Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

328 Основи пунктуації

курява не вляжеться (Є. Гуц.). 8. Над землею кружляли заметілі й лютувала війна (Ю. Збан.). 9. Отак ми їхали, то з надсадним виттям мотора пнучись угору то повільно спускаючись униз і Чорний Черемош спочатку пінився з лівого боку а потім з правого і гори злітали увись із святковою легкістю... (Є. Гуц.). 10. Всі дівчата голуб’ята а де ж ті чортові баби беруться? (//. те.). 11. То сонце вигляне то знову туча і блискавка і дощ (П. Тич.).

  1. — Мовч! — сердито, як і на Зульфата, сказав їй дідусь Гареєв і хлопцям стало від цього ніяково

(Гр. Тют.). 13. А ще ж був оскуд на хліб і на овочі й зима накочувалася на місто, як білий саван (Ю. Муиік.). 14. Учительська семіна­рія, монастир а також і наша школа мали великі бібліо­теки і з ними я мав дуже близький, постійний контакт (У. Самч.).

> Вправа 52

Поясніть уживання в складносурядному реченні тире та коми й тире.

  1. Здригнулася земля — і запах м’яти над нею хвилями зашелестів. 2. В самотній келії впивай, читцю смиренний, науку мудрих книг — і легкокрилий геній тебе навідає (А/. Зеров). 3. Там, у курені, напевно, харчі! Я біжма побіг

  • і не помилився (В. Підмог.). 4. Я споглядаю сам себе. Там, на базарі, де моя подруга продає пиріжки, — сварка, лайка, заздрість, брехня, — а я виростаю з цього, як холодна хризантема на угноєній землі... (В. Підмог.).

  1. Прислухайтесь, як дише Пій, — і досить (/. Сет').

  2. Котився час — і кожен рік, як злодій, мій дух і серце тупо окрадав (М. Зеров). 7. Ми стаємо плечима до плечей

  • І на чотири боки шаблі! (Ю. Ян.). 8. Накричала, нагу­кала, розвела їх — і відтоді спокій. 9. Читаю — і очі на лоб мені лізуть, усе вище й вище (Д. Гум.). 10. Підростали діти — і вже від раннього дитинства всі мусіли працювати (У. Самч.). 11. Ще — от день — і все ми, все покинемо Для блакитнокрилої плавби (М. Рил.). 12. Потахне світ наш, гей, потахне, по собі не полише й крихт — і ми відлинемо, як птахи, хоча без крил, хоча без крил (І. Кал.).

  1. Ніби до цього очі в нього були засліплені, —і ніжність її рухів, вся її постать наче не западали в його погляд (Є. Гуц.).

•» Вправа 53

З’ясувавши синтаксичні та змістові умови речень, поставте в них про­пущені коми та крапку з комою.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]