Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Проектування дидактичного процесу Лекційні заняття, їх тематика та обсяг

Лекції з навчального модуля «Педагогічне краєзнавство» тематичні і присвячені конкретним темам дисципліни. За способом викладання лекції є інформаційними, які передбачають передавання інформації шляхом послідовного розкриття наукових фактів, явищ, процесів. Обов’язковим елементом лекцій є подання теоретичного матеріалу у формі проблемного завдання, в умовах якого окреслюються певні суперечності, що потребують вирішення.

Науковий і фактичний матеріал лекцій відображає основні питання навчальної дисципліни (табл. 3).

Таблиця 3

теми

Назва тем та анотований зміст

Кількість

годин

денна форма

1.1

Тема 1. Педагогічне краєзнавство

З історії вивчення краєзнавства. Сутність педагогічного краєзнавства.Функції педагогічного краєзнавства.Принципи підготовки й організації студентів до краєзнавчої роботи.

2

1.2

Тема 2. Підготовка майбутнього вчителя до краєзнавчої роботи

Державні документи про краєзнавчу діяльність у загальноосвітній школі. Педагогічне краєзнавство в підготовці майбутнього вчителя. Напрямки краєзнавчої підготовки майбутнього вчителя. Загальні педагогічні принципи підготовки майбутнього вчителя до краєзнавчої роботи з учнями. Методи підготовки майбутніх учителів до краєзнавчої роботи з учнями. Форми організації навчальної роботи за краєзнавчими матеріалами.

2

2.1

Тема 3. Особливості емоційної взаємодії вчителя й учнів

Роль методів виховання у підготовці майбутнього вчителя до краєзнавчої роботи. Взаємодія методів виховання у формуванні духовних якостей особистості майбутнього вчителя у краєзнавчій роботі з учнями.

2

2.2

Тема 4. Методи виховання у підготовці майбутнього вчителя до краєзнавчої роботи

Характеристика групи методів організації досвіду моральної поведінки у підготовці вчителя до краєзнавчої роботи з учнями.

2

3.1

Тема 5. Організація самостійної роботи студентів у процесі вивчення питань педагогічного краєзнавства

Управління самостійною роботою студентів засобами педагогічного краєзнавства. Поняття «самостійна робота», «управління», «керівництво», «організація». Управлінська діяльність майбутніх учителів у краєзнавчій роботі.

2

3.2

Тема 6. Організація пошуково-дослідної діяльності студентів з краєзнавчими матеріалами

Значення пошуково-дослідної діяльності студентів у підготовці до краєзнавчої роботи з учнями. Зміст пошуково-дослідної діяльності майбутнього вчителя з учнями за краєзнавчимми матеріалами. Пошуково-дослідна робота студентів у музеї.

2

Разом

12