Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_укр_педіатрія_питання_до_екзамену.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
3.31 Mб
Скачать
  1. Особливості реактивності у дитячому віці.

Для раннього дит.віку характерна низька реактивність, зумовлена недосконалістю і недостатньою сформованістю спол.тк., імунної, ендокринної, нервової та ін.систем. З віком реактивність зростає , найвища у дорослому віці, а в літньому віці зменшується стаючи однією з основних ознак старіння.

  1. Роль фізіологічної системи сполучної тканини в резистентності організму до дії патогенних агентів (вчення о.О. Богомольця). Біологічні бар’єри, їх класифікація.

На важливу роль сполучної тканини в забезпеченні резистентності організму вперше вказав О. О. Богомолець. Він і ввів в обіг термін "фізіологічна система сполучної тканини". Богомолець підкреслив важливе значення цієї тканини, яке не обмежується суто пластичною і опорною функціями, а визначає основоположну загальну властивість організму – його реактивність. Ця система виконує такі функції: 1) захисну (створення біологічних бар'єрів, фагоцитоз, реакції гуморального й клітинного імунітету); 2) трофічну (забезпечення живлення елементів паренхіми); 3) інтегративна (взаємодія між клітинами); 4) опорну, пластичну (утворює кістяк організму, строму органів). Біологічні бар’єри - це спеціалізовані тканинні структури, що захищають цілий організм або окремі його структури від впливу патогенних чинників навколишнього середовища і забезпечують підтримання гомеостазу.

Біологічні бар’єри поділяють на зовнішні та внутрішні. Зовнішніми бар'єрами є шкіра і її придатки, а також слизові оболонки з наявними в них залозами. Серед внутрішніх бар'єрів виділяють органи-бар'єри і гістогематичні бар'єри, що розділяють кров і тканини. Органи-бар'єри – це печінка, нирки, селезінка, лімфатичні вузли, плацента. У даний час виділяють декілька гістогематичних бар'єрів: 1. Неспеціалізований гістогематичний бар'єр (власний гістогематичний бар'єр) – бар'єр між кров'ю і позаклітинної рідиною. 2. Спеціалізовані гістогематичні бар'єри – бар'єри між кров'ю і тканинами органів: гематоенцефалічний бар’єр (між кров’ю і центральною нервовою системою), гематоофтальмічний бар’єр (між кров’ю і водянистою вологою ока), гематотиреоїдний бар’єр (між кров’ю та колоїдом щитоподібної залози), гематолабіринтний бар’єр (між кров’ю і вушною ендолімфою), гематотестикулярний і гематооваріальний бар’єри (між кров’ю і статевими залозами) і т.д

Вересов