Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Масковане спілкування

Формалізоване спілкування, що здійснюється між людьми як носіями определснных соціальних функцій (а не як індивідуальностями) протікає різноманітною уявою і виражається різноманітними засобами. Однієї з різновидом формалізованого спілкування варто визнати спілкування, що відбувається за допомогою "масок".

"Маска" - це сукупність знаків (мовних, жестовых і т.п.), подача яких забезпечує "гладке" і безпечну взаємодію в людській групі.

Якщо в спілкуванні партнерів припускається тільки контакт масок, тобто накладається обмеження на участь особистостей у бесіді, те перед нами перший випадок формального спілкування. У зв'язку з цим відзначимо 4 тип обмеженн, що наклада на контакт

  1. Конвенциальные обмеження. У даній соціальній групі існує "конвенція" - звичай, відповідно до якого, наприклад, в автобусі не прийнято задавати питання особистого характеру випадковому супутнику, або повідомляти що-небудь із свого особистого життя. Прийняті лише безособові комунікативні стимули.

  2. Ситуативные обмеження. Вони близькі до конвенциальным. Тут виділяються особливі ситуації, у яких участь особистостей як партнерів контакту лише псує справу. Приклади: церемонна решта зміни або розводу варти, чайная церемонія і т.п.

  3. Емоційні обмеження. Партнери спілкування емоційно холодні або ворожі друг другу і, прямуючи запобігти конфлікту, користуються в контакті винятково масками.

  4. Насильницькі обмеження. Один із партнерів, можливо, готовий до межличностному спілкування, але інший по тим або іншим причинам припиняє ці спроби, надевая маску і вынуждая те ж саме зробити свого співрозмовника.

Ці обмеження контакту створюють психологічні бар'єри між людьми, замінюючи справжнє спілкування "стереотипами", "стандартними поведенческими реакціями".

2. Рольове спілкування

Ще одним видом формального спілкування варто визнати таке, що відбувається лише з рольових позицій коммуникантов. Може бути описано декілька варіацій рольового поводження, що здійснюється на основі різноманітного роду ролей, серед яких:

  • соціальна роль - це те поводження, що очікується від людини навколишніми його людьми в процесі виконання їм соціальних функцій на определснном місці і при конкретних обставинах;

  • межличностная роль, це те поводження, що очікується від людини іншою людиною відповідно до сталим між ними відношенням;

  • внутригрупповая роль - це те поводження, що очікується від члена групи іншими членами групи відповідно до репутації, придбаної їм у цій групі;

  • індивідуальна роль - це те поводження, що людина очікує від самого себе (відповідно до свого "автопортрету") при визначених обставинах, що відтворюють його минулий досвід пристосування до соціального середовища або групи.

У кожний конкретний момент людина знаходиться в стані виконання якійсь конкретної ролі, що у цьому випадку визначаються як актуальна.

Актуальна роль є така роль, що обирається людиною для даного комунікативного акта. Безпосередня ж комунікація, здійснювана з рольових позицій, має таку структуру:

  1. Фаза взаимонаправленности. Перша фаза. Вона означає виникнення в партнерів установки на зовнішню комунікацію.

  2. Фаза взаимоотражения. Друга фаза. Для людського спілкування специфічно те, що партнери в цій фазі приймають актуальні ролі один одного. Іншими словами, отображая партнера у своїй голові, людина схоплює - із більшої або меншої полнотой- і його соціальну роль на даний момент, і роль внутригрупповую, і межличностную, - його відношення до партнера по контакті, і ту індивідуальну роль, у якій він зараз знаходиться, і визначений набір його індивідуальних ролей.

  3. Фаза взаимоинформирования. Третя фаза. Має форму играния ролей. У процесі розвитки цієї фази продовжується взаимоотражение, завдяки якому учасники спілкування приймають ролі один одного усе більш чітко.

  4. Фаза взаимоотключения. Четверта фаза. У ході її відбувається сворачивание спілкування, після передачі всіх необхідних повідомлень.

  • Існує ряд випадків, коли контакт стає формальним у результаті зрадливого використання арсеналу ролей особистості. Це відбувається тоді, коли має місце: обмеження репертуара індивідуальних ролей; фіксація межличностных ролей на фоні змінених взаємовідносин;

  • фіксація внутригрупповой ролі;

  • обмеження, що накладається на играние будь-яких ролей, крім соціальних;

  • обмеження, що накладається на тематику спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]