Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции З Педаг.краєзнавство 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать
  1. Організація та проведення історико-краєзнавчої експедиції (40 год.)

Картографічний матеріал району експедиції. Маршрут експедиції.

Історичні події району експедиції за літературними джерелами, газетними та журнальними матеріалами.

Установлення зв’язків із працівниками архівів, музеїв з метою одержання консультацій, уточнення відомостей, необхідних довідок.

Виконання експедиційних завдань:

  • матеріальна культура району експедиції;

  • опитування населення про історію району експедиції;

  • пошук безпосередніх учасників або очевидців різних історичних подій;

  • вивчення фактів або подій за документами архіві, експонатами музеїв, першоджерелами;

  • листи, спогади, документи, фотографії, розповіді, записані та одержані під час експедиції.

Підбиття підсумків експедиції.

Практичні заняття. Обробка зібраного матеріалу. Опис маршруту експедиції. Оформлення записів щоденника. Зіставлення матеріалів, зібраних під час експедиції, з опублікованими джерелами. Перевірка фактів і дат, виявлених у ході експедиції. Консультації зі спеціалістами. Підготовка до звіту перед організацією, яка поставила завдання перед експедицією. Підготовка та читання рефератів про історичне минуле та сучасне життя району експедиції. Оформлення стендів, фотоальбомів. Підготовка зібраних матеріалів для передачі до шкільного краєзнавчого музею, кабінету. Пропаганда експедиції в школі. Підсумкова виставка, проведення вечора.

  1. Робота шкільного краєзнавчого музею (10 год.)

Фонди музею та їх значення. Правила відбору, обліку та зберігання експонатів. Підбиття підсумків роботи гуртка.

Практичні заняття. Підготовка текстів екскурсій. Експонування зібраних матеріалів. Проведення масових заходів у музеї.

Основні вимоги до знань і умінь юних істориків-краєзнавців

Учні повинні знати:

  • схему та опис маршруту краєзнавчої подорожі;

  • кіно-, фотодокументи та інші джерела історії рідного краю;

  • типи пам’ятників археології, «відкриті листи».

Учні повинні вміти:

  • систематизувати зібраний краєзнавчий матеріал;

  • брати участь в археологічних розкопках і систематизувати знайдені археологічні пам’ятки;

  • оформляти звіт про краєзнавчу експедицію, виступати з доповідями, рефератами, пропагувати роботу гуртка;

  • працювати у фондах музею, відбирати, обліковувати і зберігати експонати, проводити екскурсії в шкільному краєзнавчому музеї.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Бардин К.В. Азбука туризма. – М. : Просвещение, 1981.

  2. Боплан Г.Л. Опис України. – К. : Наук. Думка, 1991.

  3. Історія України. – К. : Знання, 1992.

  4. Краєзнавство. – К. : Пам’ятки України. – 1994. – № 1, 2.

  5. Петров В.П. Походження українського народу. – К., 1992.

  6. Скуратівський В. Середотиждень. – К., 1992.

  7. Спутник туриста. – К., 1991.

  8. Строев К.Ф. Краеведение. – М. : Просвещение, 1968.

  9. Чубинский П. Календарь народных обычаев и обрядов. – К. : Музична Україна, 1993.

  10. Юньев И.С. Краеведение и туризм. – М. : Знание, 1974.

Додаток Д

МАТЕРІАЛИ ПРЕДСТАВЛЕНІ СТУДЕНТАМИ

Додаток К

ДИДАКТИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО УРОКІВ ЛІТЕРАТУРИ РІДНОГО КРАЮ

Рудченко Оксани, студентки 36 групи інституту філології.

(для учнів 6 класу)

Фрагмент уроку

Тема: Сім чудес Бердянська

Мета: познайомити учнів з чудесами Бердянська; розвивати вміння колективного сприймання, осмислення і засвоєння пізнавального матеріалу; виховувати любов до рідного міста.

Обладнання: ноутбук, диски з відеоматеріалами про Азовське море, місто Бердянськ, відеопроектор, карта Запорізької області.

І. Початок уроку (1 хв.)

- Доброго дня, шановні учні! Сьогодні мова буде йти про наш рідний край. Скажіть чим славиться наш край? Якими славетними подіями? Хто був задіяний у цих подіях? Чи сподобалась Вам поїздка до славетної Хортиці, яку ми відвідали нещодавно. А чи знаєте Ви хто такі джури? В Україні в 16 – 18 століттях – зброєносець, помічник у козацькій старшині. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками джури ходили в походи, брали участь у боях. Первісно джура іранське слово, що означає товариш, в українську потрапило як запозичення з татарської. А ще Джури – це місто на сході Бангладеш. Тобто з мови Ви знаєте, що деякі слова мають багато значень, які можна по різному використовувати у спілкуванні.

- Хочу Вам діти розповісти про книгу, відомого сучасного українського письменника Володимира Рудківського, про якого почали говорити після виходу в видавництві «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–Ги» його книжки «Джури козака Швайки». У 2009 році побачила світ наступна книга автора «Джури характерники», у якій продовжується захоплююча історія про юних героїв характерників Санька та його вірного друга Грицка. Хлопці підросли, змужніли, і тепер нарівні з дорослими козаками беруть участь у військових виправах. У романі з’являється ще один відчайдушний герой — маленький характерник Телесик зі своєю дитячою ватагою. А небезпека й надалі не дає спокою на кожному кроці...

