Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

246 Частини і частки мови

протилежний од/того/, куди скотилося сонце (Ю. Муиік.).

  1. Тумани линуть /в/гору, /в/гору, а хмари — /в/низ.

  2. На/в/коло ліс, а перед нами сам Дніпро (П. Тич.).

  3. Вузький глибокий Прут блиснув в/реиггі/ з/за прибе­режних верб, а по/під/ горами зазеленів розкішний килим виноградників. 12. Мельникова постать раптом зникла з/перед/ очей, мов розпустилась в імлі (М. Коц.). 13. Ре­дакція запросила /на/зустріч з юними прихильниками журналу письменників, художників, майстрів дитячої іграшки (з газ.). 14. На/зустріч/ сонце гімн свій ллє... (77. Тич.). 15. Почало боліти десь /у/середині, біля кістки.

  1. Проте /в/середині танка мороз дошкуляв не менше, ніж на броні (Ю. Муиік.). 17. Мати не тямилася з радості: приїхав Тимко, її найстарший. Приїхав /не/зважаючи на негоду, на бездоріжжя (В. Речм.). 18. Корній Іванович знову легесенько ногою трюхнув /із/під землі (В. Вин.).

Додайте, де потрібно, до прийменника голосні і, о.

1. За татарським бродом (...)з сивого жита, (...)з черво­ного маку народжується місяць, і коло козацької могили, як повір’я, висікається старий вітряк (М. Ст.). 2. Сни­лося, що ніби йду в себе на острові, а перед (...) мною суниця червоніє, розміром з баклажан (О. Гонч.). 3. Ска­завши жінці й матері, що він поїде по лісах оглядати, де кращий матеріал, та забариться, мабуть, з (...) два дні, Семен подався в свою мандрівку (...) з налагодженим заздалегідь «прошенієм» (М. Коц.). 4. Ми гребли (...) з усіх сил під мудрим керівництвом нашого батька. 5. Ото як вийти (...) з сіней та подивитись навколо —геть-чисто все зелене та буйне (О. Довж.). 6. А тим часом унизу, засіяні торік (...) з кленового летючого насіння, густо зародили крихітні кленочки (77. Загр.). 7. Клен повільно прогрівався сонцем, оживав, але повного голосу ще не видобувалося (...) з старого й могутнього дерева (77. Загр.).

Вправа 64

Де потрібно, додайте п до займенника, поставивши його у відповідному

відмінку.

1. Не зневажай душі своєї цвіту, бо з (він) виросло кохання наше. 2. У кожного люду, у кожній країні живе такий спогад, що в (він) в давнині були золотії віки. 3. Я не знаю, на щастя чи на горе тая воля, та я ще не скувала (вона) кайданів. 4. Не рідний він, хоч водяного роду,

247 Правопис прийменників

зрадлива і лукава в (він) вдача. 5. «Он бачиш, там питає дика рожа: «Чи я хороша?» А ясень (вона) киває в верховітті: «Найкраща в світі». — «А я й не знав, що в (вони) така розмова». 6. Насунула важка, червона хмара, гула в (вона) громом братобійна чвара, вона покрила цілую країну і повернула всю (вона) в руїну. 7. Бринить у (вони) радість, лунає і горе, шумить у (вона) спогадів, мрій ціле море, навколо (вони) розпач хаосом чорніє, над (вони) веселка надій променіє (Л. Укр.).

•» Вправа 65

Складіть речення, в яких би подані слова і словосполучення ілюстрували перехід повнозначних частин мови в прийменники. Поясніть, які частини мови поповнили прийменники.

За допомогою, на шляху до, у зв’язку з, протягом, з погляду, в силу, в результаті, на адресу, в ім’я, на честь, на чолі, з приводу.

Зразок: Слухачі звернулися за допомогою до лектора.

За допомогою певних видів рослин відшукують підземні води, вста­новлюють глибину їх залягання (з підр.).

Вправа 66

Подані слова введіть у речення так, щоб в одному випадку вони вживалися як прийменники, а в другому — як прислівники або іменники з прийменниками.

Близько, поряд, збоку, скраю, попереду, навколо, поруч, кругом, навпроти, поблизу, внаслідок, зсередини.

Вправа 67

Перекладіть з російської мови на українську. Зверніть увагу на різницю у вживанні прийменників.

С глазу на глаз, бросаться в глаза, иметь в виду, иметь в мьіслях, принимать к сведению, принимать близко к сердцу, принимать во внимание, положа руку на сердце, в течение года, несмотря ни на что, в большинстве случа- ев, по образу и подобию, по мере сил, помимо всего прочего, по об щему мнению, притча во язьіцех, прихо­дить в голову, рассудку вопреки, растекаться мьіслию по древу, руководство к действию, сверх всякого ожидания, у всех на виду, факт налицо, зто не в счет, ни за какие блага, с вьісотьі своего величия, уходить в глубь веков (в древпость).

•о- Вправа 68

Складіть речення з похідними прийменниками.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]