Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_укр_педіатрія_питання_до_екзамену.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
3.31 Mб
Скачать
  1. Патофізіологічні основи профілактики та лікування гіпоксічних станів. Гіпербарична оксигенація (гбо). Можливі негативні наслідки кисневої терапії.

Принципи терапії та профілактики

Ліки, які компенсують гіпоксичне ушкодження, називаються антигіпоксантами. Замісна терапія полягає в додаванні кисню (інгаляційній, пероральній, барокамерній оксигенотерапії) у випадках, коли його утилізація не порушена.

До замісної терапії можна віднести введення макроергічних сполук – АТФ, КрФ, які є антигіпоксантами метаболічної (прямої енергізуючої) дії.

Антигіпоксантами мембранної дії є природні (токофероли, вітамін Е, мідь, залізо, цинк, селеніти, вітаміни С і В5, пантотенова кислота, рутін, глутатіон, убіхінон, серотонін, каталази) та штучні (іонол, аскорбіновая кислота) антиоксиданти, а також блокатори кальцієвих каналів. Чутливість організму до нестачі кисню можна знизити шляхом моделювання деяких станів, що супроводжуються гальмуванням центральної нервової системи та зниженням обміну речовин ( наркоз, гіпотермія, зимова сплячка).

Тренування в умовах барокамери або високогір'я сприяє підвищенню стійкості проти гіпоксії та більш повному розвитку пристосувальних реакцій (активізації антиоксидантних систем, визволенню ендогенного NO).

  1. Механізми більш високої стійкості новонароджених до гіпоксії порівняно з дорослими.

Новороджені діти більш стійкі до гіпоксії завдяки наявності фетального гемоглобіну та ізоформ ферментів.

Рефлекторні механізми для регуляції дихання новонароджених малят людини ще не сформовані так, як у дорослих, проте їх дихальний центр може функціонувати в умовах браку кисню до 20 хв. Високі значення компенсаторних та адаптаційних показників новонароджених в умовах гіпоксії порівняно з дорослими організмами спостерігаються завдяки активації у них анаеробного глікогенезу та більш високій здатності тканин до утилізації кисню

  1. Порушення енергетичного обміну: етіологія, патогенез, наслідки. Поняття про енергетичні потреби організму, позитивний та негативний енергетичний баланс. Експериментальне визначення основного обміну. Зміни основного обміну при патології.

Залежно від причин розвитку розрізняють:

1. Позаклітинні розлади енергетичного обміну (розлади енергетичного обміну, пов'язані з первинними порушеннями забезпечення клітин поживними речовинами і киснем. Це голодування і більшість видів гіпоксії.)

2. Внутрішньоклітинні розлади енергетичного обміну (при цих розладах енергетичного обміну доставка поживних речовин і кисню не страждає, а порушується їх використання клітинами)

Основними причинами порушення постачання клітин поживними речовинами є:

1. Повна відсутність їжі або дефіцит поживних речовин у ній.

2. Порушення процесів травлення і всмоктування.

3. Порушення мобілізації поживних речовин з депо (наприклад, ураження печінки, розлади нервово-гуморальної регуляції жирового обміну).

4. Порушення транспорту поживних речовин кров'ю (загальні й місцеві розлади кровообігу).

5. Порушення дифузії поживних речовин у тканинах.

6. Втрата поживних речовин або їх використання не за призначенням (протеїнурія, глюкозурія, опікова хвороба, злоякісні пухлини)

Причини внутрішньоклітинних порушень енергетичного обміну:

1. Порушення транспорту поживних речовин через клітинну мембрану (наприклад, глюкози при цукровому діабеті).

2. Порушення центральних внутрішньоклітинних катаболічних шляхів.

3. Розлади процесів біологічного окиснення в мітохондріях.

4. Роз'єднання процесів окиснення й фосфорування.

5. Порушення транспорту АТФ із мітохондрій до місць використання.

6. Порушення використання енергії АТФ. Енергетичні потреби людини виражають у кілоджоулях (кДж) чи кілокалоріях. Одна кілокалорія відповідає кількості теплової енергії, необхідної для нагрівання 1 кг вода на 1°С.

Чинники енергетичних потреб організму: характер праці, вік, стать, стан людини, маса тіла, температурний режим тощо.

Закономірність для середньої добової потреби в енергії: зростає в дитинстві по мірі зростання маси тіла, сягає максимуму в молодому віці, а потім починає поступово зменшуватися

Загальний енергетичний обмін (Езаг)

Організм людини витрачає енергію (загальний обмін) на забезпечення життєдіяльності в умовах спокою (основний обмін) та на фізичну активність (функціональний обмін).

Найбільшими споживачами енергії є печінка й розслаблені м'язи — на їхню роботу йде по 26 % енергії, на роботу мозку припадає 18 %, на серце йде 9%, нирки — 7 %, решту — усі інші органи.

Загальний обмін підлітка у середньому становить 209,5 – 272,35 кДж на 1 кг маси тіла на добу. Основними джерелами енергії для людини є вуглеводи та жири, білки є швидше пластичним матеріалом, ніж енергетичним.

Основний обмін (Еосн) — найменша кількість енергії, яку організм витрачає у стані повного спокою

Функціональний обмін (Ефіз) – кількість енергії, яку організм витрачає на фізичну та розумову активність.

Необхідна кількість енергії для підтримання процесів життєдіяльності — біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, роботу серця, дихальні рухи тощо.

Дорівнює енерговитратам вранці натщесерце (через 12 — 16 год після споживання їжі) у стані спокою (людина лежить, проте не спить) за температури +20 … +23 °С. Основний обмін зменшується з віком: у підлітків 142,6 кДж на 1 кг тіла, у дорослих 100,56 кДж на 1 кг маси тіла.

Кількість енергії на всі інші види діяльності: перетравлювання їжі, розумову й фізичну роботу.

Найбільшими споживачами енергії є печінка й розслаблені м'язи — на їхню роботу йде по 26 % енергії, на роботу мозку припадає 18 %, на серце йде 9%, нирки — 7 %, решту — усі інші органи.

Енергетичний баланс визначається отриманою та витраченою енергією. Якщо отримана пацієнтом енергія дорівнює витраченій, говорять про нульовий баланс. Негативний баланс виникає в тому випадку, якщо витрачена енергія більше отриманої.

Позитивний енергетичний баланс досягається, якщо отримана енергія більше витраченої. У цьому випадку надмірна енергія депонується у вигляді жиру і витрачається при посиленні енергетичних процесів.

Потреба в енергії може бути встановлена за допомогою різних методів: