Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

294 Основи пунктуації

Завжди однорідними бувають означення, які стоять після означуваного слова: І так повзла зима, заметільна, сніжна, морозна і чарівна (Н. Риб.). Однорідними також є художні (вжиті в переносному значенні) означення (епі­тети): Хо сидить посеред галяви, а навкруги його панує мертва, прикра тиша (М. Коц.).

Якщо прикметник і дієприкметниковий зворот стоять поряд, то означення вважають однорідним тоді, коли першим стоїть прикметник: Лупиться під палаючим сонцем старенький, вимитий дощами дах (Ю. Збан.).

При зворотному порядку (на першому місці дієприк­метниковий зворот) означення неоднорідні: На пляжах купиннями зачорніли викинуті прибоєм морські водорості (О. Гонч ).

•о* Вправа 21

Визначте у словосполученнях однорідні й неоднорідні означення і пос­тавте, де потрібно, між ними коми.

Урочистий зоряний вечір, сувора гартована мужність, розкішний яблуневий сад, повні махрові жоржини, синє рожеве фіалкове цвітіння, молоді радісні голоси, міцні залізні цвяхи, чорна грозова хмара, чиста прохолодна вода, погрозлива насторожена тривога, високі цегляні стовпи, правдива чесна висока принциповість, маленькі густі брижі, розквітлі пишні троянди, гірка не знана ще туга, міцний гранітний фундамент, високий світлий ідеал, легкий проторений шлях, жива свіжа зелень, чорний закіптюжений від сажі димар, засмаглий на сонці темношкірий юнак, довгі осінні ночі, урочиста народна пісня.

•» Вправа 22

Перепишіть речення. Поясніть уживання розділових знаків при

однорідних означеннях.

1. Присадкуватий, незграбний, у широких вовняних штанях та в пофарбованій в якусь буро-сірувату фарбу полотняній сорочці, в засмальцьованій шапці, босий, він нагадував старого, вилинялого ведмедя, якого галасливі цигани примушують танцювати по ярмарках (Ю. Збан.).

  1. А сам він хлопець славний, сумирний, з нахилом до музики, в напливі довіри колись признався, що дуже любить скрипку і дуду і що після переселення сюди, в степи, йому ще довго ночами вчувалось трембітання трембіти в горах (О. Гонч.). 3. Середній на зріст, міцно


295

Пунктуація в простому реченні

збитий, з широким лобом і запалими щоками, Бабак дивився на все відвертим і довірливим поглядом (Ю. Збан.).

  1. Малюки дивляться на неї, принишклі, зацікавлені, на­сторожені — тридцять пар очей, тридцять натур, тридцять характерів (А. Дім.). 5. Все це було далеке, ніби не ним зроблене, непотрібне і зайве (В. Підмог.). 6. Київ без­конечний, пишний, запаморочливий, таємний (77. Загр.). 7. Ну де б ви не були, Мамуню, — всюди маленькі, затишні і жваві бістро (О. Чорн.).

•» Вправа 23

Поставте, де потрібно, пропущені коми між однорідними означеннями.

Які означення неоднорідні?

1. Ця спокійна по-господарськи врівноважена хода службової особи з паризької мерії так вразила Стратона Стратоновича, що він двічі відмовлявся від поїздки до «Лувра» (мається на увазі паризький універмаг)... (О. Чорн.). 2. Власне, Норкою звали сусідську дочку. Білотіла рудоволоса пухка пампушиста. 3. Молода жінка міряла легкий крислатий капелюшок перед великим овальним дзеркалом. 4. Саме такий генеральний директор сидів перед Твердохлібом у велетенському обшитому, як і приймальня, світлим деревом кабінеті за широчезним сто­лом... (77. Загр.). 5. Кримські гори —так само не низенькі не маленькі й не коротенькі... 6. З ними ще двоє «зелених»

  • молоді хлопці, що привчаються до труднощів рибальсь­кої на морі праці. Один чепурний чорнявий стрункий з карими гострими очима а другий опецькуватий з сонними рачкуватими баньками з носом угору на небо голубе і з думками рипучими, як немазана мажара (гарба) (О. Виш.). 7. Над мільйонним сонним городом свище гарматне ядро: жахливий пронизуючий свист. 8. І, сміючись, як моло­дість, покотились серед молочного туману ранку нервові звуки піаніно: рішучі буйні повстанчі... (Г. Кос.).

  1. Одвічним закуреним шляхом тихо посувається валка (М. Коц.). 10. Льоня його зустрів цікавим гострим погля­дом (В. Шевч.).


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]