Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

326 Основи пунктуації

в Якщо обидві частини складносурядного речення однотипні (називні, безособові, окличні або питальні речення): Ми на будові. Стукіт і гуркотнява; Хто режисер кінофільму і як він називається? (з газ.).

а Якщо частини складносурядного речення далекі за змістом або мають уже всередині розділові знаки, то ставиться крапка з комою: Свіжість хмелить, од неї солодко в роті, в зволожених очах, у душі; і здається, десь у твоєму єстві шовком шелестить і пахне весняна травичка... (Є. Гуц.).

а Якщо в другій частині складносурядного речення висловлюється наслідок або швидка зміна подій чи протиставлення, замість коми ставиться тире: Може, квіти зійдутьі настане ще й для мене весела весна (Л. Укр.); А потім пізно, уже вночі, в хаті в Тихона було повно людей. Як нагло: трах-дзеньк!і посипались склянки... (А. Гол.).

•» Вправа 49

Зіставте й проаналізуйте пунктуаційні ситуації в складносурядних

реченнях та в реченнях зі сполучниками при однорідних членах речення.

1. Минають дні... Минають літа... Час і горами двига!

І сум не такий, і радість не та... І тільки незмінна книга (Є. Плуж.). 2. Оженився дурний та взяв біснувату, та не мали що робити — підпалили хату (н. те.). 3. Сонце обливало землю рожевим світлом і ніжно цілувало тисячами своїх гарячих іскорок (Я Мирн.). 4. Реве Дніпро, й лани широкополі медами пахнуть, колосом шумлять (А. Мал.). 5. Місяць клав йому тінь на половину обличчя,

і здавалось, що та половина спить (В. Підмог.). 6. Небо там було червоне, і вода в калюжах поміж молодою травою, і цвіт на груші також були червоні (Гр. Тют.). 7. На цей раз ми тут не мали наміру зупинятися, але все-таки зупинилися, і подбав за це наш «фіят» (У. Самч.). 8. А жниця вийшла із-за полукіпка і, ще й звідси поправляючи снопа, позиркує на шлях до солдата (О. Гонч.). 9. Земля покрита білою габою, і вітер під вікном, жебрак-скрипаль (Д. Павл.). 10. Або рибку з’їсти, або на дно сісти! (н. те.).

  1. На городі бузина, а в Києві дядько (н. те.). 12. Дим не порідшав, а ще став густішим, і ця обставина вже не гнітила, як перш, Івана, а додавала йому снаги й рішучості (В. Шевч.). 13. Навкруг рясні стоять сади, платани і каш­тани, та шелест верб у пам’яті не тане (М. Рил.).


327

Пунктуація в складному реченні

оо Вправа 50

З’ясуйте синтаксичні умови, коли кома не ставиться між компонентами складносурядного речення (є спільний другорядний член, спільне підрядне речення, спільні вставні слова, частки, два компоненти синтаксично однотипні).

1. Чи, може, щось наплутано віками і атом вручено нам безрозсудно рано? (Я. Ск.). 2. І якраз у цей момент глухо загуло й з шумом і свистом та своєрідним стогоном десь почали одвалюватись глиби вугілля й летіти повз нього. 3. Але, на жаль, іронія прозвучала кволенько, і Чапчик замислився (М. Хв.). 4. Коли прийшла підвода, Свиридона взяли разом з постіллю, і Мушка вибігла за хазяїном, провела до самого інфекційного барака (Ю. Ян.).

  1. Так буває перед грозою, коли замирають дерева і десь далеко синіє грізний тайфун (М. Хв.). 6. Знаю, всяка влада від Бога, намісником Господа є на землі цар і його веління повинні виконувати всі (Ю. Мушк.). 7. Раптом його очі поширились і він, як і тоді, дуже зблід (А/. Хв.).

  1. Глибоке небо, білі хмари Та плюскіт срібної води (Є. Мал.). 9. Зі мною ти Чого ж мені іще? О аромат волосся молодого І тишина задуманих очей! (В. Сос.).

  1. Тільки-но вибухає Арсен своє «кахи!», гак поперед нього або сонний заєць підскочить і дремене геть, або припутень з гнізда зірветься, або вепр злякано хрокне й затріщить сухим хмизом, тікаючи (Гр. Тют.). 11. Чи то було справді, та, може, то тільки наснилось йому (О. Гонч.).

  1. Тихо і тепло, так наче і справді весна (Л. Укр.).

>

Вправа 51

Поставте пропущені розділові знаки та поясніть їх уживання при однорідних членах речення та компонентах складносурядного речення.

1. Збігло якихось сорок — сорок п’ять літ і ми стали свідками того, як щойностворені мегаполіси майже поглинули село (Я Мовч.). 2. Біля кожного кошика запа­лювалась свічка і круг церкви утворилось полохливе во­гняне коло. 3. Я розмовляв з тобою й ти відповідала (В. Підмог.). 4. Жінки завжди ждуть од життя чогось особливого а все кінчається примітивним рабством (Я Загр ). 5. А уночі вже сад шумів і крізь гілля сміялись зорі (В. Сос.). 6. Лише трьох волхвів із усього наброду Впустила Марія і ті увійшли (Ю. Андр.). 7. Досвітні поля в червні чи в липні після теплої або задушливої ночі пемов зеленкуватим маревом укриті а те марево легке й примарне — чи їх) з зірок плаває пил у повітрі чи місячна


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]