Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_укр_педіатрія_питання_до_екзамену.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
3.31 Mб
Скачать
  1. Гостра серцева недостатність, етіологія, основні прояви.

Гостра серцева недостатність – стан, при якому компенсаторні механізми не справляються з надмірним навантаженням на серце.

Етілогія: в серцевому м’язі виникають зміни у вигляді внутрішньоклітинного накопичення йонів рушення синтезу макроергічних сполук, затиснення внутрішньоклітинного середовища з подальшим порушенням процесів скорочення і розслаблення серцевого м’язового волокна. Це зумовлює зниження сили та швидкості скорочення серцевого м’яза, збільшення залишкового систолічного об’єму і діастолічного тиску, розширення порожнин серця. Може виникати при фібриляції шлуночків, пароксизмальній тахікардії, інфаркті міокарда, міокардиті, тромбозі клапанного отвору, емболії легеневої артерії, тампонаді серця. При цьому виникає недостатнє наповнення кров’ю артеріальної системи.

Основні прояви: підвищення венозного тиску, зменшення хвилинного об’єму серця, гіпоксією тканин. У серцевому м’язі: обмінні і структурні зміни.

  1. Порушення ритму серця. Види аритмій.

Порушення ритму серця виникають у разі запального, ішемічного або токсичного ураження міокарда, зміни співвідношення між внутрішньо- і позаклітинним вмістом йонів Ca, Na, Mg, у зв’язку з гормональними дисфункціями, а також можуть бути наслідком порушення взаємодії симпатичної та парасимпатичної іннервації серця. Аритмія – порушення частоти, ритму, узгодженості або послідовності скорочень серця внаслідок порушення автоматизму, провідності і здатності серця до засвоєння ритму збудження.

Види аритмій:

I. Аритмії, обумовлені порушеннями автоматизму. (47 питання)

II. Аритмії, пов'язані з порушеннями збудливості. ( трансформація ритму, поділ частоти – порушення відтворення частоти збудження або альтернація – неоднакові потенціали дії та скорочення, які йдуть один за одним)

III. Аритмії, обумовлені порушеннями провідності. (блокади)

IV. Аритмії, пов'язані з поєднаними порушеннями збудливості і провідності. (тремтіння передсердь, мерехтіння або фібриляція передсердь,мерехтлива аритмія, фібриляція шлуночків)

  1. Особливості проявів, причини розвитку аритмій у дітей. (Причини, з яких найчастіше зустрічаються у дітей аритмії).

Варто пам'ятати, що на відміну від дорослих, у дітей порушення ритму нерідко протікає бессимптомно і часто самопочуття дитини протягом тривалого часу не страждає, що у значній мері утруднює ранню діагностику цієї патології й не дозволяє точно встановити тривалість існування аритмії й вік дитини до початку захворювання. А при відсутності своєчасної й адекватної терапії за 4-6 років більшість аритмій прогресують, при цьому формуються стійкі та необоротні порушення функції міокарда, що вимагають хірургічного лікування.

Аритмії виникають у дітей будь-якого віку та пов‘язані з різноманітними причинами:

- органічні захворювання серця ( природжені та набуті вади, міокардити, кардіоміопатії);

- спадкові захворювання сполучної тканини;

- нейром‘язеві дистрофії, тощо;

- екстракардіальні ( захворювання нирок, легень, ендокринна патологія, інфекційні захворювання);

- порушення зі сторони ЦНС та вегетативної регуляції серцевого ритму; - рефлекторно ( при кашлі, зміні положення тіла).

До 47% аритмій носять функціональний характер.