Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

7.5. Психологія паніки

1. Основні характеристики паніки

  • Найбільше важливими характеристиками паніки є такі: паніка виникає, як і всяке масове явище, у групах великої чисельності (юрбі, численній дифузійній групі, масовому скупченні людей); паніка визивається почуттям некерованого страху, заснованого на реальній або мнимій погрозі;

  • паніка - це частіше усього стихійно виникаючий, неорганізоване стан і поводження людей;

  • для людей у панічному стані характерний так називана поведенческая непевність (стан розгубленості, хаотичність у діях і неадекватность поводження в цілому).

2. Причини виникнення паніки

Паніка - це стихійно виникаючий стан і поводження великої сукупності людей, що знаходяться в умовах поведенческой непевності в підвищеному емоційному порушенні від безконтрольного почуття страху. Відомо, що паніка виникає далеко не у всякому скупченні людей; вирішальним стає сполучення багатьох умов, дія різноманітних чинників, найбільше важливими серед який є такі:

  1. Загальна психологічна атмосфера тривоги і непевності великої групи людей у випадках небезпеки або в результаті тривалого періоду переживання негативних емоцій і почуттів (наприклад, життя під регулярними бомбуваннями). Така атмосфера є предпанической, тобто попередньому і сприятливому виникненню паніки.

  2. Одним із вирішальних чинників є наявність збудливу і стимулюючу паніку чуток, що наприклад підігрівають майбутню небезпеку або ступінь її негативних наслідків (так нерідко були на радиоактивно забруднених територіях після Чорнобильської катастрофи).

  3. Принциповими надаються личностные якості людей і наявність схильних до паніки, так називаних панікерів. Дуже важливою умовою виникнення паніки стає частка таких людей у великій групі. Відомо, що тоді достатньо і 1 % що паникуют, щоб панікою була охоплена вся численна група людей.

  4. Паніка виникає при стіканні не тільки загальних, але і різноманітних приватних, конкретних умов життя великої групи в кожний конкретний період часу. Такі збіги обставин передбачати складніше усього через численність характеристик фізичного і соціального середовища.

Психологічні особливості поводження людей в умовах паніки були вивчені в класичному дослідженні X. Кэнтрила, присвяченому вивченню масової пайки в США в 1938 р., викликаної радиоспектаклем "Вторгнення з Марса" (по Г. Уэлсу). Біля 1 млн американців сприйняли цю радіопередачу як репортаж із місця подій. У результаті дослідження були виділені чотири групи людей, у різному ступені поддавшихся паніці. Першу групу склали ті, що випробували легке почуття страху, але засомневались у реальності таких подій і, подумавши, самостійно приходили до висновку про неможливість вторгнення марсиан. Друга група включала тих, хто в стані пережитого страху не зміг самостійно вирішити, тому спробував перевірити за допомогою інших реальність цих подій (звертаючись до сусід, знайомим, на радіо і т.п.) і тільки після цього приходили до негативного висновку. У третю групу ввійшли ті, хто, зазнавши сильне почуття страху, не зміг перевірити реальність происходившего з поміччю інших, тому залишався при своєму першому враженні про повну реальність вторгнення марсиан. І четверту групу склали ті, хто відразу паниковал, навіть не намагаючись щось дізнатися, уточнити або перевірити.

Виникнення панічних станів виявилося пов'язаним із цілим поруч характеристик людей, особливо важливими серед який є соціально-демографічні ознаки. Високий рівень освіченості, информированность про космічні явища гальмували розвиток панічних станів. Обернені характеристики, тобто низький рівень освіченості і информированности, сприяли панічним настроям людей. Іншою важливою ознакою виявився майновий статус: частіше паниковали люди з погано забезпечених сімей, із низьким рівнем матеріального добробуту. При цьому вплинув не самий по собі статус, а загальні почуття тривожності, непевності, що складають психологічну готовність такого класу людей до панічного сприйняття подій. Важливими були також половозрастные ознаки: жінки і діти відчували більш сильний страх і набагато легше піддавалися паніці. Поряд із соціально-демографічними характеристиками істотну роль грають психологічні властивості особистості, особливо такі, як некритичність мислення, виражена личностная тривожність і підвищена сугестивність - якості, що привертають до виникнення панічних станів.

Лекція 8

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ КЕРУВАННЯ

План

  1. Психологічні основи теорії керування

  2. Структура фахової діяльності керівника

  3. Психологічний портрет керівника

  4. Психологічні основи наукової організації управлінської праці

  5. Стилі управлінської діяльності

8.1. ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ТЕОРІЇ КЕРУВАННЯ

У класичній теорії керування найбільше поширення одержав підхід Дугласа Мак Грегора, викладений їм у 1960 році в знаменитій книзі "Людська сторона підприємства". У цій книзі він показав що існує два основних підходи до оцінки ролі "людського чинника" на виробництві. Підходи ці одержали найменування "теорії Х" і "теорії Y".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]