Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

101

Лекція 1 соціальна психологія як наука

План

  1. Предмет і структура соціальної психології

  2. Передумови виникнення соціальної психології

  3. Розвиток експериментальної соціальної психології в першій половині ХХ сторіччя

  4. Основні школи сучасної соціальної психології

  5. Історія і сучасний стан вітчизняної соціальної психології

1.1. Предмет і структура соціальної психології

1. Поняття "соціальної психології"

Соціальна психологія - галузь психології, що вивчає психологічні особливості і закономірності поводження і діяльності людей, обумовлені їхнім вмиканням у соціальні групи й існуванням у них, а також психологічні характеристики самих цих груп. Розглядає закономірності взаємодії особистості і социума, формування і розвитку груп. Одна з головних гілок психології.

Соціальна психологія - це наукове дослідження того, про що люди думають, як вони впливають один на одного і як ставляться друг до друга. Соціальна психологія - дочірня галузь соціології і психології, що ринеться бути більш індивідуальної по своєму утриманню і більш експериментальної у своїх методах, чим інша область соціології. У порівнянні з психологією особистості соціальна психологія менше зосереджена на розходженнях між індивідами і більш - на тому, як люди в загальному оцінюють один одного і впливають один на одного.

Соціальна психологія - екзогенна наука; вона виявляє, як соціальні умови впливають на поводження. Існує багато різних точок зору на природу людини, кожна з який має свій власний набір питань і відповідей. Ці погляди є дополняющими взаємно і не суперечний друг другу

2. Становление соціальної психологи

Довгий час соціально-психологічні погляди розроблялися в рамках різноманітних філософських навчань. Елементи соціальної психології укладалися й усередині конкретних наук - у психології і соціології, а також в антропології, етнографії, криминологии, языкознании. До другої половини XIX в. ставляться перші спроби створення самостійних соціально-психологічних концепцій: "психологія народів" (М. Лацарус, X. Штейнталь, В. Вундт), "психологія мас" (С. Сигеле, Г. Лебон), теорія "інстинктів соціального поводження" (У. Макдугалл).

Початком існування соціальної психології як особливої дисципліни рахується 1908 р., коли одночасно з'явилися роботи англійського психолога У. Макдугалла й американського соціолога Э. Росса, у назвах коих згадувалася соціальна психологія.

Після першої світової війни в західних країнах велися розробки комплексів соціально-психологічних проблем у виробництві, армії, пропаганді й ін., а також загальних методологічних принципів побудови соціальної психології як науки експериментальної. Як самостійний поділ соціальна психологія виділилася до середини XX в. Вона ринеться зрозуміти і пояснити, чому якийсь форма поводження визивається тим, а не іншим аспектом соціального середовища. У числі іншого вона вивчає той факт, що велика частина соціальних сприйняттів сильніше залежить від тлумачення даної ситуації, чим від самої ситуації. Намагається показати, яким уявою почуття і думки формуються в результаті взаємних впливів людей.

Цей напрямок не можна назвати власне школою - воно охоплює різноманітні дослідження, що уточнюють, як формуються відношення, установлюються зв'язки, відбуваються соціальні зміни, виникає лідерство або конформізм і підпорядкування авторитету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]