1.

12. Тіло починає обертатись зі стану спокою з кутовим пришвидшенням с–2. Скільки обертів зробить тіло за 4 с?

13. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначіть швидкість точки тіла, яка знаходиться на відстані 0,35 м від осі обертання.

14. Швидкість точки тіла, яка знаходиться на відстані м від осі обертання змінюється за законом м/с. Визначіть кутове пришвидшення тіла.

15. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначіть нормальне пришвидшення точки тіла, яка знаходиться на відстані 0,4 м від осі обертання, в момент часу c.

16. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначіть в момент часу c тангенціальне пришвидшення точки тіла, яка знаходиться на відстані 0,2 м від осі обертання.

17. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначіть в момент часу c пришвид-шення точки тіла, яка знаходиться на відстані 0,5 м від осі обертання.

18. Тіло обертається навколо нерухомої осі за законом рад. Визначіть кут нахилу до радіуса-вектора пришвидшення точки тіла, яка знаходиться на відстані 0,3 м від осі обертання. Як залежить цей кут від положення точки?

19. Дайте коротку характеристику вектора кутової швидкості.

20 Який напрям має вектор кутового пришвидшення?

2.1 Кінематика складного руху точки

§ 44 Складний рух точки

Складним рухом точки називається такий її рух, при якому точка одночасно рухається відносно двох або більше систем відліку, одна з яких нерухома.

Так, наприклад, переміщення пасажира в рухомому поїзді відносно Землі є складним рухом. По-перше, пасажир рухається з поїздом, по-друге, пасажир переміщується відносно вагона (поїзда). Якщо врахувати рух Землі, то всі тіла, які рухаються по поверхні Землі, здійснюють також складний рух, адже вони рухаються разом з Землею і переміщаються відносно її поверхні. Прикладів складного руху точки можна навести безліч, бо рух кожного тіла (точки), якщо дивитись “в корінь”, є складним.

Вивчення складного руху є важливим не тільки тому, що всі тіла (точки) фактично його здійснюють, а й тому, що розв’язання багатьох задач на кінематичний розрахунок ефективно проводити шляхом розкладання заданого руху на більш прості рухи. До того ж розв’язання великої кількості задач механіки (наприклад, розрахунок траєкторії польоту космічних апаратів; розробка теорії навігаційних приладів і т.п.) потребує врахування руху систем відліку.