Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

284 Основи пунктуації

Неужитковість поезії — це шанс людини порятувати себе від ужитковості, від навали предметів, які перетворюються на сміття, — зона чистого дихання, місце втечі (В. Небор.). 6. Слово — прізвище думки тепер, а частіше

  • її псевдонім (Л. Кост.). 7. Ти не близька, бо ти —- найближча, ти — наслідок, а не причина (О. Ірв.).

  1. Картинки маленькі, в пласких нефарбованих рамах, писані різучо яскравими фарбами і навіщось полаковані (77. Загр.). 9. Алея —довга і порожня, старанно вгорнута у ніч. 10. ї царство це — минеться без клятв і без карань (В. Стус). 11. Жити — це лицедіяти, кожен з нас грає якусь роль (В. Др.). 12. Ніч — хоч в око стрель! (н. те.). 13. Любий друже, ти і сам наче мій двійник (В. Небор.).

Вправа 12

Поясніть, у яких реченнях потрібен показник комунікативної установки

автора — тире.

1. Вона і я поділені навпіл містами, кілометрами, віками. 2. О, ти єси тепер довіку вільний в нестерпному своєму всебутгі (В. Стус). 3. Заткнути вулиці і обставити площі, роблячи з них кам’яні мішки, це знищити Київ, вбивати його клітина за клітиною. 4. Для юриста злочин симптом особистого або соціального неблагополуччя (77. Загр.). 5. Буги собою означає здобути право на куль­турну та економічну суверенність (77. Мовч.). 6. Неправда це ще зовсім не брехня. Неправда це предмет торгівлі й торгу (О. Ірв.). 7. Кінотеатри і вокзали в світ спроектовані екрани, які в минуле перегнали найкращі дні, як фільми в Канни (В. Небор.). 8. Язиком вихати не ціпом махати.

  1. Диплом без праці пустенька цяця (//. те.). 10. Всі вулиці в Вербівці ніби обсаджені вербами (Н.-Лев.). 11. Весна неначе карусель, на каруселі білі коні. 12. Ні, ми до того ще не звикли, що наша молодість не вічна. 13. Ця пісня серцю наче камінь, а все ж її співати треба. 14. Хай на очах землі печать тьми чорна штольня! І день не день, і ніч не ніч, і спів не віщий нам (Б.-І. Апт.).

285

Пунктуація в простому реченні

Тире в неповному реченні

Комунікативну функцію (поділ речення на тему й рему) виконує тире також і в неповному реченні, тобто коли опущений один із його членів. Найчастіше пропускається присудок, рідше — підмет або додаток і ще рідше (їх нестача майже не помічається) означення, а також обставина.

Це залежить від змістових та ритмомелодійних особли­востей тексту. На місці пропущеного члена (компонента реми або, рідше, теми) в неповному реченні ста­виться тире, якщо в усному мовленні цей пропуск позначається паузою. Напр.: Посеред степускирта соломи, двоє на ніймолоді, як пилок (Д. Павл.); Вперед! Сім миль кохання і остання —смутку (Б.-І. Ант.).

Якщо ж смислового (рематичного) виділення та паузи як показника пропуску немає, тире не ставиться. Тоді комунікативне членування речення відображається тільки у фразовому наголосі: На космічній орбіті навколо­земної поверхні знову пожвавлення (з газ.).

о* Вправа 13

Поясніть, яка комунікативна установка автора в кожному з наведених речень.

1. Науці належить розум, а поезії — споконвіку душа (В. Шевч.). 2. У човен не взяли ми зайвої ваги. Оце —для голоду, ось трошки для жаги, папуша тютюну, дві-три любимі книги (М. Рил.). 3. Угорі — небо. Внизу — земля (О. Виш.). 4. А мені — мов ніж у серце (Ю. Збан.). 5. Тут кожен — як у себе у господі. 6. Навколо — вир снігів (М. Рил.). 7. У цих трьох книгах, що стали настільними для мільйонів людей, — цілі розсипища мудрого всена­родного досвіду. 8. Високий зріст — серйозна перешкода для гімнаста (з газ.). 9. «У Києві ділова, робоча обстановка»,

  • запевняли газети, радіо й телебачення, і це була правда (Ю. Щерб.). 10. Обабіч асфальту —двоповерхові будинки з водогонами, центральним опаленням, усіма вигодами (з газ:).

Вправа 14

Прочитайте уважно текст, осмислюючи комунікативне членування речень і звертаючи увагу на їх ритмомелодику. Поставте, де слід, між підметом і присудком та на місці пропущених членів речення тире.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]