Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

12.4. Характеристика основних тренинговых форм "четвірка". Мала група з 3-4 чоловік

Особливість цієї форми тренинговой роботи - можливість поспілкуватися, поділитися таємним із невеличкий "компанією", що тебе приймає і розуміє, і, крім того, навчитися вікрито і водночас тактовно обстоювати свою думку перед іншими людьми.

Учасники вправі самостійно вирішувати питання про те, у яку малу групу входити, і тому в кожній малій групі, як правило, створюється довірча і приятельська атмосфера, що розташовує до відвертої розмови. Тренеру не варто наполягати на конкретному складі малих груп, але водночас учасникам потрібно пояснити, що чим частіше вони будуть працювати в різних малих групах, тим більший досвід спілкування вони одержать, у них буде реальний шанс перевірити себе і свої спроможності переконувати різних людей. Для роботи в четвірках можна просто зрушити столи парами і запропонувати хлопцям сісти особою друг до друга. Або всій четвірці сісти за один стіл, але обов'язково особою друг до друга. У тому випадку, коли група хлопців просить лишити їх впятером або навіть вшестером, педагогу варто проявити твердість і запропонувати цій групі розділитися. У малій групі повинно бути 3-4 чоловік, не більш. Роздивимося особливості цієї форми роботи на прикладі вправи "Довірена особа кандидата". "Сьогодні ми потренируем уміння переконувати людей. Для цього вам необхідно протягом 2-3 хвилин скласти тези (план, конспект) свого виступу перед аудиторією з метою переконати слухачів у тому, що людина, що ви подаєте в якості його довіреної особи, є самим гідним претендентом на посаду мера міста. Ви повинні вибрати в якості такого претендента будь-якої людини з нашої групи, скласти план свого виступу без усяких консультацій із ним. Крім того, жодна людина в групі не повинна навіть догадуватися, про ком ви збираєтеся писати. При упорядкуванні тез свого виступу бажано підкреслити саме ділові характеристики претендента на посаду мера, але не варто забувати і його чисто людські якості і гідності. Ваш "портрет" цієї людини повинний бути достатньо повним, а ваша промова в якості довіреної особи - переконливої. Для цього потрібно призводити якнайбільше фактів із його біографії, приклади ділового підходу до рішення складних проблем, реальні випадки, у яких він проявив себе як порядна людина, відстоював свою цивільну позицію і т.п. Одним словом, ваша задача переконати малу групу в тому, що ваш претендент достойнее усіх зможе виконувати обов'язку мера міста. При цьому, природно, спиратися випливає на реальні факти й аргументи. Не варто фантазувати. Знайдіть дійсно існуючі гідності і привабливі риси в людині, що ви подаєте своїй малій групі".

Час у кожного учасника обмежена - 1 хвилина. За цим уважно стежить тренер, періодично оголошуючи про витікання відведеної 1 хвилини, але в роботу груп він не втручається. Учасники повинні самостійно передавати друг другу слово для виступу. Під час виступу члена малої групи інші хлопці не повинні йому мішати, наприклад, задаючи багато питань, тому що в цьому випадку у виступаючого просто бракуватиме часу для уявлення свого претендента в повному обсязі. Для питань і уточнень приділяється спеціальний час.

Після виступу всіх членів малої групи дається ще 4 хвилини на уточнення і питання друг до друга, а також на ухвалення рішення в кожній малій групі про те, чий претендент дійсно гідний балотуватися на посаду мера міста.

При цьому хлопці повинні звернути увагу на утримання аргументів, переконливість промови ораторів, на те, якими були відповіді на виниклі питання, і т.п.

У кожній малій групі повинний бути обраний один із претендентів на посаду мера міста. Довірена особа, що змогло переконати в цьому малу групу, об'являється переможцем.

Цей тренінг може мати і декілька іншу форму підведення результатів, більш жорстку. У цьому випадку оцінка роботи і розподіл місць здійснюється за принципом"одна людина - одне місце". Результати обговорення і голосування в малій групі оформляються спеціальним протоколом, де повинно бути зазначене місце кожного і підпису всіх членів малої групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]