Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

9.4. Детермінанти, щО визначають положення учня у системі особистих взаємовідносин

1. Обгрунтування дітьми вибору партнера

Положення людини в групі залежить, по-перше, від його личностных якостей і, по-друге, від характерних рис тієї групи, щодо якого вимірюється його положення. Те саме сполучення особистих якостей може обумовити цілком різноманітні положення людини в залежності від стандартів і вимог, що склалися в конкретній групі. Нередки випадки, коли учень, що звикнув займати високе положення в класі, при переході в іншу школу або навіть рівнобіжний клас надається практично в протилежній ситуації. Ті якості, що в однім колективі оцінюється як позитивні (прагнення добре учитися, принциповість стосовно однокласників, ввічливість і т.д.), у новому контексті можуть бути сприйняті як прагнення вислужитися перед вчителем і т.д. Таким чином, реальне положення учня в колективі може бути встановлено тільки з урахуванням подвійної залежності від внутрішніх властивостей особистості і від зовнішньої реакції колективу. Не менший вплив на положення дитини в системі особистих взаємовідносин робить і думка вчителя, вихователя. Ступінь і характер цього впливу залежать, у свою чергу, від віку членів групи, авторитетності педагога й ін.

2. Положення учня і його личностные характеристики

Аналіз мотивувань показує їхня залежність від віку школярів і від виховної роботи в класі. Виявилося, що молодші учні щодо рідко висувають у якості мотиву бажання допомогти товаришу. У підлітковому віці це, навпроти, досить поширений мотив. При цьому в більш організованому класі мотив надання помочі товаришу зустрічається майже в декілька разів частіше, ніж у менше організованому класі.

У молодших підлітків були виявлені такі мотиви:

1. Вказівка на морально-психологічні риси особистості: "вольовий", "чесний", "сміливий", "скромний", "простий", "працьовитий", "веселий" і т.д.

При цьому характерно, що в добре організованому класі мотиви, засновані на оцінці особистості однокласника, зустрічаються частіше: члени високорозвинених колективів відрізняються більш високим рівнем вимогливості друг до друга.

2. Вказівка на конкретні навички, уміння і спроможності товариша ("добре співає", "добре танцює"і т.д.)

У якості мотиву вибору в молодших уже з'являються висловлення, характерні для старших підлітків і юнацтва і свидетельствующие про потребности внутрішнього спілкування ("разом мріяти", "разом будувати різні плани в житті" і т.д.).

Крім причин, по котрим учень хотів би сидіти з тим або іншим однокласником, істотний інтерес подають мотиви протилежної властивості, як-от хто і чому неприйнятний для учня в якості сусіди по парті (мотивування негативного відношення були отримані в рамках експериментального твору).

Діти відхиляють один одного по цілком конкретних причинах. Серед третьокласників найбільше поширені такі, як: а) драчливость; б) погане поводження; в) "дражниться"; г)"кривдить слабких"; д) неприємні навички, неохайність.

У шостих класах з'являються мотивування морального характеру: а) лінь, відхилення від праці; б) облудність; в) нечесність; г) заздрісність. При цьому осуд по моральних мотивах частіше зустрічається в класі з більш високою організацією.

У ряді експериментів були вивчені школярі, що займали крайні положення в колективі. Крім того, вивчалася група учнів, що займають середню позицію, тобто тих, хто одержав не менше трьох виборів у кожному з трьох експериментів. Виділені особливості особистості і поводження, що могли вплинути на положення в системі особистих взаємовідносин, характеризували дитини з різних сторін і були розподілені по групах: 1) зовнішній вигляд; 2) фізична сила; 3) успіхи в навчанні і відношення до навчання; 4) взаємовідносини з перевесниками; 5) суспільна активність; 6) відношення до дорослих; 7) відношення до праці; 8) особливості інтелектуальної сфери. У особливу, 9-ю, групу якостей увійшли різноманітні індивідуальні особливості характеру, спроможності і навички, а також хиби властивій дитині.

Порівняльний аналіз результатів показав, що існують такі якості людини, що у будь-якому віці підвищують його положення в системі особистих взаємовідносин. Наприклад, майже усе "зірки" одержали високу оцінку за зовнішність: вони привабливі, стежать за собою, охайно одягнені. На усіх вікових етапах велике значення мають гарна успішність, пильність і активність на уроках, сумлінне відношення до навчання. В усіх класах високо цінується дружелюбність учня, готовність поділитися своїми речами, а також впевненість у собі.

Для учнів із несприятливим положенням для усіх віків характерні такі претензії: одержує зауваження вчителя, відривається на уроках, суспільно пасивний, байдужий до справ колективу, увиливает від роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]