Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

11.4. Гуманістичний підхід (в-группы).

Тренінг вільного самовизначення групи. Карла Роджерса і Вільяма Шутца -автори-фундатори гуманістичного підходу. Самораскрытие, увага до почуттів, усвідомлення самого себе і свого фізичного "Я", відповідальність і принцип "тут і тепер" - основні ознаки діяльності В-групп.

Головним предметом гуманістичної психології є особистість і її унікальність, переживання людиною світу й усвідомлення свого місця в ньому. Людина наділена можливостями безупинного розвитку і самореализации, і його задача - актуализация цих можливостей, ріст і розвиток особистості.

Утворився новий напрямок групової роботи, що одержало назву "груп зустрічей" (В-групп). Частіше усього з цим напрямком групового прямування зв'язують імена Карла Роджерса і Вільяма Шутца. Одна з характерних рис у цьому прямуванні - максимально недирективный (демократичний) стиль керування групою.

Позиція керівника тут цілком інша: головний відмовляється спрямовувати й організовувати діяльність учасників, створюючи ситуацію фрустрації і вынуждая їх виявляти активність і приймати на себе відповідальність за усе, що відбувається з ними в групі. Прояви негативних емоцій не гальмуються, учасники, їх що проявили, покаранню не піддаються, щоб вони усвідомили можливість відверто висловлювати будь-які (а не тільки соціально що схвалюються) почуття. Згодом досвід прояву негативних емоцій конструктивно переробляється групою, і в ній виникає атмосфера взаємної довіри і відкритості.

Головний виступає в якості моделі особистості, що самораскрывается, розповідаючи про себе відверто, як і інші учасники. Він повинний бути уважним і турботливим, створюючи в групі обстановку прийняття і эмпатического порозуміння.

У результаті, як вважає К. Роджерс, "індивіди вступають у більш близький і безпосередній контакт, чим у повсякденному житті". Створюється "клімат максимальної свободи для вираження особистості, дослідження почуттів і межличностных комунікацій... Індивіди приходять до більш повного пізнання себе і кожного іншого, чим це можливо в звичайних соціальних або робочих відношеннях; клімат відкритості, прийняття ризику і чесності породжує довіру, дозволяє особистості усвідомити і змінити установки до самозахисту, перевірити і прийняти обновлені і конструктивні поводження і згодом у ситуаціях повсякденного життя ставитися до інших більш адекватно й ефективно".

У якості основних ознак В-групп висуваються самораскрытие, увага до почуттів, усвідомлення самого себе і свого фізичного "Я", відповідальність і принцип "тут і тепер". Існує, як і в інших психологічних школах, множина засобів проведення "груп зустрічей", від звичайних тривалих занять до групп-марафонов із невеличкими перервами на відпочинок і сон.

11.5. Трансактный аналіз (та-группы).

Тренінг раціонального самопізнання і саморозвитки. Эрик Берн основоположник трансактного напрямку в сучасній психології. Батько, Взрослый і Дитина - основні "ипостасти" особистості людини по Э.Берну.

Трансактный аналіз (аналіз взаємодій), основоположником якого є Эрик Берн, має у своїй основі концепцію психоаналізу, що Э. Берн декілька видозмінив у відповідності зі своїм розумінням, розвив у визначеному напрямку. За словами Э. Берна, спостереження за пацієнтами призвели його до відкриття, що "у кожний даний момент часу індивід існує в однім із трьох основних станів, іменованих станами Це. Стан Эго визначає, яким уявою людина думає, почуває і поводиться в цей момент". Ці стани Эго, у яких може знаходитися будь-яка людина, носять назви "Батько", "Дорослий" і "Дитина". Особистість індивіда складається з різних частин, і одна з цих частин може вводити в помилку другую точно так само, як він вводить у помилку інших людей у своєму повсякденному житті. Принципи аналізу взаємодій пояснюють, яким уявою люди "закопилюють" самих себе й інших, іноді з трагічними наслідками, і як вони повторюють знову і знову такі шаблони поводження.

Різноманітні внутрішні "Я" взаємодіють з іншими людьми по-різному, і при цьому далеко не завжди у відкриту, а найчастіше припускаючи щось зовсім інше. Структурний аналіз діагностує чинні в особистості людини стана Батька, Взрослого і Дитини. Это- початкова фаза аналізу взаємодій (трансакцій). Інші фази (по ступені зростання складності) аналіз дій, аналіз ігор і аналіз життєвих сценаріїв.

Трансактный аналіз був розроблений переважно для групових занять. Спочатку застосовувані лише в психотерапевтических цілях, згодом ТА-группы одержали широке поширення в якості психологічного методу, що допомагає людям підійти раціонально до аналізу власного і чужого поводження, краще усвідомити себе і структуру своєї особистості, а також сутність взаємодії з іншими людьми і внутрішньо запрограммированный життєвий стиль - сценарій. У випадку, якщо в людини виникає бажання зробити в собі або своєму поводженні, способі життя якісь зміни, він сповіщає про це тренеру й укладає з ним своєрідна обопільна умова, або контракт, що не є юридичним документом, але формулирующий ясно й однозначно ціль, що пацієнт хотів би досягти за допомогою психотерапевта. Самий по собі процес висновку контракту вже є важливим кроком, оскільки і терапевт, і пацієнт тепер чітко подають, заради чого вони працюють, які критерії успіху і коли задачу можна вважати виконаної.

На заняттях ТА-групп людина часом відчиняє для себе, "що він дотепер робив і якою уявою його Дитина чи ледве не все життя водив його за ніс". Учасники груп навчаються розпізнавати, у які психологічні ігри вони вовлечены в процесі спілкування і які види маніпуляцій у них використовуються; як при цьому розподіляються ролі жертви, переслідувача і рятівника і як виконуючі їхні люди обмінюються цими ролями. У ході занять учасники досягають инсайта - моменту осяяння, коли стають ясними справжні мотиви тих або інших учинків. У ТА-группах инсайт у більшому ступені носить інтелектуальний, аналітичний характер, що ріднить його з методами раціональної терапії.

Робота над контрактами допомагає учасникам групи дозволяти психологічні проблеми в реальному житті, краще усвідомлювати свої потреби, домагатися більш щирих і відкритих відношень з іншими людьми, естественнее виявляти себе в спілкуванні. Деякі головні використовують для цього "домашні завдання". Взагалі, досвід проведення ТА-групп легше перенести в реальне життя за межами групи, чим, наприклад, досвід груп личностного росту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]