Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Взаємодія екскурсовода та екскурсантів

Успіх екскурсії, її ефективність залежать від встановлення належної взаємодії екскурсовода з екскурсантами з першого моменту зустрічі до її закінчення. Сприятливий психологічний клімат під час екскурсії є неодмінною умовою, за якого він дасть творче задоволення екскурсоводу, естетичну насолоду і радість її учасникам.

Екскурсія припускає спілкування, тому екскурсовод повинен попередньо вивчити склад групи, її вік, культурний рівень. Дуже важливо встановити, чи бували вони в даному місті раніше, чи брали участь в екскурсіях, що їм запам’яталося?

Проводячи екскурсії, екскурсовод повинен прагнути висвітлити знайоме їм в іншому світлі, що досягається за допомогою новизни інформації про ці об’єкти, аналізу деталей, вибору об’єктів огляду.

Ефективність екскурсії залежить від ступеня активізації екскурсантів. Для цієї мети служать викладені рекомендації зі встановлення контактів із групою.

Усі методичні прийоми проведення екскурсій, їх емоційний зміст спрямовані на те, щоб активізувати сприйняття екскурсантів.

Однак існує ряд прийомів активізації, що стимулюють особисту участь екскурсантів. До їх числа відноситься прийом завдань, наприклад, екскурсовод під час екскурсії пропонує одному з її учасників прочитати текст на меморіальній дошці чи пам’ятнику, визначити висоту чи величину об’єкта тощо.

Використовується й інший прийом: екскурсовод, ставлячи питання, підводить екскурсантів до правильного вивчення об’єкта і до узагальнення матеріалу.

Питання повинні бути спрямовані з урахуванням характеру групи. Їх варто заздалегідь продумати, визначити час, коли ці питання варто поставити перед групою.

Дієвим засобом активізації уваги екскурсантів служать жарт і гумор, які допомагають привернути увагу екскурсантів, краще усвідомити думку, настроїти їх на відповідний лад. Екскурсоводу варто постійно пам'ятати про те, що гумор повинен бути тактовним, ненав’язливим. Прагнення будь-що-будь розвеселити екскурсантів показує, що екскурсовод недостатньо серйозно ставиться до проведення екскурсії, а це призводить до втрати контролю над групою.

Екскурсоводу варто знати і застосовувати для концентрації уваги прийом новизни, що полягає у введенні нової, невідомої екскурсантам інформації. Корисний і прийом взаємодії інтересів, тобто екскурсовод може показати, яким чином інтереси екскурсантів представлені в об'єкті.

Екскурсовод повинен мати широкий кругозір, гарну теоретичну підготовку, різнобічні знання, уміти передавати їх іншим. Екскурсовод дарує людям радість відкриття, хвилювання від зустрічі з прекрасним. На всьому цьому ґрунтується авторитет екскурсовода, але завойовується він щоразу у процесі екскурсії.

Неприпустимо зводити екскурсію до розважальної прогулянки, розповідаючи анекдоти, захоплюючі історії. Авторитет екскурсовода залежить також від того, наскільки він дотримується професійної етики. Привітність і люб’язність до екскурсантів, уміння володіти собою – норма поведінки екскурсовода.

Варто пам’ятати, що екскурсанти придивляються до екскурсовода: як він одягнений, який вираз його обличчя, хода, жести. Вони намагаються скласти уявлення про екскурсовода ще до початку екскурсії. Це перше враження впливає на сприйняття екскурсії в цілому.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Бабарицька В., Короткова А., Малиновська О. Екскурсознавство і музеєзнавство. – К. : Альтпрес, 2007. –

  2. Бейдик О.О. Рекреаційно-туристські ресурси України. – К. : «Університет», 2001.

  3. Буяльский Б.А. Искусство выразительного чтения: Книга для учителя / Б.А. Буяльский – М. : Просвещение, 1986. –

  4. Волков Ю.Ф. Введение в гостиничный и туристический бізнес / – Ю.Ф. Волков. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. –

  5. Гецевич Н.А. Основы экскурсоведения / Н.А. Гецевич – Минск : Университетское, 1988. –

  6. Голубнича С.М. Основи екскурсійної справи / С.М. Голубнича – Донецьк, 2003. –

  7. Емельянов Б.В. Основы экскурсоведения. М. : ЦРИБ «Турист», 1985. –

  8. Емельянов Б.В. Экскурсоведение / Б.В. Емельянов. – М. : Сов. Спорт, 2002. –

  9. Емельянов Б.В. Профессиональное майстерство экскурсовода / Б.В. Емельянов. – М. : ЦРИБ «Турист», 1986. –

  10. Короткова А.Я., Федорченко В.К. Основи екскурсознавства і музеєзнавства: Програма курсу і конспект лекцій. – К., 1997. –

  11. Крачило М.П. краєзнавство і туризм: навчальний посібник / М.П. Крачило. – К. : «ВИЩА ШКОЛА». – 1994. –

  12. Методичні рекомендації з питань впровадження екскурсійної діяльності / Н. Гасюк, М. Головатий, Р. Красій, В. Передерко / –Івано-Франківськ, 2009. – 45 с.