- Навіть у науковому обігу існує поняття джури-характерники, які овіяні ореолом містичності, дива, загадковості, таємничості, прихованості. Містичності і чуда від того, що для нас звичайнісеньких людей ХХІ століття, знання цих героїв, які вони нам заповідали, залишаються загадкою. Містичності і чуда від того, що навіть на підсвідомому рівні кожен українець, читаючи свою історію, починає розуміти, що його пращури були саме тими атлантами, які штовхнули людську цивілізацію уперед.

- Скажіть, будь ласка, як Ви вважаєте що таке чудо?

- Чудо – це щось надзвичайне, що дивує і вражає. Є чудеса, які створила сама людина. Ми з Вами маємо можливість мандрувати, цікавитись і милуватися витворами мистецтва, приїжджаючи до інших країн, відвідувати історичні, пам’ятні місця, ходячи чистими, затишними вулицями, насолоджуючись красою їх насаджень, розмаїттям дерев, квітів, рослин. Як Ви вважаєте чи може все це існувати без втручання руки людини? Наш з Вами урок буде присвячений цікавій подорожі до світу пізнання 7 чудес Бердянська.

Дайте, будь ласка, відповідь на запитання: «Де знаходиться місто Бердянськ? На березі якого моря? Покажіть на карті. А хто знає, яка протяжність нашої Бердянської коси?».

ІІ. Мотивація пізнавальної діяльності. Оголошення теми (1 хв.) Використовуючи карту, вчитель пояснює

  • На північному березі Азовського моря знаходиться місто Бердянськ. Місцеві жителі і гості знають його визначні місця, тепле, глибоко прогріте море, його свіжий аромат, золотистий пісок, його чисті та світлі вулиці.

  • Скажіть, будь ласка, а з чим у кожного з Вас асоціюється рідне місто? Що Ви відчуваєте, коли повертаєтесь до нього?

  • Чи можна вважати чудом Азовське море? Що дарує нам наше море?

  • Тема нашого уроку написана на дошці. Прочитайте, будь ласка, тихесенько.

ІІІ. Ознайомлення з матеріалом (15 хв.)

Слово вчителя

  • Бердянськ багатий на чарівні і живописні місця. Щоб побачити їх, на власні очі, треба приїхати до нас на відпочинок. Адже місто створене не лише для хорошого відпочинку, але й для знайомства з унікальними куточками південних степів України, які мають лікувальне значення, де колись жили стародавні скіфи, войовничі сармати, з яким пов’язані легенди про амазонок.

  • Бердянськ був заснований як торгівельне місто. Однак до початку ХХ століття виявилось, що бердянців природа наділила не лише теплим і лагідним морем з піщаними пляжами, а також лікувальними грязями. Бердянськ – це чудо, яке зцілює.

  • 1902 рік вважається датою народження курортної сфери Бердянська. Грязі, мінеральні води, збагачені озоном, солями, різноманітними мікроелементами в повітрі і така привітна морська вода, в якій міститься 90 хімічних елементів таблиці Менделєєва.

  • У нашому місті дуже багато пам’ятних місць. Сьогодні ми детально ознайомимось з сьома і назвемо їх «Сім чудес Бердянська». Наші учні підготували матеріал, який люб’язно представлять на Ваш розсуд. До кожного виступу представлені слайди, відеоматеріали. Так слухаємо і спостерігаємо уважно.

І учень: «Перлина» – Бердянська коса

Бердянська коса – це перлина міста. Омивається з двох сторін морем, з західної сторони – відкрите море і пляжі, з східної – інший світ: мілководдя, очерети, лимани …

Останні роки на косі будуються нові сучасні готелі і реконструюються старі бази відпочинку. Азовське море – ідеальне місце для сімейного відпочинку. І найкращий куточок на узбережжі – це Бердянськ. Останні роки в розвитку курортної інфраструктури міста зроблений великий крок вперед: 80 баз відпочинку, 14 готелів, 16 дитячих оздоровчих центрів, 6 санаторіїв.

ІІ учень: Аквапарк – «Мис доброї надії»

У 2006 році наше місто здобуло ще одну перевагу на користь вибору Бердянська як центра відпочинку і розваг – це найбільший в Україні аквапарк «Мис доброї надії».

Стилістика старовинного замку, екзотичні рослини, широкий вибір гірок, чудове планування занурюють відвідувачів в атмосферу казки і свята. До послуг відвідувачів – великий басейн з трьома вбудованими джакузі, 3,5 тис. шезлонгів для відпочинку, кафе і ресторан. Є місця для відпочинку наймолодших відвідувачів з батьками.

На території аквапарку встановлено 28 атракціонів – гірок для дітей і дорослих, 7 стартових комплексів, створена незалежна зона для маленьких відвідувачів.

ІІІ учень: Зоопарк «Сафарі»

14 червня 2009 року в нашому місті відкрився зоопарк «Сафарі». На площі 2,5 га в просторих вольєрах під відкритим небом живе близько 70-ти видів тварин, серед яких уссурійські тигри, амурські леопарди, африканські зебри і страуси, рідкісні карликові поні, хом’яки, лебеді та ін. На території висаджені близько 7 тис. рослин. Із привезеного з Ай-Петрі каменя і вулканічної породи збудована у вигляді альпійської гірки «Гора бажань». На території створені два озера – «Лебедина шия» й «Озеро рожевих пеліканів», а також невеличке озеро-вольєр для нільських крокодилів.