Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

IV учень: Парк м. П.П. Шмідта

Парк ім. П.П. Шмідта, розташований у центрі Бердянська – улюблене місце відпочинку місцевих жителів і гостей міста. Він займає територію близько 3,5 га. Міський сквер, збудований в 70-х рр. ХІХ століття, не випадково носить ім’я легендарного лейтенанта, адже в Бердянську чимало місць пов’язаних з сім’єю Шмідт. Батько Петра Петровича, був начальником порту і міста в 1876–1886 рр., багато зробив для благоустрою, розвитку і перетворення міста Бердянська на торгово-промислове місто, він же і став ініціатором створення міського скверу.

V учень: Храми муз і фестивальна феєрія

Колекція картин Бердянського художнього музею ім. І.І. Бродського могла б стати окрасою навіть столичної галереї. Своїми картинами і взагалі народженням Бердянський художній музей, який було відкрито 7 листопада 1930 року, зобов’язаний видатному художнику часів СРСР Ісаку Бродському. Він подарував місту 230 робіт зі своєї колекції.

Бердянськ – місто фестивалів. Вже стали традиційними фестивалями народної творчості «Зорецвіт», національних культур «Джерела рідного краю», міський дитячий фестиваль-конкурс «Я – бердяночка», регіональний молодіжний фестиваль хіп-хоп культури «Водоворот», міський фестиваль літературної творчості «Бердянские россыпи», Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості «Топ-Топ»…

VI учень: Приморська площа

З Приморської площі можна здійснити прогулянку на швидкісному катері по Бердянській затоці, на пляжах гостям завжди запропонують всі види активного відпочинку: від спокійного катання на човні, катері або катамарані до екстремального польоту на парашуті, катання на «таблетці» або гідроциклі.

У Бердянську велика кількість цікавих пам’ятників – це і «Пам’ятник бичку-годувальнику», скульптури «Леви», скульптура «Сантехнік», жартівливе «Крісло матеріалізації бажань», сонячний годинник Бердянська, скульптура «Хлопчика-рибалка», архітектурна композиція – фонтан з бронзовим макетом Бердянської коси, пам’ятник «Жабі» – оригінальний символ – нагадування та висміювання одного з людських пороків – заздрості.

IV. Підведення підсумків (1 хв.)

  • Це був лише короткий огляд чудового міста на Азовському морі.

  • Які Ви знаєте ще міста, розташовані на березі Азовського моря, крім Бердянська? Завдяки всім факторам, маючи статус національного міста-курорта, Бердянськ є сьогодні одним з самих популярних міст відпочинку на Азовському морі.

Домашнє завдання. Обдумати і запропонувати місце, пам’ятник, будівлю яка могла б стати чудом Бердянська.

Використана література:

  1. Федоренко М.Л. Бердянськ курортний. – Д. : «Промінь», 1977. – 72 с.

  2. Бердянск. Интересные факты пришлого из энциклопедической литературы разных лет // Город. – 2010. – №9. – 4 марта.

  3. Культурна спадщина Бердянська. Довідник нерухомих пам’яток історії, культури та інших об’єктів культурної спадщини, розташованих у м. Бердянську. – Запоріжжя : АА Тандем. – 2008. – 42 с.

Яковенко Анна студентка 36 групи іф

Урок-диспут

(для учнів 6 класу)