Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Іі. Група запитань про ідейний зміст екскурсії, ставлення екскурсовода до неї.

Учитель: Як Ви вважаєте, якою була основна думка екскурсійної розповіді?

Учні: В основному розповідь була про життєвий шлях і ідеали нашого земляка Петра Петровича Шмідта та його участь у революційному повстанні 1905 року у Севастополі. Але основна думка: героїзм і безсмертна відданість своїм ідеям.

Вчитель: Як екскурсовод ставився до подій, про які він розповідав?

Учні: Екскурсовод відчув свого героя. Було видно, що екскурсія не була для нього рутинною роботою, він з інтересом ставився до матеріалу і захоплено підносив його нам.

Вчитель: Як Ви вважаєте, для чого Ви прослухали екскурсію і познайомилися з експозицією музею?

Учні: Ми відвідали музей для того, щоб дізнатися більше про історію нашого міста та його героїв, більше дізналися про «червоного адмірала» П.П. Шмідта.

Учитель: Молодці, можу з упевненістю сказати, що Ви цього досягли.

Ііі. Група запитань, що допомагає націлити учнів на розуміння єдності і форми викладу матеріалу

Учитель: Пригадайте, якими словами екскурсовод описав героїзм П.П. Шмідта.

Учні: Екскурсовод назвав Шмідта «шляхетним червоним адміралом», керівником повстання, як «учитель Пётр» для матросів. Вчинок його називається вимушеним, в ім’я Батьківщини і своїх людей.

Учитель: Подумайте, про яке ставлення екскурсовода кажуть його слова «шляхетний адмірал».

Учні: Ці слова говорять про повагу до цієї людини, про те, що Шмідта вважали керівником та ідейним головою повстання.

Учитель: Як Ви ставитись до того, що Шмідта названо в екскурсії «червоним адміралом».

Учні: Виступаючи 14 лютого 1906 року на судні у свій захист, Шмідт заявив: «Всё моё мировоззрение согласуется с мировоззрением 100-миллионного населения… Как социалист я ставлю требование расширения нашего общинного земледелия до полной социализации земли». Кореспондент газеты «Одесские новости» И. Горелик в своей статье назвал это выступление «огненной речью красного адмирала». Так и пошло именование лейтенанта Шмидта адмиралом. С одной стороны это исторически не верно и искажает факты, а другой – отображает роль этого человека в истории.

IV. Група запитань використовується для уточнення змісту учнями матеріалу

Учитель: Скажіть, Вам сподобалась екскурсія?

Учні: Екскурсія була дуже пізнавальною і несла в собі багато нових фактів. Екскурсовод дуже захоплююче розповідав про «червоного адмірала». Особливо цікавими були ті моменти, які торкались життя Шмідтів у Бердянську.

Вчитель: Що ви можете взяти для себе з біографії П.П. Шмідта як приклад для наслідування?

Учні: Шмідт довгий час був еталоном для наслідування радянських людей. На нього орієнтувалися як на патріота, борця за права трудящих, революціонера. Але сьогодні він більше цікавий своєю поетичною душею, вірністю ідеалам, захисником слабких, мужністю духом.

  1. Узагальнення і висновки (3 хв.)

Таким він був, наш земляк П.П. Шмідт, життя якого закінчилося на острові Березань 19 березня 1906 року. Пам’ять про нього Бердянськ збереже у назві вулиці і парку, спорудженим 5 травня 1973 року пам’ятником і у відкритому21 листопада 1980 році меморіальному музеї. А Ви сьогодні молодці. Ви не тільки запам’ятали зміст екскурсії, але і розібрались в життєвих уроках такої незвичайної особистості як П.П. Шмідт.