Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

346 Основи пунктуації

менші й, здавалося б, кволіші, становили для ріки переш­коду досить поважну, через що ріка щоразу мовби нама­галася ошукати людей, вдавалася до хитрощів, розгадати які не під силу було навіть найдосвідченішим. Вона завжди рвала на собі крижаний покрив у найнесподіва­нішу мить і відразу посилала всі льодяні поля в натиск на міст, щоб зчистити його з своєї поверхні без сліду

Однак люди, щоб не опинитися заскоченими зненаць­ка, догадалися вибудувати у воді перед кожною мостовою опорою міцні льодорізи з товстенних дубових колод, ті льодорізи твердо зустрічали перший натиск ріки, розко­лювали кригу, розбивали суцільні льодові поля на дріб’я­зок і, хоч ріка не здавалася і пхала нові й нові маси кріпи, які, навіть розколювані, вже не спливали вниз за течією, а громадилися навколо льодорізів, у невпинному тріскові, шерехові, скреготі творили височенні стоси, облягали льодорізи, дерлися на них, поглинали їх, і вже мали б постати на тім місці рухомі гори криги і рушати далі на міст і тут нарешті стерти його та знищити, але на той час на мості вже заготовлялися люди, ставало старе й мале, дуже й немічне, і кожен мав у руках чи то важкий залізний гак, чи просто довгого дрюка, починалося змагання (Я Загр.).

Пунктуація в складних синтаксичних конструкціях

Компоненти складних синтаксичних конструкцій по­єднуються між собою різними типами синтаксичних зв’язків: сурядним, підрядним або безсполучниковим. Відзначаючись ускладненістю структури, речення цього типу зберігають ті ж основні принципи вживання розділо­вих знаків, які характерні для окремих типів складних речень. Але, полісемічні за своєю характеристикою, такі речення вимагають певних навиків швидкої орієнтації в їх будові для правильної постановки розділових знаків.

Особлива складність спостерігається тоді, коли збіга­ються два сполучники — обидва підрядні або сурядний і підрядний. Напр.: Отут, серед цвіту, здається, що якби людина навчилася мудрості в дерев, то не була б ворогом самій собі й природі (Є. Гуц.).

347

Пунктуація в складному реченні

Якщо у складному реченні збігаються два підрядні сполучники або сполучник сурядності й підрядності, то кома між ними ставиться тільки в тому разі, коли вилучення підрядного речення з другим спо­лучником не вимагає перебудови речення з першим спо­лучником. Напр.: Став він ще більше спати, ніж звичайно, хоронився від протягів, яких ніколи не боявся, і, хоч було вже зовсім тепло, не починав купатися (В. Підмог.). Але: за наявності в останній частині складного речення слів то, але, зате перебудова речення необхідна, і кома між сполучниками не ставиться: Мій біль бринить, зате коли сміюся, То сміх мій рветься джерелом на волю (О. Тел.).

Іноді в складних синтаксичних конструкціях, зокрема в періоді, може ставитися тире або кома й тире для чіткішого зорового поділу речення на дві частини: Горе тому, що сидить на печі: сюди пече, туди гаряче; добре тому, що в дорозі,лежить собі на возі (н. тв.).

Кома не ставиться у складних синтаксич­них конструкціях:

  • Між двома компонентами складного речення, поєднаними єднальним чи розділовим сполучником, що мають спільне підрядне речення: На селі хутко, як сонце закотилось, помовкли голоси і помер всякий звук (М. Коц.).

н Між двома компонентами складного речення, поєднаними підрядним зв’язком та єднальним або роз­діловим сполучником, які мають спільний головний ком­понент: Тому з огляду на це сподіваємось, що ситуація зміниться і духовний дисбаланс врівноважиться необхідними заходами (П. Мовч.).

•> Вправа 70

Поставте потрібні розділові знаки. Встановіть спосіб поєднання

компонентів у складних синтаксичних конструкціях. Накресліть схеми

речень.

1. Намалюй одну світову річ уважно й правдиво і вона нагадає тобі мільйони живих істот нашого світу які разом заговорять про одного універсального бога що зветься не увагою не Правдою а Любов’ю (Т. Осьм.). 2. Острах що він під час блукання загубить свою мрію що вона загине непотрібна ніким не спізнана обхоплював його і стиснув­ши тремтячі руки він заплющував очі. 3. Шаптала став ще більше мовчазним та ще більш уподобав самотність бо


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]