Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2.3. Спостереження як метод соціальної психології

1. Загальна характеристика спостереження

Спостереження - це метод, що передбачає цілеспрямоване, відповідно до заздалегідь розробленого плану, фіксування тих явищ або феноменів, що цікавлять дослідника, із метою їхнього наступного аналізу і використання для потреб практичної діяльності. Метод спостереження можна охарактеризувати як один з основних емпіричних методів соціально-психологічного дослідження. Він не є специфічним методом соціальної психології, а ставиться до числа загальнонаукових методів. Важливо розрізняти спостереження як науковий метод і просто спостереження.

Спостереження як метод наукового дослідження підпорядковується ряду правил і вимог. До них ставляться, по-перше, обов'язкова наявність цілі спостереження і її відповідність цілям дослідження; по-друге, вибір засобів спостереження і засобів фіксації що спостерігаються явищ; по-третє, планомірне проведення спостереження по визначеній схемі; по-четверте, перевірка результатів спостереження з погляду їхньої обгрунтованості і надійності.

Ці вимоги подаються до будь-якого наукового спостереження, у тому числі і соціально-психологічному. Але спостереження в соціальній психології володіє і своїми специфічними особливостями, що пов'язані насамперед із специфікою що спостерігаються об'єктів і явищ. Так, говорячи про спостереження як методі соціально-психологічного дослідження, виділяють такі його види: спостереження включене і невключенное; відкрите і сховане; польове і лабораторне. Таким чином, специфіка соціально-психологічного спостереження проступає вже в особливостях його класифікації.

2. Включене спостереження

Включене спостереження припускає, що експериментатор самий на визначений час стає членом тієї спільності або групи, що стала об'єктом дослідження. Причому експериментатор виступає для інших індивідів не як спостерігач, а як рівноправний член групи, що приймає нарівні з усіма участь, наприклад, в учбово-трудовій або суспільній діяльності. Це ситуації, у яких знаходиться педагог на уроці, під час багатоденного походу з учнівськими, під час роботи в таборі праці і відпочинку, під час підготування вечорів, зборів, змагань і т.п.

3. Невключенное спостереження

Набагато частіше дослідники удають до методу невключенного спостереження. Невключенное спостереження - це спостереження "із боку", коли дослідник не належить до числа учасників що спостерігається групи. Старанно сплановане і чітко організоване невключенное спостереження є важливою складовою частиною будь-якого соціально-психологічного дослідження. Воно дозволяє досліднику не тільки глибоко інтепретувати отримані дані, але й іноді підказує нові напрямки і повороти в планованому або здійснюваному експерименті. Невключенное спостереження часто використовується при підготуванні програми дослідження, для уточнення і конкретизації гіпотез, визначенні принципів організації і методів основного дослідження. У залежності від позиції спостерігача стосовно що спостерігаються виділяють спостереження відкрите і сховане (інкогніто). Найбільше часто в практику школи застосовується відкритий вид спостереження, тобто учнівські знають, що у визначених ситуаціях вони є об'єктом спеціального вивчення.

При схованому спостереженні учнівські не підозрюють, що ведеться спостереження за їхнім поводженням і діяльністю. У цьому випадку нерідко використовуються спеціальні устрої , що записують, сховані телекамери, існують спеціальні кімнати зі стінами односторонньої видимості (стінки Гезелла).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]