Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

299

Пунктуація в простому реченні

і хата, що, понівечена снарядом, однобоко тулилася до кущів бужу (з газ.).

в Коли означення стоїть не безпосередньо біля пояс­нюваного слова (незалежно від значення і позиції) або коли означення стосується слова, яке не назване в реченні: То, сполошена несподіваною перервою в грі, бігла сюди ворожа команда (Ю. Смол.); Приїхала і, знеможена, відразу лягла (У. Сам1!.).

Відокремлені неузгоджені означення

Неузгоджені означення можуть відокремлюватися лише за наявності відповідної паузи й особливого змісто­вого навантаження: Це були неприємні і страшні озера, з чорною водою і чорними торф’яними берегами (І. Багм.); Ось сонце віричисте і просте, ось сонце міриз віжками на храпах (І. Др.).

В інших випадках за відсутності інтонаційного й змі­стового виділення неузгоджені означення не відокремлю­ються: А хлопці в піджаках, у шапках сиділи за книжками (А. Гол.).

•» Вправа 25

Вкажіть умови розстановки розділових знаків при відокремлених озна­ченнях. Змініть фонетичні та синтаксичні структури речень, щоб озна­чення в них стали невідокремленими.

1. Десятеро юнаків з розхристаними грудьми, у чорних трусах та синіх з червоними комірами футболках обсту­пили одинадцятого, зодягнутого так само (Ю. Смол.).

  1. Стояли в пітьмі, що тремтіла, вразлива, шепталися, ледве знайшовши слова (Ю. Андр.). 3. Сніг. Барикада, вся з круглого — бочки, колеса, стовпи, булижники, — а враження грізної кострубатості надзвичайне (И Загр.).

  1. Тебе, маленьку, рідну, сивувату, дано навіки в серці пронести (А. Мал.). 5. Біля майстерень стояли вишикувані трактори, націлені моторами в степ. 6. Збережений у записах, нас і нині чарує своєю невмирущою красою голос Оксани Петрусенко. 7. Підхоплений важкою водою, Гайдамака обома руками вчепірився в корчомаку, вона, по-оленячому рогата, перекрутившись, разом із ним зану­рилась у каламуть, у льодяний вал (О. Гонч.). 8. У комині вітер загув на інший голос, густий і добрий, як у бджоли


300 Основи пунктуації

(В. Вин.). 9. І земля, вся засніжена, біла, кличе в срібні простори свої (В. Сос.).

ь

Вправа 26

Поставте пропущені розділові знаки при відокремлених означеннях. Поясніть умови відокремлення або невідокремлення означень (порядок слів, поширеність означення, морфологічне вираження пояснюваного слова, тип зв'язку між означуваним і означенням).

1. Ти смішний до відчаю промовляєш ввічливо: — Ви гака чорнява, як турецька кава... 2. Студентки йдуть курс перший, другий, третій (В. Небор.). 3. Цвітуть соняшники. Озвучені бджолами вони чомусь схожі для мене на круглі кобзи, які земля підняла зі свого лона на високих живих стеблах (Є. Гуц.). 4. Він витягнувся перед Остапом на весь зріст худий та розкуйовданий і вказував на себе пальцем (В. Підмог.). 5. Долинав крізь відкриті вікна гугнявий, шипучий звук дивний і страшний серед смертельної сільської тиші (Гр. Тют.). 6. Оздоблена інеєм вражає красою папороть... (Н Пільг.). 7. Лисий з відстовбурчени­ми вухами трохи зсутулившись він стояв над могилою, як старий батько серед своєї родини (О. Гонч.). 8. У тих вуличках, у тих селах живуть поетичні люди, які співають, носять старовинну одежу і патріархально-чисті, добро­душні. чесні всі говорять чистою українською мовою (В. Підмог ). 9. Се жайворонки. Се вони невидимі кидають із неба на поле свою свердлячу пісню. 10. На галяву вискакує з гущини сарна і зачарована чудовим концертом зупиняється... (М. Коц.). 11. Батько стоїть замислений під зеленим наметом запорошений золотистою пергою (І. Цю- па). 12. Пройнята жахом як вона кричала тоді! (О. Гонч.).

> Вправа 27

Розставляючи розділові знаки при відокремлених означеннях, згрупуйте речення за правилами.

1. Таня вже збиралася йти на роботу, а Петрик щойно розбуджений матір’ю ще тільки продирав очі. 2. З села прибіг батько. Тривожний подививсь-подививсь, а тоді зняв шапку й довго стояв нерухомий простоволосий без­порадний... (А. Гол.). 3. Він стояв на кормі з веслом суворий і красивий і дивився вперед поверх нас (О. Довж.).

  1. Струнке, зелене, веселе воно маяло гілочками, наче раділо і остям (М. Коц.). 5. Коли врятований хворими він вийшов із небуггя, то перевів погляд на горішнє місто, на його ансамблі (О. Гонч.). 6. Сам один, по коліна в твердій землі ти здвигнеш налитими пружними м’язами і струс-


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]