Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_укр_педіатрія_питання_до_екзамену.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
3.31 Mб
Скачать
  1. Екстрасистоли: механізм виникнення ектопічних вогнищ збудження, види екстрасистол та основні особливості екг при різних видах екстрасистол.

Екстрасистолія - це вид аритмій, обумовлених порушеннями функції збудливості, що виявляє себе виникненням позачергових скорочень серця або тільки шлуночків. Такі позачергові скорочення отримали назву екстрасистол.

Залежно від локалізації осередку:

-синусну (або номотопну) (сумнівний тип але його деякі виділяють) -передсердну

-передсердно-шлуночкову

-шлуночкову

Важливо запам’ятати: Короткі критерії (відомості).

Синусова: виникає внаслідок передчасного збудження частини клітин синусно-передсердного вузла.

Короткий критерій:

-Не відрізняється за формою від звичайного скорочення

-Укорочений діастолічний інтерва Т-Р

Електрокардіографічно вона не відрізняється від нормального скорочення, за винятком укорочення діасто-лічного інтервалу Т-Р.

Унаслідок укорочення діастоли й зменшення наповнення шлуночків пульсова хвиля при екстрасистолі зменшена.

Передсердна екстрасистола осередок ектопічного збудження в різних ділянках передсердь.

Короткі Критерії:

-Відстаннь R-R перед екстрасистолою меньше R-R між нормальними скороченнями. -Позитивний, негатимний або двофазний зубець Р. Відмений від інших Р в відведенні. -QRS не змінено

Характеризується зміною форми зубця Р (знижений, двофазний, негативний) при збереженому комплексі QRS і деякому подовженні діастолічного інтервалу після екстрасистоли.. Наступний передсердний імпульс, що виникає через нормальний інтервал, виявляється трохи віддаленим у часі від моменту закінчення збудження шлуночків - неповна компенсаторна пауза.

Передсердно-шлуночкова екстрасистола Ектопічний імпульс: передсердно-шлуночковому вузлі.

Короткі критерії:

-відстань між R-R перед екстраситолою меньше ніж R-R між нормальними скороченнями.

-Зубец Р відсутній -Комплекс QRS не змінено.

Хвиля збудження, що виходить з верхньої і середньої частин вузла, поширюється у двох напрямках: у шлуночках — у нормальному, у передсердях — у ретроградному. ЕКГ ознаки: При цьому негативний зубець Р може накладатися на комплекс QRS. Діастолічний інтервал після екстрасистоли трохи подовжений.

Екстрасистола може супроводжуватися також одночасним скороченням передсердь і шлуночків. При передсердношлуночковій екстрасистолі, що виходить із нижньої частини вузла, виникає компенсаторна пауза, така ж, як і при шлуночковій екстрасистолі.

Шлуночкова екстрасистола. Ектопічний імпулс у шлуночкахрна наявність повної компенсаторної паузи після позачергового скорочення.

Короткі критерії:

-Відстан між R-R перед екстрасистолою меньше ніж відстань R-R між нормальнрими скороченнями.

-Зубец Р відсутній

-Комплекс QRS розширений (більш ніж 0.12 сек)

-Комплекс QRS деформований

Вона виникає внаслідок того, що збудження, яке охопило шлуночки, не передається через передсердно-шлуночковий вузол назад на передсердя, водночас черговий нормальний імпульс збудження, що йде від синусно-передсердного вузла, не поширюється на шлуночки, бо вони перебувають у фазі рефрактерності. Наступне скорочення шлуночків виникає тільки після приходу до них чергового нормального імпульсу. Тому тривалість компенсаторної паузи, разом з інтервалом, що передує екстрасистолі, дорівнює тривалості двох нормальних діасто-лічних пауз. Однак якщо скорочення серця настільки рідкі, що до моменту приходу чергового нормального імпульсу шлуночки встигають вийти зі стану рефрактерності, то компенсаторної паузи не буває. Позачергове скорочення потрапляє в інтервал між двома нормальними і в цьому випадку воно має назву вставної екстрасистолії. Оскільки хвиля збудження при шлуночковій екстрасистолії поширюється по шлуночках як у прямому, так і в ретроградному напрямках, це супроводжується значними змінами форми комплексу QRS, його деформацією.

Алгоритмія екстрасистол – правельне чергування шлуночкових екстрасистол. Варінати 1:

-Бігеменія (Екстросистола після кожного нормального скорочення)

-Тригемінія (Екстрасистола після кожних двох норм скорочень)

-Квадригемінія (Екстрасистола після кожних трьох норм скорочень)

Варіанти 2:

Тригемінія – після кожного нормального скорочення підряд ідуть дві екстрасистоли. Квадригемінія – після кожного нормального скорочення підряд ідуть три екстрасистоли