Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

332 Основи пунктуації

1. 1 зерно мусить вмерти, щоб дата В житгєдавчому житі — Життя (Є. Мал.). 2. Бо Ісус якого в народі звали Христом знав уже що немає межі зречення для тих що досі називали себе Його учнями (В. Домонт.). 3. Коли не рахувати останніх трьох то Марія зустріла й провела двад­цята шість тисяч двісті п’ятдесят вісім днів (У. Самч.).

  1. Скоро війнуло на нього повітря занедбаного саду скоро заслали його дерева своєю тінню він відчув спокій у своїй душі (В. Підмог.). 5. Хоч ох та вдвох! (н. те.). 6. Де ж бачили ви вчителів таких які б того навчали що для них відоме добре? (Є. Плуж.). 7. Коли б ковбасі та крила то б кращої птиці на світі не було (//. те.). 8. А є ж слова-Ге- родоти які спроможні пояснити історію і народу, і людст­ва (Я. Моеч.). 9. Є й такі що каву не вживають але залюбки споживають розмову яка за кавою точиться... (В. Небор.). 10. Поїду як з’являться грошики лиш За 200 км у містечко Париж В жому живе і чекає мене Французький письменник Торвік Боракне (О. Ірв.). 11. Є міста до яких неможливо зайти через браму. Є міста до яких неможливо зайти (Ю. Андр.). 12. Пили сикизку, деренівку І кримську вкусную дулівку Що то айвовкою зовугь (/. Котл.). 13. Чи, може, нас уже влаштовує те що з трьох граматичних категорій нам залишається лише теперішній? Аби майбутній час був присутній у нашій свідомості ми повинні думати не лише про виживання, а й про мету нашого існування (Я. Мовч.).

•> Вправа 56

Поставте пропущені розділові знаки при складених підрядних спо­лучниках. Поясніть, у яких випадках можлива подвійна пунктуація.

1. Одні зникають з жиггя тому що їх просто руйнують хвороби, другі ж згоряють, як бійці в атаках, падають опалені на тяжких безнастанних вогнях своєї праці і твор­чості. Таким мені уявляється Малишко... (О. Гонч.).

  1. Ввесь комплекс, уся сума слів, уживаних нашими поетами, росте й змінюється відповідно до того як росте й змінюється наше життя (А/. Рил.). 3. Василь Скалій сів скраю, біля дверей. Не через те що був такий скромняга, а з певною собі метою (В. Шевч.). 4. Дмитро дарма що став ширшим у плечах і наче побільшав па зріст, легко зіско­чив па цю пругку землю (А/. Ст.). 5. Вони наважились покинути небезпечне місце незважаючи на те що Остапові грудно було пускатися в далеку дороіу (А/. Коц.). 6. На


333

Пунктуація в складному реченні

небі збиралися великі хмари так що можна сподіватися доїду (Н. Риб.). 7. В природі ніч існує для того щоб у тиші росло усяке зілля і відпочивала людина (М. Ст.). 8. Дощ тут вшіав менший гак що ледве прибив пилюку яка пахла після дощу так як пахне змазана глиною черінь печі (Гр. Тют.). 9. Усвідомивши що таїна воскресіння понево­леного народу — це насамперед відродження рідної мови С. О. Єфремов працював заради того аби український народ уже ніколи не втрачав свого національного обличчя (з журн.). 10. — Так ти кажеш, що нікуди на канікули не поїдеш, — раптом кидає дядько Степан так, мимохідь дарма що Микулка Недич йому нічого не говорив, ні на кого і ні на що не скаржився (/. Чен.).

Вправа 57

Поставте розділові знаки між компонентами складнопідрядних речень.

Зробіть схеми цих речень.

1. Пишіть листи і надсилайте вчасно коли їх ждуть далекі адресати коли є час коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л. Кост.). 2. Приїздіть до Відня і коли приїдете зверніться до мене (В. Дом.). 3. За переказами, псевдонім ІСліпий] походить від одного предка Йосипа якого в 1709 р. було осліплено вояками Петра І за те що він під Полтавок) боровся на боці гетьмана Івана Мазепи (з журн.). 4. Нині коли Українська держава стала реаль­ністю здається що національне військо, синьо-жовтий прапор та інші матеріалізовані деталі творів Олеся існу­вали завжди (з журн.). 5. Творець людину вивів на дорогу іцо без початку і що без кінця (О. Тарн.). 6. Вона дає закон добра і злого — не знаючи де зло і де добро (О. Тарн.).

  1. Яким почував що треба щось сказати товаришеві, ба­дьорити його. Але не знав як (А. Гол.). 8. В останні роки дуже популярним у літературних колах став афоризм Григора Тютюнника про те що немає загадки таланту а є лиш вічна загадка любові (М Наєнко). 9. Сідали де хто хотів (В. Шевч.). 10. І свої хрести шукали хто як міг і хто де міг... (Я. Мовч.). 11. Батько й мати у глибинах своїх душ чекали що відчиняться зненацька двері і Олюся завітає в кімнату, свіжа й весела, ніби повернувшись з далекої гулянки (В. Підмог ). 12. Коли б не було смерті й минуле можна було змінювати люди не знали б страху й страж­дань (/7. Загр.). 13. Подумалось що кінець світу давно почався — можливо, навіть звідси що ті хто населяє ці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]