Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

364 Основи пунктуації

французької мови Косинка не знав, а самої поетичної системи Бодлера, такої чужої психологічному строєві се­лянського сина, здорового й фізично, і душевно хлопця. (Щоправда, і Бодлера, і інших західноєвропейських письменників він з цікавістю читав — у перекладах, звичайно). Але то була в мене хвилинна зустріч (...) Він читав одно з своїх невеликих оповідань, чи, як він полюб­ляв говорити, одну з своїх новель (так тоді й писалося — новеля). Читав, і це був його звичай, напам’ять, що рідко траплялося між прозаїків. І знов той самий різкий металічний голос, знову та сама впевненість, рішучість. Видно було, що самому авторові подобається його твір, подобається кожна соковита, рельєфна, густо забарвлена, круга, коротка, енергійна фраза. Енергією, життєвою силою віяло й від його невисокої, міцно збудованої постаті. І це передавалося в публіку: йому охоче плескали... (М. Рил.).

ь

Вправа 88

Спишіть текст, встановіть, які розділові знаки кодифіковані, а які

авторські.

Пісня! Вона — серце народу, його душа, його крила. Витворена народом, пісня пахне майовими дощами, синіми льонами, материними руками... Пісня порушує паіїтоіппі струни людини.

Вона часом вихлюпує з душі повенево й затоплює, здасться, весь світ —звучить хорально, набатно, потряса- ючи нашу пам’ять: будьмо пильні!.. А то черкне ластів’ї- ним крильцем вечірній небокрай, приторкнеться невиди­мої струпи наших почуттів — і добуде, мов діамант, чисту сльозинку з очей, заглаїть, як дитячі, чийсь біль, комусь залікує давню рану...

І все це пісня. Такої неземної сили наша народна Пісня!.. (В. Качк.).

•» Вправа 89

Поставте потрібні розділові знаки і поясніть, які структурно-граматичні

підстави вживання кожного з них.

Отче поле

Завжди коли випадає відвідати рідні місця я викори­стовую нагоду пройтися кілька кілометрів навпростець- кою стежкою через Саньчине поле. Та дарма що знайомі візники чи власники легкових автомобілів запрошують на автоіупинці до сво'іх повозів крізь вікна «Жигулів» або й


365

Пунктуація в складному реченні

навіть на возі не відчуєш усієї принади й первозданності рідного поля. Тут кожен кущик кожен видолинок чи пагорб зберігають живу пам’ять дитинства і юнацьких літ нетлінні сліди твоїх предків односельців які обробляли цю землю оберігали ощедрювали дорідними врожаями.

Ранньої провесни коли після снігів і спраглих дощів набереться сили ця рілля освячуєшся радістю як вільготно дихає вона на повні груди видолинки і навкісні пагорби усіваються дитинносвіжою зеленню починає трубити жито дзвенять у високості золоті струни жайворонків серед розповні літа поле вигойдує половілим а затим і золотаво-брунатним дорідцям колосся по осені над розло­гою стернею тремтить живим маревом бабине літо. В будь-яку пору року Саньчине поле має свою принаду свою неповторність навіть і тоді як періщить надокучлива осіння сльота чи січе хурделиця... (В. Скурат.).

Вправа 90

Поставте потрібні розділові знаки. Вставте на місці крапок пропущені

літери. Напишіть слова разом, окремо чи через дефіс.

Біля сараю були німці. Тільк... тепер Хома помітив що вони не/висаджували двері а навпаки заб...вали їх чимось обливаюч... з/верху. Блиснув вогник в одного в руці і полум’я лизнуло масивні двері. Тої/ж миті Хома випустив чергу з автомата. Двоє чи троє одразу впали інші пр...ги- наюч...сь кинулися в/розтіч. Хаєцький майнув у/перед. Вже вискакуюч... сходами він почув як в/середині сараю страшен...о ревуть волають ніби киплять числен...і люд­ські голоси.

Об...рнувши автомат прикладом Хаєцький вдарив ним по здоровен...ому замку. В/середині одразу пр...тихло заніміло а за/мить закричало ще з більшою силою зд...чавіло страшно не/по/людськ... .

Уже тлів рукав уже потріскався приклад проте замок ие піддавався. Хаєцький оз...рнувся до/вкола побачив ула­мок рейки. Він був такий важкий що іншим разом Хома певно ні/за/що його не підняв би. Але зараз сили пом­ножились і він розмахнувся синіюч... від напруги вдарив по замку і замок ро...чахнувся.

Мимо Хоми замере...тіли смертельно/бліді спотворені жахом обличчя чоловіч... й жіноч... кістляві бе...кровні.

Лише одне якесь дівча схоже на лижницю в своїх шароварах зупинилося на Хомин оклик глянуло на нього за/мигь вирослими великими очима упало йому на груди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]