Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

336 Основи пунктуації

би дівчинці якій Розчулить марне, славолюбне серце? (М. Зеров). 9. Величезний віковий ліс мовчав як дитина у сні... (Г. Хотк.). 10. Дискусія більше видовисько ніж читання, масовіше й пікантніше (В. Підмог.). 11. І як важкі повільні бегемоти машини йшли по фари у воді (Л. Кост.). 12. А кругом молоко гречки наче море яке запашне (Др.-Хм.). 13. Його вихваляли на всі заставки ніби пройдисвіт надуту шкапу (В. Сим.). 14. Аж мружився рожевий гладіолус так наче він щасливий, а не я (О. Пахл.). 15. Пливуть собі ніби з дому так буцім гуляють 1 Шевч.).

>

Вправа 59

Встановіть, в яких конструкціях з порівняльними сполучниками не втрачена порівняльна модальність, і, відповідно, поставте потрібні розділові знаки.

1. Парові казани немов скупчились та схилились один до одного у спокійному сні (В. Підмог.). 2. Нащо ж тоді ті вуса і та борода такі великі й такі м’які? Так і просяться запустити у них рученята і потягти як слід (У. Самч.).

  1. Не можу сказати, що молодь працювала більше ніж інші, але що поводилася вона гідно — то це факт (Ю. Щерб.). 4. Із цього місця бачив мов на долоні все товариство (В. Шевч.). 5. Будь здорова як вода, а багата як земля (н. те.). 6. І гомін вулиць многооких як плеск немовчної води (М. Рил.). 7. Він сам млів душею більш ніж під ту лиху завірюху, що зачепила й його (П. Мирн.).

  1. Марія для мене як рідна, а Ганнуся як своя дочка (Є. Гуц.). 9. Хочеш буду ніжною як вишня? Білосніжний цвіт і світло в сад... На губах — пелюстки слів колише лагідний як травень листопад (С. Йов.). 10. Посипався як з решета наглий краплистий дощ, а далі полив як з відра (/. Я.-Лев.). 11. Я розумів, що в’язнути до людини з запитаннями більш ніж нетактовно (Ю. Збан.). 12. Василь Кравчина був темний як ніч (О. Довж.). 13. Студент- заочник був темний як ніч (з журн.).

Вправа 60

Поставте, де потрібно, коми і поясніть їх уживання при конструкціях з порівняльними сполучниками.

  1. Це є поезія найвища, Це є найвища простота, Коли передаються вірші Як поцілунки — з уст в уста (О. Ірв.).

  2. Сивий голубе, біль мій зичений, вечоровий і пелехатий, більше чутий аніж помічений, більше мічений ніж кри­


337

Пунктуація в складному реченні

латий (В. Стус). 3. Що є кращого в світі як образ ніжної як голубка прекрасної як сонце милої й лагідної як пестливий весняний вітер жінки?! (У. Самч.). 4. Мода на соціалізм була [в кінці 19 ст.] не меншою ніж мода на Ніцше (С. Павл.). 5. Але нью-йоркський «Перигор» —це просто вишукана французька харчевня. Вина, сири, все як слід (П. Загр.). 6. Може, найважливішим з наших завдань як національної спільноти було, є і буде пізнати себе (Є. Мал.). 7. Як музикант Франц Шуберт дебютував у придворній віденській капелі (з журн.). 8. Нема м’яса як свинина риби як линина, а дівчини — Марини (н. те.).

  1. У колі друзів багато говорилося про майбутнє Лисенка як першого українського музиканта. 10. Микола Лисенко як найталановитіший музикант серед студентів універси­тету скоро став у центрі етнографічної діяльності.

  1. Перед ним же як перед українським композитором постало завдання створити музичний репертуар для українського театру (В. Дяч.). 12. Сюди наїжджали його [О. К. Толстого] двоюрідні брати Олександр, Володимир та Олексій Жемчужникови, широко знані колись і тепер як один автор Козьма Прутков (Є. Гуц.). 13. Як поета з тонким і ніжним відчуттям людських переживань П. Гра- бовського особливо вабили народні пісні (О. Дей) 14. Чорні, голі дерева стояли в садку, настовбурчившись замерзлими гілочками і наче мертві не ворушилися од вітру. 15. А я нині вранці такі бачив медівники в пекарні... ну, такі, що ніколи не бачив... Оце тобі коржик, а на коржикові наче сметана солодка-солодка... зверху пома­щено червоним та притрушено маком... (М. Коц.).

Вправа 61

Визначте тип підрядного речення зі сполучником як.

1. Він гак ніколи не чекав вечірньої години, як того душного дня (М. Хв.). 2. І варт буде на світі жить, як матимеш кого любить (Т. Шевч.). 3. В міру того, як він голо дніє і слабне від утоми й задухи, його думки роблять­ся сумніші (/. Фр ). 4. Але варто було мені до неї простяг­нути руки, як вона щезала (О. Чорн.). 5. Кроки часу не так руйнують, як людська байдужість. 6. Моєю ти була, ще як Земля із полум’я творилась (О. Пахл.). 7. Але куди він може втекти від МДБ? Це так само неможливо, як кину­тому в море втекти від води (В. Вин.). 8. Але що я можу зробити, як в мені багато мене?! (Л. Кост.). 9. Її тільки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]