Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

309

Пунктуація в простому реченні

ну (В. Підмог.). 4. Ліси загорілись пожежею, горіли не стліваючи (У. Самч.). 5. Не помітила, як і назвала його ніжним Ім’ям, яке носила в думках то гніваючись то тягнучись до нього (М. Ст.). 6. Врахуймо й консерватизм самої мови, яка розвивається впродовж століть і навіть часом істотно змінюючись затримує визначальні й питомі саме для неї характеристики (В. Брюх.). 7. Тоді відповідає­мо: погані ті учні, що бачачи помилки свого вчителя не пішли проти нього бунтом (М. Хв.). 8. Часом підвівшись він крикне ліниво «гей»... й тягне безкраю пісню свою (.В. Вин.). 9. Аж тоді Кріт хоч і огинаючись і позираючи скоса на їжака видобувся з нори і сів біля неї близенько.

  1. По цих словах Кріт аж затремтів, а перетремтівши сказав... 11. Каша була ще, мабугь, гаряча, бо вхопивши грудочку гайворон одразу ж кидав її на землю і ждав, доки вона охолоне, тоді пожадливо ковтав. 12. Той [вепр] на нього навіть не глянув, а влучивши мить підкинув Кузьку писком угору так високо, що він полетів, як м’яч. 13. — Що ж то воно за мара була? —сказав уголос Арсен і повагавшись рушив стежкою до річки (Гр. Тют.).

Відокремлені додатки

На відміну ві,д означень і обставин, додатки відокрем­люються рідко. їх відокремлення супроводжується прий­менниками замість, крім, опріч, за винятком, щодо, що ж до, прислівниками особливо, зокрема, часто, часом, завж­ди, частками навіть, хоч і: А тепер, замість крила парусни­ка, Тоня і Віталій бачать вдалині темну непорушну гору якусь; Крім Петра Дем’яновича, небагатьом було відомо, що до того воно якраз і йдеться... (О. Гонч.).

Додатки зі словом крім (окрім, опріч) відокремлюються завжди, з іншими словами — залежно від змістового та стилістичного навантаження: Третю добу замість води ми їпи сніг; В нашій лоцманській слободі, замість тополь, край шляху виросли металеві щогли, вищі за всяку тополю (О. Гонч.).

Вправа 36

Поставте коми при відокремлених додатках, встановивши морфологічні умови їх уживання. Поясніть семантику цих зворотів (включення, виключення, заміщення, виділення предмета розмови, уявного предмета чи особи).

310 Основи пунктуації

1. Гнат був заохочений. Зовсім не сподівався, що крім красуні жінки буде мати ще й такий маєток (У. Самч.).

  1. Опріч цього руху намічався ще й другий рух (М. Коц.).

  2. Тут багато чого навіть нагромадження рівнозначних «що» в одному реченні — від Льва Толстого (М. Рил.).

  3. Замість лити демагогічну водичку і вигадувати «полі­тичний млин» ви б з’ясували собі, що таке зерови (М. Хв ).

  4. Замість трьохсот комбінезонів <...> до складу надійшло поки п’ятдесят (Гр. Тют.). 6. Щодо культури то вона публічна, створена для відкритого існування (з газ.). 7. Прибуток розподіляється між колгоспами за винятком суми необхідної для будівництва (з газ.). 8. Там усе стояло на місці крім його споруди (О. Гонч.). 9. Окрім усього іншого протягом процесу імпічменту сенаторам не реко­мендується послуговуватися зв’язком зокрема мобільними телефонами й пейджерами, які можуть задзвонити в невідповідний момент (з газ.).

Відокремлені уточнювальні слова

Уточнювальні члени речення в усному мовленні відо­кремлюються паузами, а на письмі — комами й тире.

Найчастіше уточню вальними бувають обставини (крім допусту), рідше — додатки й означення: Так тут, у ніжному стобарвному саду, Почули ми Шопенову ходу (М. Рил.).

Підмет і додаток уточнюють прикладки: Асимільована свідомість оперує лише оболонками слів, себто морфемами та семемами, але не сутнісними ядрами слів (П. Мовч.).

Уточнювальним може бути присудок: Від вибухів у вухах шумілоревло, гуло і гупало (з газ.).

Серед означень уточнювальними найчастіше бувають узгоджені означення: І ось, коли батарея вже вела бої на землях сусідньоїЕстонськоїреспубліки, довгожданий лист, нарешті, прийшов (О. Гонч.).

Обставини та означення можуть і не відокремлюватися від таких же членів речення з ширшим змістом: Юхим та Цигуля, похмурі обидва, дивились у вікно, де крізь засніжені дерева в шкільному садку за вигоном чорніли руїни маєтку, і, може, одне обидва думали (А. Гол.).

311

Пунктуація в простому реченні

Вправа ЗУ

Поставте пропущені розділові знаки і поясніть умови уточнення та

відокремлення членів речення.

1. Нещодавно у Конотоп що на Сумщині прибув незвичайний вантаж 400 квадратних метрів мармурових плит (з газ.). 2. Попереду метрів за двісті-триста зметнувся в небо вибух і тихо як у кіно осів на луг землею та сірим димом (В. Шевч.). З І тоді якось враз блискавично над костьолом повисли темно-сині шмаття авангардних хмар (Л/. Хв.). 4. Батько й син поцілувались по-братерському міцно й обривчасто (В. Підмог.). 5. Зважте самі: наше красне письмо почалося з перекладів і перш за все текстів релігійних (Я. Мовч.). 6. Ну що ж, сину, будемо жити! Прости, що зустрічаю отак без радості. Але де ж її взяти було щастя-радості тої? (А. Гол.). 7. Бо письменники так спроста не бувають (О. Виш.). 8. Від мами я позаписував і вивчив напам’ять немало пісень в тім числі також повний весільний цикл (/. Фр.). 9. Тим часом сподом потай од холодної думки ворушилась тепла, маленька і добра (М. Коц.). 10. Дякуємо і за думки, які нас підтри­мують, і за листи, в яких ви нас критикуєте особливо незло і конструктивно (з газ.). 11. Під буйнолистим куче­рявим дубом У затінку старих кремезних віт Обнявшися сиділи люба з любим, як не сиділи цілих двоє літ (О. Піде.). 12. До сьогодні до цієї миті намагався бадьо­ритися, обманював себе, ступав по своєму маленькому царству грізним і дужим гетьманом (Ю. Мушк.). 13. Десь у верхів’ї у невідомих мені берегах і степах живуть невідомі села і люди (М. Вінгр.). 14. І так він [полин] переповнивсь гіркотою. Мов сльози світу в себе увібрав. Важкі чумацькі, вічні материні, й дрібні як сіль заблу- каних сиріт (В. Бор.).

Вправа 38

Напишіть текст як контрольний диктант. Поясніть пунктограми.

Дорога за хмари

Дороги звідси на перевал нема. Звідси взагалі нікуди Нема доріг, є лише вузька ледь помітна стежечка понад потоком униз в далеку долину, де живуть дядя Леван та тьотя Етері. Під час навчання в школі Нателла живе там У дяді Левана, а до татка їздить тільки в гості верхи на коні або на ішаку. Бо тільки так верхи можна добутися сюди в

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]