Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

4. Стратегії взаємодії

Для будь-якого індивіда характерно прагнення захистити свої інтереси. Проте, існуючи серед інших, людина зобов'язана враховувати й інтереси навколишніх. По співвідношенню спрямованості на себе і спрямованості на партнера можна судити про розвиток стратегії взаємодії людини. Під стратегією взаємодії розуміється сукупність домінуючих особливостей поводження людини у відношеннях з іншими людьми, що виявляються в тієї або іншої соціальної ситуації. Виділяють п'ять основних стратегій взаємодії: суперництво, поступка, співробітництво, пристосування і избегание.

5.3. Комунікативний аспект спілкування

1. Поняття комунікації

Поняття комунікації пов'язано з інформаційними обмінами, що існують між людьми в процесі спільної діяльності і спілкування. Комунікація - це акт і процес установлення контактів між суб'єктами взаємодії за допомогою виробітки загального змісту переданої і сприйманої інформації. Дії, ціллю яких є значеннєве сприйняття, називають комунікативними. Головною задачею межличностной комунікації виступає досягнення соціальної спільності. При цьому індивідуальність і унікальність кожного суб'єкта взаємодії зберігаються. Тому соціальна спільність, що досягається, наприклад, у юрбі при паніці, комунікацією не є, оскільки в даному випадку відбувається деперсоналізація особистості, і людина на який час утрачає деякі свої індивідуальні риси, "розчиняючись" у загальній людській масі і підпорядковуючись її законам.

2. Психологічна зворотна зв'язок

Сутність процесу психологічної зворотної зв'язок складається в необхідності суб'єктів виробити єдину знакову систему і єдине розуміння обговорюваних питань під час спілкування. Коли людина одержує інформацію, він її насамперед сприймає, тобто інтепретує. Інтепретація залежить не тільки від самої інформації, але і від індивідуального досвіду що сприймає, його знань, загального рівня розвитку і т.д. У залежності від множини причин люди дуже по-різному сприймають те саме повідомлення. Більш того, вони можуть давати цілком протилежні оцінки тому самому явищу, по-різному осмысляя його. От чому продуктивне спілкування супроводжується звичайно уточненнями, деякими психологічними стимулами негативного або позитивного характеру, наприклад підтакуванням або нахмуриванием брів. Люди використовують різноманітні засоби для того, щоб показати своє відношення до предмета розмови і повідомити тим самим власне розуміння обговорюваного питання. Відсутність психологічних стимулів свідчить про те, що контакт порушений.

3. Комунікативні бар'єри

Наявність комунікативних бар'єрів також характеризує специфіку межличностного спілкування.

Комунікативний бар'єр - це психологічна перешкода, що виникає на шляху передачі адекватної інформації. У сучасній соціальній психології виділяють різні типи комунікативних бар'єрів. Роздивимося найбільше поширені. Насамперед, це бар'єри нерозуміння, фонетичний, семантичний, стилістичний, логічний і ін. Такі бар'єри виникають у зв'язку з різноманітними знаковими засобами передачі повідомлення. Самим простим прикладом фонетичного бар'єра є нерозуміння двох людина, що говорять на різних мовах. Фонетичний бар'єр може виникнути і між людьми, що говорять на одній мові, але имеющими різний рівень розвитку й оволодіння промовою, наприклад, між маленькою дитиною і взрослым.

Семантичний бар'єр виникає, коли люди по якимось причинах не розуміють змісту сказаного. Допустим, філолог чує узкопрофессиональный розмову двох математиків. Навряд чи він зрозуміє, про що мова йде. Такий же бар'єр виникає між батьках і дітьми-підлітками, якщо останні говорять із використанням жаргону. У "Словнику російської мови" С.И.Ожегова сказано, що жаргон - це "промова який-небудь соціальної або об'єднаної загальними інтересами групи, що містить багато відмінних від загальної мови, у тому числі штучних, іноді умовних слів і виражень"

Стилістичний бар'єр визначається різницею стилю подачі інформації, тобто різними прийомами використання засобів мови для вираження думок. Можна говорити про експресивний стиль, що характеризується емоційністю, екзальтованістю, жестикуляцією, багатими голосовими варіаціями і захопленими оцінками. Про логічний стиль, що виявляється в послідовності, доказовості, доборі фактів, докладності виражень і точної термінології. Стилі визначаються звичайно функціональною асиметрією головного мозку людини як особливим феноменом специфічності лівого і правого півкуль стосовно різноманітних психічних функцій. Якщо стилі общающихся цілком не збігаються, те і порозуміння може бути утруднено.

При незгоді коммуникаторов із приводу приводимых доказів виникає логічний бар'єр. Він неизбежен, якщо взаємодіючі сторони мають різні уявлення про істотні основи судження. Те, що значимо для одного, може бути цілком не важливим для іншого. Тому логічні бар'єри предопределяются не тільки безпосередньо логікою, але і різноманітними орієнтаціями суб'єктів взаємодії. Стилістичний і логічний бар'єри дуже часто сполучаться, оскільки причини їхні виникнення схожі.

Виділяють також бар'єри соціально-культурних розходжень: соціальні, політичні, релігійні, фахові й ін.

Лекція 6

ПСИХОЛОГІЯ МАЛИХ ГРУП

План

  1. Соціальні групи

  2. Основні характеристики груп

  3. Група як суб'єкт дії

  4. Вплив психологічної атмосфери групи на її члени

  5. Група й особистість

6.1. СОЦІАЛЬНІ ГРУПИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]