Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

28

Лексикологія

1. Ти узорами узорсь, до глибші переирозорсь. 2. Ра­дійте, гори, в синій піднебесності. Радійте, ріки й давнії ліси. Такої ж не було ще. в нас чудесносності — воістину казкової краси. 3. Згадавсь чомусь Іван Франко і вічно- думна Леся Українка. 4. Всі про них читають, всі про них знають, і всі чекають, хто ж кого перехазяйнує: чи Федір Іванови1! Дубковецький Макара Онисимовича Посміт- ного «перефедорить», чи Макар Онисимович Федора Івановича «перемакарить». 5. От ви знайдете, у кого з наших колгоспників більше трудоночей, трудопразників, трудобазарів і взагалі трудопрогулів, ніж трудоднів. 6. Га­гара думає, що ви пудритесь чи взагалі туалетитесь.

Вправа 68

Випишіть антоніми — лексичні і контекстуальні. З’ясуйте, як у різних словниках, енциклопедіях пояснюють слова націоналіст, націоналізм, націоналістичний. Прокоментуйте вислів «український буржуазний націоналізм», який широко використовувала тоталітарна система.

Націоналізм і шовінізм

Націоналізм — це філософія виживання і буття нації, тоді як шовінізм — це філософія поневолення і гноблен­ня інших націй. В основі націоналізму — національна ідея, в основі шовінізму — великодержавно-імперський інтерес. Націоналізм починається з любові до свого, шовінізм —із ненависті до чужого. Мета націоналізму — свобода своєї нації, мета шовінізму —поневолення іншої. Націоналізм трактує інтернаціоналізм як міжнаціональні взаємини на засадах рівності націй, шовінізм перетворює інтернаціоналізм у засіб денаціоналізації народів і підпорядкування їх Імперській чи великодержавницькій ідеї. Для націоналістів національні ознаки інших, їхні святині, символи, традиції тощо —об’єкт поваги й поша­нування; для шовініста — це те, що необхідно негайно знищити, викорінити і замінити своїм. Націоналізм обла­городжує членів своєї нації, шовінізм веде свій народ до морального звиродніння. Націоналізм народжує подвиж­ників, -мучеників і героїв; шовінізм — убивць, грабіжни­ків, яничарів, холуїв. Опора націоналізму — найбільш свідомі, чесні і порядні люди; опора шовінізму —людська підлота. Націоналіст завжди бореться, щоби відстояти своє; шовініст, щоб загарбати чуже. Націоналізм зацікав­лений у зростанні добробуту своїх громадян — це

29

Лексикологія

зміцнює національну державу; шовініст зацікавлений у протилежному, бо ситих важче нацьковувати на інші народи, а без цього послабиться диктат держави, розпа­деться Імперія. Націоналізм породжує демократію — сто­сунки рівних; шовінізм веде до диктатури, бо ділить суспільство на гнобителів і гноблених. Відсутність чи брак націоналізму губить націю; відсутність чи хоч послаблен­ня шовінізму розкріпачує народи... (В. Іван.).

Вправа 69

Із тексту випишіть слова на позначення негативних рис людини та ТТ дій.

Доповніть цей тематичний ряд. До десяти слів доберіть антоніми.

Випишіть три слова і підберіть до них синоніми. Користуйтеся

«Практичним словником синонімів» С. Караванського.

Сізіф

Ніхто в усій Греції не міг зрівнятися підступністю, хитрістю і спритністю з Сізіфом. Хитрість допомогла Сізіфові зібрати незліченні багатства у себе в Корінфі; далеко йшла слава про його скарби.

Коли прийшов до нього бог смерті, похмурий Танат, щоб звести його в сумне царство Аїда, то Сізіф, який уже раніш відчув наближення бога смерті, підступно обманув бога Таната і закував його в кайдани. Перестали тоді на землі вмирати люди. Ніде не справляли більше пишні похорони; перестали приносити й жертви богам підзем­ного царства. Порушився на землі лад, заведений Зевсом. Тоді громовержець Зевс послав до Сізіфа могутнього бога війни Ареса. Він звільнив Таната з кайданів, а Танат вирвав душу Сізіфа і відвів її в царство тіней померлих.

Але й тут зумів зарадити собі хитрий Сізіф. Він сказав дружині своїй, щоб вона не ховала його тіла і не приносила жертви підземним богам. Послухала чоловіка дружина Сізіфа. Аїді Персефона довго чекали похо­ронних жертв. Усе нема їх! Нарешті наблизився до трону Аїда Сізіф і сказав володареві царства померлих, Аїду:

  • О володарю душ померлих, великий Аїде, рівний могутністю Зевсові, відпусти мене на світлу землю. Я звелю дружині моїй принести тобі багаті жертви і повер­нусь назад у царство тіней.

Так обманув Сізіф владику Аїда, і той відпустив його на землю. Сізіф не повернувся, звичайно, в царство Аїда. Він залишився в пишному палаці своєму і весело бенке­

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]