Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

296 Основи пунктуації

Пунктуація при однорідних членах з узагальнювальними словами

Однорідні члени й узагальнювальні слова як поняття різного ступеня узагальнення (видові й родові, частини й ціле) відділяються двокрапкою, тире або цілим пунктуа­ційним комплексом. Вибір знака мотивується позицією однорідних членів щодо узагальнювального слова.

Після узагальнювального слова перед однорідними членами речення ставиться двокрапка: Борода у діда Яреми рідкісної пишноти: широка, рівна, біла, мов сніг, у сутінках світиться (О. Гонч.).

Якщо між узагальнювальними словами й однорідними членами є слова типу а саме, наприклад, як-от, то перед ними ставиться кома, а після них двокрапка: Всяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курочок

  • можна було викосити косою в траві, якщо підвернеться, або впіймати (О. Довж).

Перед узагальнювальним словом, що стоїть після однорідних членів, ставиться тире: Чай, лавровий лист, мигдаль, хурмавсе там було, в моєму потертому портфелі (О. Гонч.).

Якщо у реченні після узагальнювального слова ідуть однорідні члени, а потім речення ще продовжується, то після узагальнювального слова ставиться двокрап­ка, а після однорідних членів — тире: Тут все: і повітря, і тиша, і вода, і деревасповнене такої сили, що й сам мимоволі стаєш сильнішим (з газ.).

Вправа 24

Відділіть пунктуаційно узагальнювальні слова й однорідні члени речення.

Чим виражаються узагальнювальні слова?

1. Хтось сказав, що є три справи, починаючи які, ніколи не знаєш, чим вони закінчаться любов кар’єра і революція. 2. Склалося — не склалося вдало — невдало, на жаль, все це категорії випадковості а не закономір­ності. 3. Слідчі не знають, що таке духовний комфорт. Протистояння зіткнення шорсткість і жорстокість життя ось їхня доля. 4. Чомусь тільки тепер подумалося, що в Нечиталюка всі прикмети великого чоловіка булькатий, як Вергілій потирає руки як Бернард Шоу затаємний як Гоголь вірнопідданий як Ґете. Якби ще хоч трохи тала­новитості. 5. Я, для прикладу, пускав три заводи, керував

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]