Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

342 Основи пунктуації

1. Хай тобі щастить будувати сіяти творить нехай в тебе буде дім багатий сяйвом книг картин і статуй хай тебе твоя доба нова золотим вінком сповива! (М. Рил.).

  1. 5 000 000 ковтають ранкові бульйони їх ковта в свою чергу голодне ранкове метро (О. Ірв.). 3. Мені не треба численних читачів мені досить кількох мені досить одного мені навіть досить жодного (Монтень). 4. Трошки гречки трошки проса трошки взута трошки боса (н. те.). 5. Єсть ім’я жіноче м’яке і ясне в йому і любов і журба і надія воно як зітхання бринить весняне: Марія (М. Рил.).

  1. Гори! Життя — єдина мить для смерті ж — вічність ціла (О. Ол.). 7. Стрункі сосни велично впираються вершинами в небо купками шепочуться про щось білокорі золотисті берези дрімають у розкішних козацьких папахах лісові дуби (Ю. Збан.). 8. Вишнево-яблуневі садки ще сьогодні зранку такі змерзлі й розпачливі подобрішали потеплішали село звеселіло людські обличчя погіднішими стали (Є. Гуц.). 9. Метлинський не відчував того погляду був задубілий і знерухомілий вуста шепотіли перебираючи й карбуючи слова здавалося ті слова зіслизали з його тонких вуст і засипали кімнату (Вал. Шевч.). 10. Вона вже йшла спокійно і непоспіхом повільно із-за верховіть його викочувалося сонце зітхало поле блищала трава в росинах діамантових (А. Сол.). 11. Наші їдуть ваші йдуть ваші наших підвезуть (н. те.).

•» Вправа 65

Поставте, де слід, тире. З’ясуйте змістові відношення між компонентами

складних безсполучникових речень (швидка зміна подій, наслідок,

висновок, оцінний коментар, зіставлення, протиставлення, час або

умова).

1. На тротуарах не лілеї, не лебединий в небі крик ясна безодня над землею дзвінкими барвами горить (В. Сос.).

  1. О милі сноби, снобки, снобики! Дивіться: сонце світить факт! (С. Горд.). 3. Я вийшов Київ, Сквер, вода, Тролей- бус-коник розскрипнув двері (Ю. Позаяк). 4. Край села не сходяться на вечірні свята Кожен дивиться свій телевізор у хаті (Н. Кир.). 5. Не наше засипалось не наше й мелеться (я. те.). 6. Але раптом усе туманилось тоді виростали перед очима дикі поля й розстріляний горизонт (М. Хв.).

  1. Режим напівсвободи так у них зветься це собаче життя (О. Гонч.). 8. На небі сонце серед нив я (М. Коц.). 9. Вітер війнув листя з клена жовте, жовтаво-золоте полетіло (П. Тич.). 10. Не умен до двадцять не жонат до тридцять


343

Пунктуація в складному реченні

не багат до сорок кругом дурень (//. те.). 11. Не русалонь­ка блукає то дівчина ходить (Т. Шевч.). 12. Ходім. Нам є де йти дороги неозорі, ще сизуваті в прохолодній млі (В. Стус). 13. Хмари чи грози не гнись (Є. Мал.). 14. Гля­не молоко кисне (//. те.). 15. Такому відкрий кордон він за ніч змотається в Африку, чимось там розживеться, по дорозі продасть і привезе додому ще чогось (П. Загр.). 16. На його берегах снували тут і там немов червоні, білі та чорні мурашки то були люди (І. Фр.). 17. Цілуй, цілуй, цілуй її знов молодість не буде (О. Ол.). 18. А прийшла п’ятниця поховала Гриця (н. те.). 19. Не поможуть сльози щастю Серцю легше буде (н. те.). 20. Стукотить, гурко­тить комар з дуба летить (н. те.). 21. У натовпі здіймається раптове замішання, потім настигає раптова коротенька тиша вона знепритомніла (А. Любч.).

Вправа 66

Поставте, де слід, потрібні розділові знаки. Поясніть змістові

відношення між компонентами складного безсполучникового речення,

які передає знак двокрапка (пояснення, доповнення, з’ясування,

причина, підстава).

  1. Ворушилися займаючись буденним ділом хто снідав хто обідав а хто вечеряв (Вал. Шевч.). 2. Уявіть собі просто був такий день коли ви лишились на самоті (А. Любч.).

  1. Щойно ми народились Нам вручили по ложці І сказали в майбутнім Вас чека бочка з медом (Ю. Позаяк). 4. У нього палка потреба у нього жадання слізне окраєць нічного неба піймати у фокус лінзи... (Ю. Андр.). 5. Перо в руках наукових працівників має бути не скальпелем а патерицею пророка у кожнім слові поясненому розтлума­ченому розглянутому з усіх боків але не препарованому повинно пульсувати життя. 6. Ось мати-батько товчуть дитині учись вивчай англійську французьку... людиною будеш. Але параметри «людини» в даному випадку явно завужені маються на увазі матеріальні вигоди рівень бла­гополуччя (П. Мовч.). 1. Полярник вирішив ще раз уважно розглянути наскельний студентський витвір чимось-таки він приваблював (О. Гонч.). 8. Так і в поезії так і в житті людському крізь порох труд і піт крізь сумніви і втому ми здобуваємо свою височину (М. Рил.). 9. Тої неділі був чудесний соняшний ранок сонце небо серпень (В. Дом.).

  1. Тася одягла маркізетову блюзку синю спідничку ажурні панчохи тільки в виборі черевиків завагалася їздивши за місто одягала вона звичайний хром але сьогод­

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]