Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1618
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

142 Графіка та орфографія

захілноруських земель. 9. У 1969 р. у Чугуєві Харківської обл. відкрито художньо-меморіальний музей І. Р...піна. 10. Варвара Р...пніна, якій Т. Шевченко присвятив поему «Тризна», клопоталася про полегшення його становиша під час заслання. 11. Б...л...ков — головний персонаж оповідання А. Чехова «Людина у фуглярі». 12. Органі­зовуючи цю експозицію на батьківщині А. Ку...нджі, ху­дожники України хотіли продемонструвати і вдячну пам’ять про великого майстра живопису... (з жури.).

•» Вправа 28

Запишіть текст як пояснювальний диктант.

Рослинний світ України налічує близько 30-ти тисяч рослин. З давніх-давен наші предки жили поруч з рослинами й тваринами, відчували себе невіддільною час­ткою того, що їх оточувало, робили природу рівною собі й намагалися жити в мирі та злагоді з навколишнім світом.

Наші предки, орачі й сівачі, особливу увагу приділяли тому, що допомагало чи перешкоджало їм у веденні зем­леробства. Найдавніші свідчення про розвиток землероб­ства на теренах України — це розкопки селища поблизу сучасного села Трипілля, де археологами були знайдені велетенські череп’яні посудини для зберігання зерна, зер- нотерки, залишки зерен пшениці, проса, ячменю. Вік цих знахідок — близько семи тисяч років! Уже в ту сиву давнину люди, що населяли цю територію, наші далекі предки, дуже багато знали й про зміни пір року, й про вплив на розвиток рослин фаз Місяця, й про грізні явища природи та їх провісників. Цей досвід накопичувався з покоління в покоління, передаючись від батька до сина у вигляді прикмет, приказок, прислів’їв, стаючи одночасно й фенологічними спостереженнями, й народним епосом.

Вивчення цих фольклорних матеріалів саме по собі надзвичайно цікаве. Вони свідчать, що наші предки, особливо в язичницькі часи, жили в гармонії з Природою. Це відобразилось і в менталітеті українського народу, якому властиве гуманне, дбайливе ставлення до на­вколишнього природного середовища, до всього, що живе поруч з людиною під Сонцем (з підр.).


143 Приголосні

ПРИГОЛОСНІ

Правопис подвоєних приголосних

Подвоєння приголосних, що утворилося внаслідок прогресивної асиміляції, передається на письмі подвоєн­ням літер у таких випадках:

в Подвоюються літери д, т, з, ц, л, н, ж, ч, ш, що позначають м’які приголосні, якщо вони стоять між го­лосними (колишнє сполучення названих звуків із звуком |й|. Напр.: статьястаття). Це явище найчастіше проявляється:

а) В іменниках середнього роду та в похідних від них словах: життя, обличчя, багаття, гілля, колосся, жит­тєвий, гіллястий, збіжжя.

б) У деяких іменниках чоловічого й жіночого роду першої відміни (за винятком родового множини із закінченням -ей)\ суддя, рілля, стаття, суддю, суддів, статтями, у статтях, але — статей.

в) В іменниках жіночого роду третьої відміни в оруд­ному відмінку однини: молоддю, повінню, миттю, маззю, сіллю, подорожжю, розкішшю.

г) У поодиноких прислівниках: навмання, спросоння, попідтинню.

д) На початку кореня перед голосним у слові лляний, у формах теперішнього часу дієслова лити (ллю, ллєш, ллємо) та в похідних від нього: виллю, переллєш, наллються.

в Подвоюються тверді приголосні в словах: Ганна, бовваніти, овва, ссавці, ссати та в похідних від них.

в Не відбувається подвоєння букв д, т, з, с, ц, л, н, ж, ч, ш: якщо вони не стоять між двома голосними, иор.: озброєнняозброєнь, знаряддязнарядь, суцвіттясуцвіть, обличчяоблич, роздоріжжяроздоріж; нри збіїу двох різних приголосних: молодістю, щастя, жовчю, Керчю Не подовжуються приголосні у словах: кутя, попа­дя, тертя та іи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]