Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

358 Основи пунктуації

>

Вправа 80

За допомогою пунктуаційно-орфографічного комплексу оформіть уве­дення цитат у речення (цитати виділені курсивом). Поясніть тип цитат.

1. Існує цапіванекдотична оповідь про те, як заледве чи не на одному й тому столі зустрілися височайший указ про надання чиновникові казенної палати Панасові Руд- ченку звання дійсного радника за отменно старательную службу і жандармський циркуляр про розшук якогось Панаса Мирного, що нібито перебуває в губернії на неле­гальному становищі... {О. Гонч.). 2. Я дуже радію, що мій тато живий і здоровий, чого й нам бажає, а далі мою радість підмиває сміх, бо читається те, що є в кожному листі а передайте ще поклон до самої сирої землі моєму близькому родичу Гнату, синові Данила, що тримає Оляну, дочку Петра з Микитівського подвір'я... (М. Ст.). 3. Вірд- жинія Вулф, котра пильно вивчила аналогічну проблему в англійській літературі, дійшла до висновку історія чолові­чої опозиції до жіночої емансипації, можливо, цікавіша за історію самої емансипації. 4. Ще в ранніх щоденниках Кобилянська записала ... я не хотіла б вийти за нього заміж, бо він такий самий чоловік, як і всі інші, а я ненавиджу чоловіків (С. Павл.). 5. Тут діє дуже давнє правило щодо розуміння «великих» речей — як Бог, Істина, Батьківщина той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить? (з газ.). 6. Заслуговує на увагу щодо нього важливий висно­вок, згідно з яким ... з утратою лексико-граматичними засобами основної ролі при передачі модального відношення, смислорозрізпювальна роль інтонації підвищується (з журн.).

Вправа 81

Запишіть текст як пояснювальний диктант, розставивши потрібні розділові знаки. Окремо виділіть структуру пунктуаційно-орфографіч­ного комплексу.

У нашому житті часто доводиться нарікати на відсут­ність елементарних речей. Але якщо тримати логічний зв’язок, то відсутність цих речей лише сигнал про відсут­ність цілих масивів континентів стихій як скажімо відсут­ність качконоса свідчила б про відсутність Австралії де він тільки й існує.

Якось у 30-х роках наркома освіти Луначарського на зустрічі з молоддю дещо наївно запитали, що треба зро­бити щоб стати інтелігентом. Він відповів треба закінчити


359

Пунктуація в складному реченні

три інститути. І коли прозвучало Які? Які? відказав треба щоб інститут закінчив ваш дід ваш батько й ви самі.

Життя й справді складається з простих необхідних речей. Вони необхідні тому їх неможливо обійти вони прості тому їх не можна спростити. Без розуму скажімо в житті не обійтися тобто він необхідний. І разом з тим це проста річ або він є або немає «Простий» це не примітив­ний, «Простий» означає що річ не можна роз’єднати на окремі частини що вона існує тільки цілком не можна бути трошки вагітною.

Отже є нерозривний зв’язок між головними необхід­ними для нас простими речами й особистістю. Не­розривний тому що коли немає особистості немає і таких речей.

Але як зробити щоб їх було більше одразу подумки чуєш термінові заходи формування особистості? На подібне запитання треба дати відповідь схожу на відповідь про інтелігентність. Нагадаю історію про туриста який побачив в англійському парку розкішний газон був ним надзвичайно захоплений і запитав як завести такий і собі. Відповідь була посійте цю траву кожного дня поливайте підстригайте і черед двісті років матимете такий самий (Е. Щерб.).

ЗАВДАННЯ НА ПОВТОРЕННЯ

Вправа 82

Укажіть комунікативну й відокремлювальну функцію тире. Якими умо­вами (морфологічними, синтаксичними, фонетичними, змістовими) за­безпечується кожна функція?

1. Театр та кінотеатр — рідні брати, бо обидва вони театри. Але коли один — кустар, а другий фабрикант, то вони не можуть жити дружно (Г. Кос.). 2. Ввічливість зовсім не «проста» річ: по-справжньому подякувати — теж одна з дорогоцінних простих речей, на яких трима­ється світ і яка сягає своїм корінням у неосяжні й вічні глибини (Е. Щерб.). 3. Література — це не просто сукуп­ність написаних книжок (чи кінематограф — фільмів), а

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]