Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

195 Способи словотворення

(правнук, пращур), су- (сусід, сузіря, сув'язь), па- (пасерби­ця, пасклин, пагорбок, пасинок).

Для творення прислівників уживаються ті самі пре­фікси, що й для прикметників: пре- (препогано, прекрасно), не- (неякісно, нечемно), над- (надзвичайно, наднормативно) архі- (архісерйозно), супер- (суперсучасно, супермодно).

Вправа 11

Визначте у словах префікси та поясніть їх словотвірне значення.

Зачувши людину, дятел перестав щокати, повів гарто­ваним дзьобом з боку в бік і націлив його на Олеся: чого тобі тутечки? Здригнувся, хльоснув крилом по корі і зник, залишивши у вузькому дуплі шишку. Олесь хотів дістати ії і покуштувать, та передумав — і притулився вухом до стовбура. Його ледве помітно розгойдувало, під корою щось жалібно скрипіло, а внизу під підошвами в Олеся ворушилося коріння — иомирає сосна... Олесь нагріб чобітками снігу під окоренок, уграмбував його гарненько і, вирішивши, що тепер сосна не впаде, гіогицав через замети до школи (Г. Тют.).

>

Вправа 12

Перепишіть, замість крапок вставте префікси, які найточніше

відповідають слову в контексті.

Інакше було, коли повінь ..ступала перед жнивами. Тоді все ..мулила вода, і збіжжя ..гнило на пні. Ліго, коли це діялось, було дуже сльотаве. ..насташшй дощ тучами і хмароломами казав сподіватися повені. Люди були перед тим ..помічні. Сіна не можна було ..брати, бо ..днини дощ, ніщо не могло ..сохнути.

Кожний тремтів і боявся не так уже ..врожаю, як того лиха — повені, котра, крім того, що ..бирає всю працю з поля, ..береться ще й до хат і туї' біди ..робить. Люди лягали снага не ..дягаючись, ..стали ..іаняти худобу на пасовище, а годували її з рук чим хто мав — торішньою соломою тощо. Кожний знав, шо якби повінь ..хопила худобу на оболоні, тоді вона певно ..пала б.

Дністер робив людям ..сподіванки. Не раз було ..збирас води повні береги, здастеся, ось-ось вода ..ллєть­ся, а тут пі з цього ні з тою вода кудись дінеться, та хіба ..мул на ..бережних вербах ..казує, як високо вода сягала. Іншою знов разу, часом у погідний день, ..хлине Дністром стільки води, що аж берег ..ливає (А. Чайк.).


196 Словотвір

Префіксально-суфіксальний спосіб

Префіксально-суфіксальний спосіб словотворення — де творення похідних слів за допомогою одночасного приєднання префікса і суфікса до твірної основи: до-воєн- н-ий, під-гір-ок, по-повн-и-ти.

За допомогою цього способу творяться переважно: прикметники від іменних та дієслівних основ (безземельний, дошкільний, надхмарний, приморський, небез­печний, нерозважний); прислівники від префіксів прикметникового походження та суфіксів, що виникли із закінчень прикметників, іменників (по-товариськи, по- шахрайському, вчетверо, помалу, влітку, уранці).

•> Вправа 13

Випишіть слова, побудовані за допомогою афіксального (морфологіч­ного) способу словотворення.

Наставання весни шлях відчував першим — жадібно ловив щедре проміння і відігрівав свою задубілу натруд­жену спину. А потім, вдоволений, парував теплом і розсу­вав на узбіччя почервонілі від злості кучугури. І мчав на привілля — через горби та видолинки, через поля й луки.

І гналися по ньому валки машин. На шлях виходили села й хутори, махали руками, просили і погрожували, але машини летіли, мов очманілі, випускаючи за собою чорні, сизі клуби диму. І тільки добрі та вмісткі автобуси ласкаво зупинялися і запрошували до себе на коротку гостину.

Такий закон шляху (Д. Прил.).

Осново- і словоскладання

Цей тип словотворення досить продуктивний в імен­никах та прикметниках і непродуктивний у дієсловах та прислівниках. Іменники, наприклад, творяться за про­дуктивними моделями корінь + корінь: іменника й дієслова (землекоп, водомір, гуртожиток)', іменника та іменника {лісостеп, водолікарня, нафтобаза); прислівника й дієслова (ско­ропис, всюдихід)-, прикметника й іменника (ібілоручка, сірошийка).


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]