Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать
  1. Комплексне вивчення рідного краю (34 год.)

Рідний край у далекому минулому, його кордони, територія, населення. Зв’язок із державними архівами з питань вивчення документів з історії рідного краю. Пам’ятні місця на території рідного краю, їх виявлення та опис.

Вивчення краєзнавчих об’єктів на території рідного краю:

  • опублікована література та інші джерела з теми дослідження;

  • документальні джерела архівів і музеїв;

  • учасники історичних подій;

  • предмети матеріальної та духовної культури;

  • достовірність зібраного матеріалу;

  • паспорт краєзнавчого об’єкта;

  • топонімічний матеріал рідного краю; легенди про географічні назви;

  • фольклорний матеріал;

Роль нумізматики у вивченні історії рідного краю, створення колекцій.

Практичні заняття. Вивчення літератури з історії рідного краю, архівних даних. Записи спогадів старожилів та учасників історичних подій.

Дослідницька робота з вивчення географічних назв рідного краю. Легенди. Записи старовинних пісень, обрядів. Збирання старовинних монет та інших грошових знаків.

Участь у Всеукраїнських масових заходах щодо вивчення та збереження духовних і трудових традицій українського народу в рамках руху «Моя земля – земля моїх батьків» та експедиції «Краса та біль України». Дводенний похід рідним краєм.

4.Археологічна спадщина рідного краю (12 год.)

Поселення та захоронення на території рідного краю. Стоянки – стародавні залишки поселень стародавньої людини. Городища – залишки стародавніх укріпленого поселення. Захоронення – найпоширеніші археологічні пам’ятники. Види захоронень: кургани, ґрунтові могильники. Наскельні зображення – розповідь про життя стародавніх людей.

Археологічна розвідка та розкопки. Правила і порядок роботи археологів.

Практичні заняття. Визначення типів археологічних пам’ятників рідного краю. Вивчення спеціальної літератури. Участь в археологічних розкопках. Використання археологічних пам’ятників у шкільному краєзнавчому музеї, кабінеті.

Дводенний похід.

  1. Вивчення пам’ятних місць, пов’язаних із життям і діяльністю видатних людей рідного краю (12 год.)

Пам’ятні місця, пов’язані із життям і діяльністю вчених, письменників, художників, скульпторів, архітекторів та їхнє значення в житті рідного краю.

Меморіальні музеї, музеї-квартири, пам’ятники архітектури, художні музеї, галереї, монументи, садово-паркове мистецтво. Забуті імена рідного краю.

Практичні заняття. Ознайомлення з пам’ятними місцями. Фотографування, замальовування та опис цих місць. Зустрічі з науковцями, письменниками, художниками, скульпторами, архітекторами. Записи їх спогадів. Екскурсії, подорожі до пам’ятних місць. Використання завдань різних громадських організацій. Оформлення матеріалів для шкільного краєзнавчого музею, кабінету.

  1. Записи історико-краєзнавчих спостернежень (12 год.)

Практична значимість фіксації спостережень. Точність та історична достовірність записів. Правила фіксування історичних подій. Робота в фондах музеїв, архівах, бібліотеках. Зняття копій з документів їх зберігання. Спеціальний щоденник для записів історичних подій та порядок його ведення.

Практичні заняття. Фіксування історичних подій. Записи спогадів. Монтаж магнітофонних записів. Робота з першоджерелами. Ведення спеціального щоденника. Робота з каталогами. Робота у фондах музею.